Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015
Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015
Ρολά καπνιστού σολομού με τυρί κρέμα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Εύκολο ορεκτικό για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας. Μπορείτε να το βγάλετε στο τραπέζι όταν έχετε ψαροφαγία ή θαλασσινά και να ακούσετε πολλά μπράβο.
Υλικά:
1 συσκευασία καπνιστού σολομού
2 κ.σ. τυρί κρέμα
λίγο άνηθο
ψωμί του τοστ
Εκτέλεση:
Πρώτα ψήνουμε τα ψωμάκια του τοστ υπολογίζοντας ότι θα έχουμε 4 βάσεις για τέσσερα ρολάκια σολομού.
Κόβουμε το κάθε ψωμί στα τέσσερα να είναι έτοιμο.
Σε ένα μπολ βάζουμε την κρέμα τυριού και λίγο άνηθο και τα ανακατεύουμε καλά.
Παίρνουμε κάθε φέτα σολομού από το πακέτο με προσοχή να μην κοπεί και κόβουμε τη στρογγυλή της πλευρά για να πετύχουμε πιο μακρόστενο σχήμα.
Αλείφουμε με το μείγμα τυριού το σολομό και βάζουμε στην επιφάνειά του το κομματάκι της πλευράς που κόψαμε.
Το τυλίγουμε σε ρολό.
Και τέλος το βάζουμε πάνω στη βάση του ψωμιού.
Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015
Σαλάτα κόκκινο λάχανο - καρότο με άσπρη σάλτσα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πώς μια εντελώς απλή και καθημερινή σαλάτα μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη στη γεύση αλλά και στην εμφάνιση. Απλώς προσθέτοντας λίγη άσπρη σάλτσα από πάνω.
Υλικά:
κόκκινο λάχανο
καρότο τριμμένο
άνηθο
φρέσκο κρεμμυδάκι
λάδι
Για τη σάλτσα
2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
λίγο γάλα για να γίνει πιο αραιό το γιαούρτι
αλάτι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα υλικά της σαλάτας στη σαλατιέρα και ρίχνουμε λίγο λάδι.
Ανακατεύουμε τα υλικά της σάλτσας και περιχύνουμε τη σαλάτα σε κύκλους.
Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015
Πανσέτες χοιρινές και μπριζολάκια αρνίσια στο τηγάνι γκριλ
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Νόστιμα μεζεδάκια χωρίς κόπο και φασαρία για να πιείτε το κρασάκι σας με φίλους ή την οικογένεια.
Υλικά:
πανσέτες
αρνίσια μπριζολάκια
Για τη μαρινάδα:
άσπρο κρασί
μείγμα μπαχαρικών για μπάρμπεκιου ή για κοτόπουλο
ζωμό κότας σε σκόνη
πιπέρι
σκόνη σκόρδου ή φρέσκες σκελίδες τριμμένες
λάδι
Εκτέλεση:
Σε ένα σκεύος βάζουμε τα κρέατα να μαριναριστούν για 3 - 4 ώρες, μαζί με το κρασί, τα μπαχαρικά, το πιπέρι, το ζωμό σε σκόνη και το σκόρδο. Αν είναι στενό το μπολ βάλτε σε στρώσεις το κρέας και σε κάθε στρώση όλα τα μπαχαρικά κι από πάνω την επόμενη στρώση μέχρι να τελειώσουν.
Τα τηγανίζουμε στο τηγάνι γκριλ σε μέτρια φωτιά.
Σε τακτά χρονικά διαστήματα αλείφουμε τα κρέατα με λαδολέμονο στο οποίο αν θέλετε μπορείτε να βάλετε μόνο λίγο αλάτι μέχρι να τηγανιστούν καλά κι από τις δύο πλευρές.
Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015
Μανιτάρια γεμιστά με κρέμα τυριού και ζαμπόν
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα ευπαρουσίαστο ορεκτικό κατάλληλο ως συμπλήρωμα σε ένα τραπέζι για τους καλεσμένους σας ή την οικογένειά σας. Δεν έχει καμία δυσκολία, γίνεται γρήγορα και σίγουρα δίνει καλές εντυπώσεις.
Υλικά:
μανιτάρια μεγάλα στρογγυλά
2 - 3 κ.σ. κρέμα τυριού ανάλογα με την ποσότητα των μανιταριών
1 - 2 φέτες ζαμπόν ή γαλοπούλα ή το αλλαντικό της αρεσκείας σας
λίγο άνηθο
περίπου 1/2 - 1 φλ. τυρί που λιώνει για την επιφάνεια
αλάτι, πιπέρι
λίγο λάδι για το ταψί
Εκτέλεση:
Λαδώνουμε ένα ταψί. Κόβουμε το κοτσάνι από τα μανιτάρια μέχρι αρκετά μέσα για να σχηματιστεί η λακουβίτσα που θα γεμίσουμε. Τα βάζουμε στη σειρά στο ταψί. Τα κοτσάνια δεν τα πετάμε.
Σε ένα μπολ κόβουμε το αλλαντικό σε μικρά κομματάκια.
Προσθέτουμε την κρέμα τυριού...
καθώς επίσης, αλάτι και πιπέρι.
Ρίχνουμε και λίγο άνηθο και ανακατεύουμε καλά να γίνει ομοιογενές το μείγμα.
Γεμίζουμε τα μανιτάρια.
Πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με τυρί που λιώνει. Βάζουμε στην άκρη του ταψιού και τα κοτσανάκια που κόψαμε και τους ρίχνουμε λίγο τυρί που λιώνει.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο γύρω στα 20' ή μέχρι να λιώσει το τυρί της επιφάνειας.
Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015
Σαλάτα κόκκινο λάχανο, πιπεριά και λιαστή ντομάτα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Σαλάτα με πολλές βιταμίνες που προστατεύουν από τα κρυολογήματα και τις ιώσεις του χειμώνα.
Υλικά:
κόκκινο λάχανο
μαρούλι
κόκκινη πιπεριά
1 μικρό ματσάκι άνηθο
λίγες φετούλες λιαστής ντομάτας
κομμένες σε μικρά κομματάκια
λάδι
αλάτι (με προσοχή λόγω της λιαστής ντομάτας)
ξύδι μπαλσάμικο
1 κ.γ. μουστάρδα
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα λαχανικά και τη λιαστή ντομάτα στη σαλατιέρα. Σε ένα βαζάκι χτυπάμε το λάδι, το αλάτι, το μπαλσάμικο και τη μουστάρδα μέχρι αν γίνουν σαν κρέμα περιχύνουμε τη σαλάτα κι ανακατεύουμε καλά.
Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015
Κρητική μακαρονάδα με ζυγούρι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Με αυτή τη συνταγή μου έρχονται στο μυαλό μνήμες και μυρωδιές από τα σπίτια των συγγενών μου στην Κρήτη τα οποία επισκεπτόμουν στις καλοκαιρινές διακοπές μου. Όταν η θεία μου και η κουμπάρα μας έφτιαχναν κρητική μακαρονάδα μοσχοβολούσε το σπίτι και δε χορταίναμε να τρώμε. Τα μακαρόνια τα έβραζαν στο ζουμί που είχαν βράσει το κρέας. Έτσι έπαιρναν όλη τη γεύση του ζωμού.
Αλλά όμως είχαν και τυρί με τέλεια γεύση που έβαζαν από πάνω. Προσωπικά θεωρώ ότι παίζει τον απόλυτο ρόλο σ' αυτή τη μακαρονάδα για να βγει η γεύση όπως πραγματικά είναι η αυθεντική. Αν μπορείτε, αξίζει να βρείτε ξερό ανθότυρο ή κρητικό κεφαλοτύρι από καταστήματα με κρητικά προϊόντα.
Υλικά:
Για 4 άτομα:
1κ. ζυγούρι (είναι το κρέας του προβάτου ηλικίας 1 έτους)
ή μοσχάρι κατάλληλο για βραστό
μακαρόνια Νο 6
αλάτι, πιπέρι
χυμό λεμονιού
προαιρετικά
1 κρεμμύδι
1 ντομάτα
Εκτέλεση:
Βράζουμε το κρέας σε σκέτο νερό. Αν το κομμάτι είναι χωρίς κόκαλο αγοράζουμε από το χασάπη και κάποια κόκαλα μαζί γιατί αλλιώς δε θα έχει και πολύ ουσία το βραστό. Στην εικόνα δεν έχω το σωστό κομμάτι κρέατος γιατί εκείνη την ημέρα δε βρήκα. Θα κοιτάξετε να είναι κατάλληλο για βραστό και να έχει λίγο λίπος πάνω του.
Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται με τρυπητή κουτάλα μέχρι να σταματήσει να βγαίνει άλλος.
Προαιρετικά αν θέλετε να εμπλουτίσετε τη γεύση του κρέατος, μόλις αυτό αρχίσει να μαλακώνει μπορείτε να βάλετε ένα κρεμμύδι κομμένο στη μέση και 1 ντομάτα κομμένη στα δύο (ή 2 ντομάτες μικρότερες).
Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι περίπου 30' - 40' πριν το σβήσετε καθώς και χυμό λεμονιού.
Όταν βράσει καλά το κρέας το βγάζουμε από την κατσαρόλα και στραγγίζουμε το ζουμί για να μην έχει μέσα μικρά κοκαλάκια και διάφορα υπολείμματα.
Βάζουμε το ζωμό του κρέατος να ξαναπάρει βράση και ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια να βράσουν για 10'.
Στο κρέας ρίχνουμε χυμό λεμονιού στο πιάτο σύμφωνα με την προτίμηση του καθενός. Αν και προσωπικά θεωρώ ότι του ταιριάζει το πολύ λεμόνι.
Προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο.
Σερβίρουμε σε όποιον θέλει μαζί με τα μακαρόνια και το κρέας λίγο ζουμί στο πιάτο.
Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015
Σαλάτα βαλεριάνα - κόκκινο λάχανο με φραγκοστάφυλλο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Σήμερα τελευταία μέρα των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μπορούμε ακόμα να δώσουμε μια νότα χρώματος στη σαλάτα μας κυρίως ώστε να κλείσουμε όμορφα τις γιορτές.
Υλικά:
κόκκινο λάχανο
βαλεριάνα
φρέσκο κρεμμυδάκι
φραγκοστάφυλλα
Για τη σάλτσα:
3 κ.σ. γιαούρτι
2 κ.σ. μαγιονέζα
1 κ.γ. μουστάρδα
λάδι
αλάτι
Εκτέλεση:
Βάζουμε στη σαλατιέρα το κομμένο λάχανο, τη βαλεριάνα, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα φραγκοστάφυλλα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το λάδι και το αλάτι. Με αυτό το μείγμα περιχύνουμε τη σαλάτα ή βάζουμε κουταλιές σαν κάθετες ακτίνες που να θυμίζουν αστέρι.
Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015
Ψητά ανάμεικτα κρέατα (mix grill)
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Καλή παρεούλα, καλό μεζεδάκι, καλό κρασάκι και λίγη μουσική αρκούν για να περάσουμε μια τέλεια βραδιά ή ένα κεφάτο μεσημέρι. Άλλωστε όταν μετράει περισσότερο η παρέα το φαγητό δε χρειάζεται να είναι πολύπλοκο. Με μία ψησταριά έχουμε ένα ωραιότατο και νοστιμότατο mix grill ανάμεικτα ψητά δηλαδή επί το ελληνικότερον, που θα μείνουν όλοι ευχαριστημένοι.
Υλικά:
μπριζολάκια ή παϊδάκια αρνίσια
φιλετάκια στήθους κοτόπουλου ή μπουτάκια
σουβλάκια χοιρινά
Για τη μαρινάδα του χοιρινού
άσπρο κρασί
λίγο λάδι
σκόρδο τριμμένο
λίγο μείγμα μπαχαρικών για μπάρμπεκιου
πιπεριές κόκκινες ή πράσινες ή ανάμεικτες
1 μεγάλο κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια
2 ντομάτες
μπιφτέκια κεμπάπ από μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο κιμά (εγώ στα συγκεκριμένα έβαλα μοσχαρίσιο, χοιρινό και αρνίσιο ισόποσα)
λουκάνικα χωριάτικα
Για το άλειμμα:
1 φλ. λάδι
1 γεμάτη κουταλιά ζωμό κότας σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα κομμάτια του χοιρινού σε μια λεκάνη και τα μαρινάρουμε ρίχνοντάς τους κρασί μέχρι να σκεπαστούν, λάδι, μείγμα μπαχαρικών για μπάρμπεκιου και 2 -3 σκ. σκόρδο τριμμένο ή σκόρδο αποξηραμένο. Τα αφήνουμε 2 - 3 ώρες. Μετά περνάμε στις σούβλες 3 κομμάτια κρέατος και εναλλάξ μία ντομάτα, 3 κρέας, κρεμμύδι, κρέας, πιπεριά.
Βάζουμε το λάδι σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε τη σκόνη του ζωμού κι ανακατεύουμε.
Αλείφουμε τα σουβλάκια με αυτό το λάδι σε τακτά χρονικά διαστήματα καθώς ψήνονται και δεν τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
Ψήνουμε και τα υπόλοιπα κρέατα με τον ίδιο τρόπο αλείφοντάς τα με το λάδι που φτιάξαμε.
Στην πιατέλα τα σερβίρουμε όλα μαζί βάζοντας τα μισά σουβλάκια με τη λαβή αριστερά και τα άλλα μισά με τη λαβή δεξιά ώστε οι μυτερές άκρες τους να συναντώνται στο κέντρο της πιατέλας και τα υπόλοιπα ψητά τα μοιράζουμε κατά είδος έτσι ώστε να υπάρχουν όλα κι από τις δύο πλευρές της πιατέλας.
Μικρές λεπτομέρειες:
Η συνοδεία εξαρτάται από τη διάθεσή σας. Μπορείτε να φτιάξετε τηγανητές πατάτες που συνηθίζουμε να τρώμε με τα ψητά του γκριλ ή κάποιο ρύζι. Βάλτε και μερικές πιτούλες για σουβλάκι ή αραβικές στο τραπέζι διαφορετικά μπορείτε να ψήσετε λίγο ψωμί στα κάρβουνα και να ρίξετε λαδορίγανη.
Τις προάλλες εγώ ήθελα να δώσω έναν αραβικό τόνο στο φαγητό και μαζί με αυτό το mix grill έφτιαξα λίγες τηγανητές πατάτες, αραβικό ρύζι με ξηρούς καρπούς, αραβικές πίτες, τζατζίκι, χόμους και σαλάτα ταμπούλε.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)