Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015
Μείγμα για κρέπες
Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015
Σκαντζοχοιράκι με κεφτεδάκια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τα πιτσιρίκια στο παιδικό πάρτι θα ξετρελαθούν με αυτό το απλό φαγητό. Η εμφάνισή του στο μπουφέ θα σας κάνει να ακούσετε πολλά μπράβο και τα παιδάκια θα το ευχαριστηθούν. Το προτείνω ακόμη και για αποκριάτικα πάρτι για μεγαλύτερες ηλικίες.
Υλικά:
Για ένα μικρό σκαντζόχοιρο:
250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 σκ. σκόρδο
1 αυγό
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
λίγο λάδι
1 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
1 κ.γ. δυόσμο ξερό ή φρέσκο
αλάτι, πιπέρι
1 κ.σ. σάλτσα ή 1 τριμμένη ντομάτα
Για το τηγάνισμα
αλεύρι για το αλεύρωμα
αρκετό λάδι για το τηγάνισμα
Για την παρουσίαση
1 κομμάτι ψωμί από μπαγκέτα περίπου 15 εκ.
φύλλα μαρουλιού (όπως λόλο μπιάνκο ή ρόσο ή σγουρό μαϊντανό ή πλατύφυλλο μαρούλι ή σαλάτα)
2 σπυριά κάπαρη
1 πράσινη ελιά (γεμιστή με καρότο ή απλή)
Εκτέλεση:
Στο μπλέντερ κόβουμε το μαϊντανό, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το αυγό για να γίνουν λιώμα.
Βάζουμε τον κιμά σε μια λεκάνη και του προσθέτουμε το μείγμα που κόψαμε στο μπλέντερ, τη φρυγανιά, λίγο λάδι....
το δυόσμο...
αλάτι, πιπέρι...
και τη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και πλάθουμε σε μικρά κεφτεδάκια.
Βάζουμε το λάδι να κάψει και αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια.
Τα τηγανίζουμε σε αρκετό λάδι μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα.
Τα βγάζουμε σε μπολ με χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν τα πολλά λάδια.
Διαλέγουμε μια μπαγκέτα που να έχει όσο το δυνατόν πιο μυτερή την άκρη της. Την κόβουμε στο επιθυμητό μέγεθος σύμφωνα με τα κεφτεδάκια που φτιάξαμε.
Αφήνουμε ένα περιθώριο στη γωνία του ψωμιού για να σχηματίσουμε αργότερα το κεφάλι του σκαντζόχοιρου. Ξεκινάμε να καρφώνουμε τα κεφτεδάκια στο ψωμί και πάνω και στα πλάγια.
Τις οδοντογλυφίδες τις αφήνουμε να εξέχουν αρκετά από τα κεφτεδάκια για να μοιάζουν με τα αγκάθια του σκαντζόχοιρου.
Σκεπάζουμε όλο το ψωμί με τα κεφτεδάκια εκτός από τη γωνία του.
Στο σημείο που θα αποφασίσουμε να φτιάξουμε τα μάτια κόβουμε στη μέση μία οδοντογλυφίδα και καρφώνουμε τα δύο κομμάτια σε σχετικές αποστάσεις.
Καρφώνουμε στις δύο οδοντογλυφίδες την κάπαρη και βάζουμε άλλη μία οδοντογλυφίδα στο σημείο που θα σχηματίσουμε το στόμα και καρφώνουμε την ελιά.
Στρώνουμε τα πράσινα φύλλα στην πιατέλα που θα βάλουμε το ψωμί.
Βάζουμε και τον σκαντζόχοιρο και είναι έτοιμος για σερβίρισμα.
Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015
Τας κεμπάπ μοσχαράκι με ρύζι ή πατάτες
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα φαγητό να γλείφετε και την κατσαρόλα. Το τρυφερό και μαλακό μοσχαράκι, η μελωμένη σάλτσα, και τα αρώματα που ξεχύνονται από τα μπαχαρικά θα σας κάνουν να μην το χορταίνετε.
Υλικά:
700 γρ. μοσχαράκι κατάλληλο για κοκκινιστό
λάδι
1 1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 μεγάλη σκ. σκόρδο ή 2 μικρές
1 κ.σ. γεμάτη βούτυρο
1 φλ. κόκκινο κρασί
1/2 φλ. σάλτσα
1 μικρό κ.γ. ζάχαρη
1/4 κ.γ. κύμινο
κανέλα
1 φύλλο δάφνης
αλάτι, πιπέρι
1 δόση ζωμό βοδινού ή κότας
Για το ρύζι:
1 1/2 ποτήρι ρύζι Καρολίνα
3 ποτήρια νερό
1 - 1 1/2 κ.σ. βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες μικρού αυγού. Τις τσιγαρίζουμε στο λάδι ώστε να πάρουν ένα χρωματάκι....
σαν αυτό περίπου.
Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι βάζουμε το βούτυρο.
Μόλις λιώσει το βούτυρο και φέρουμε μερικές στροφές το κρέας ρίχνουμε το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ βάζουμε τη σάλτσα...
και τη ζάχαρη.
Βάζουμε το ανάλογο νερό να σκεπάζει καλά το κρέας και χαμηλώνουμε το μάτι στο 1,5 να σιγοβράζει για 2 ώρες.
Μετά από περίπου 30' - 40' βάζουμε το κύμινο, την κανέλα....
τον κύβο βοδινού ή κότας.
Μόλις περάσει η πρώτη ώρα βρασίματος βάζουμε και τη δάφνη. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό να μελώσει και να μείνει μόνο με τη σάλτσα του.
Για το ρύζι βάζουμε το νερό με το βούτυρο να πάρουν βράση.
Ρίχνουμε το ρύζι, το ανακατεύουμε....
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πιει όλο το νερό.
Το αφήνουμε με ανοιχτό καπάκι να εξατμιστούν όλοι οι υδρατμοί ανακατεύοντάς το πού και πού.
Στο πιάτο βάζουμε τριμμένο τυρί, από πάνω το ρύζι αφού το έχουμε πρώτα βάλει σε κάποιο κουπάκι να πάρει ένα ωραίο σχήμα, το πασπαλίζουμε με τυρί και του ρίχνουμε σάλτσα από την κατσαρόλα μαζί με το κρέας.
Μπορείτε όμως να σερβίρετε και τηγανητές πατάτες αντί για ρύζι.
Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015
Ραβιόλια γεμιστά με κιμά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τι θα λέγατε να φτιάξουμε σήμερα ζυμαρικά που θα τα γεμίσουμε μόνοι μας; Εγώ βρήκα στην αγορά ένα πακέτο με φύλλο για ραβιόλια και τα γέμισα με κιμά όπως τον φτιάχνουμε για τα μακαρόνια. Έγιναν πεντανόστιμα.
Υλικά:
1 πακέτο 500 γρ. έτοιμο φύλλο για ραβιόλι
300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
λάδι
1/2 φλ. σάλτσα
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
αλάτι, πιπέρι
λίγη ζάχαρη
λίγη κανέλα
2 γαρύφαλα
λίγη πάπρικα
λίγη τριμμένη φρυγανιά
Για το σερβίρισμα:
τριμμένο τυρί για μακαρόνια
λάδι
Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε τον κιμά όπως στη συνταγή μακαρόνια με κιμά. Μετά τον στραγγίζουμε στο σουρωτήρι και ρίχνουμε μέσα την τριμμένη φρυγανιά ώστε να μη στάζουν λάδια και σάλτσες όταν θα γεμίσουμε τα ραβιόλια.
Ανοίγουμε το φύλλο για να κόψουμε τις πρώτες 2 - 3 λωρίδες και το τυλίγουμε ξανά για να μη στεγνώνει μέχρι να τελειώσουμε. Αν ξεραθεί δεν μπορούμε να το δουλέψουμε και μετά ανοίγει, κόβεται και χαλάει. Το φάρδος της κάθε λωρίδας μπορεί να είναι περίπου 3 εκ.
Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πρώτη λωρίδα σαν οδηγό για να κόψετε και τις επόμενες ίδιες.
Κόβουμε την κάθε λωρίδα σε μικρά τετράγωνα ανάλογα το τελικό μέγεθος που θέλουμε να τους δώσουμε σε 4 ή περισσότερα τμήματα.
Βάζουμε λίγο κιμά στο κέντρο του κάθε τετραγώνου που κόψαμε και με ένα πινέλο βρέχουμε με νερό το περίγραμμα του τετραγώνου για κολλήσει το πάνω φύλλο.
Βάζουμε το δεύτερο φύλλο από πάνω και με ένα πιρούνι πατάμε το περίγραμμα ώστε να κολλήσουν τα δύο φύλλα μεταξύ τους.
Μόλις τα συγκεντρώσουμε όλα είναι έτοιμα για να τα μαγειρέψουμε. Το φύλλο των 500 γρ. που δοκίμασα βγάζει πολλά κομμάτια. Σιγουρευτείτε ότι θα χρειαστείτε όλα τα κομμάτια που θα φτιάξετε διαφορετικά όσα περισσεύουν τα βάζετε στην κατάψυξη.
Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 10'.
Τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε στο σουρωτήρι.
Τα τοποθετούμε στην πιατέλα βάζοντας τριμμένο τυρί ανάμεσά στις στρώσεις που θα βάλουμε.
Καίμε λίγο λάδι στο μπρίκι μέχρι να αχνίσει και τα περιχύνουμε από πάνω.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)