Τρίτη 3 Μαρτίου 2015
Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015
Φακές σούπα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Από τα πιο θρεπτικά όσπρια επειδή περιέχει σίδηρο, αλλά και από τα πιο οικονομικά φαγητά καθώς με λίγα γραμμάρια βγαίνουν αρκετές μερίδες.
Υλικά:
Για 3 - 4 άτομα
1/2 φλ. φακές
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 μέτρια πατάτα
1/2 φλ. σάλτσα
1 φύλλο δάφνης
1 κομμάτι φλούδας πορτοκαλιού
αλάτι, πιπέρι
λάδι
1 - 2 κ.γ. τριμμένη φρυγανιά
ξύδι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Βάζουμε τις φακές σε πολύ νερό να βράσουν.
Ρίχνουμε στις φακές το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την πατάτα κομμένη σε μικρά κομματάκια.
Προσθέτουμε τη σάλτσα...
Βάζουμε ένα φύλλο δάφνης, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν για λίγη ώρα.
Μετά προσθέτουμε ένα κομμάτι φλούδας πορτοκαλιού, το λάδι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
Όταν οι φακές είναι έτοιμες αν τις θέλουμε πιο πηχτές και χυλωμένες ρίχνουμε μέσα από ένα έως δύο κουταλάκια φρυγανιά τριμμένη και την αφήνουμε να μαγειρευτεί για 2' - 3' και σβήνουμε το μάτι.
Σερβίρουμε με λίγο ξύδι κι αν σας αρέσει δοκιμάστε το μπαλσάμικο.
Κυριακή 1 Μαρτίου 2015
Ζυμαρικά με πιπεριά και κρέμα γάλακτος
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτό το πιάτο με τα ζυμαρικά είναι κατάλληλο για συνοδευτικό σε κρεατικά ή και για κύριο γεύμα.
Υλικά:
ζυμαρικά (τύπου πλαστός, βίδες, σέλινο κλπ )
αλάτι
1 κ.σ. βούτυρο
λίγο λάδι
1/2 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρές λωρίδες
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και το βούτυρο.
Ρίχνουμε τις πιπεριές και τις τσιγαρίζουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και λίγο αλάτι.
Την αφήνουμε να μαγειρευτεί ελαφρά με μαζί με τις πιπεριές μέχρι να δέσει και να πήξει ελαφρά.
Έχουμε ήδη βράσει τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό , τα έχουμε στραγγίσει και τους ρίχνουμε την κρέμα με τις πιπεριές. Τα ανακατεύουμε καλά να πάει η κρέμα παντού.
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015
Φιλέτο γαλοπούλας γεμιστό με τυριά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πολύ νόστιμο φαγητό που θα το συνιστούσα για ένα τραπέζι με τους καλεσμένους σας ή το Κυριακάτικο γεύμα με την οικογένεια.
Υλικά:
1 - 2 φιλέτα από στήθος γαλοπούλας
περίπου 1 κ.σ. μουστάρδα για το άλειμμα
Για τη γέμιση:
1 κομμάτι φέτα
λίγη λιαστή ντομάτα
2 κ.σ. τυρί κρέμα
1 κομμάτι έμενταλ τριμμένο
λίγο κάρυ
ρίγανη
θυμάρι
πιπέρι
λίγο λάδι
1 - 2 λωρίδες μπέικον ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Σε ένα βαθύ μπολ φτιάχνουμε τη γέμιση. Βάζουμε τη φέτα σε τρίμματα, λίγη ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα (βάλτε τα μισά κομματάκια από αυτά της φωτογραφίας γιατί βγαίνει λίγο αρμυρό), το τυρί κρέμα....
τρίβουμε και ρίχνουμε το έμενταλ....
το κάρυ....
συμπληρώνουμε με τη ρίγανη, το θυμάρι, το πιπέρι...
βάζουμε λίγο λάδι...
ψιλοκόβουμε και το μπέικον στο μπολ. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι.
Βάζουμε πιπέρι στα φιλέτα και λίγο αλάτι.
Αλείφουμε τη μία πλευρά με μουστάρδα.
Βάζουμε στην πλευρά του φιλέτου που έχει τη μουστάρδα μια κανονική ποσότητα μείγματος, αφήνοντας ένα περιθώριο στη μία πλευρά για να ενώσουμε τις δύο άκρες της γαλοπούλας.
Τυλίγουμε το φιλέτο προσεκτικά χωρίς να πιέσουμε τη γέμιση.
Στερεώνουμε την άκρη καρφώνοντας μία οδοντογλυφίδα.
Αλείφουμε με μουστάρδα και την εξωτερική πλευρά του φιλέτου.
Βάζουμε το κρέας στο ταψί και το σκεπάζουμε με λαδόκολλα.
Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30' και μετά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170 - 160 βαθμούς βγάζουμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε για άλλα 30' μέχρι να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, το κόβουμε φέτες και σερβίρουμε με τη συνοδεία της αρεσκείας μας. Εγώ το συνόδευσα με ζυμαρικά που είχαν πιπεριά και κρέμα γάλακτος.
Μικρές λεπτομέρειες:
Αν βγει λίγη γέμιση έξω από το φιλέτο κατά το ψήσιμο μη σας ανησυχεί. Μόλις βγάλετε το ταψί από το φούρνο σπρώξτε τη με ένα κουτάλι στο εσωτερικό.
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015
Στομάχια πουλιών με φέτα στην κατσαρόλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μεζεδάκι για τους φίλους των εντοσθίων ώστε να πιουν ένα ποτηράκι κρασί με ένα οικονομικό και εύγευστο συνοδευτικό.
Υλικά:
600 γρ. στομάχια πουλιών ή συκωτάκια
1 δόση ζωμού κότας σε ζελέ ή ένα κύβο κότας
ένα μπολ με 1/3 φλ. λάδι, 1 κ.γ. ζωμό κότας σε σκόνη, λίγο μπούκοβο
1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο
λίγο λάδι
1 μικρό ποτηράκι λευκό κρασί
1 σφηνάκι ούζο
1 κομμάτι φέτα περίπου 100 γρ.
λίγη ρίγανη
Εκτέλεση:
Νεροβράζουμε τα στομάχια και τα ξαφρίζουμε για λίγη ώρα μέχρι να σταματήσουν να βγάζουν αφρό.
Αλλάζουμε το νερό της κατσαρόλας και ρίχνουμε το ζωμό.
Σε ένα μικρό μπολάκι φτιάχνουμε λίγο λάδι (περίπου 1/3 φλ.) 1 κ.γ. σκόνη ζωμού κότας και λίγο μπούκοβο. Τα ανακατεύουμε.
Όταν βράσουν κανονικά τα στομάχια τα στραγγίζουμε από το νερό της κατσαρόλας.
Βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα να λιώσει.
Ρίχνουμε μέσα τα εντόσθια και τα γυρνάμε ώστε να τσιγαριστούν λίγο.
Τους προσθέτουμε ελάχιστο λάδι...
το κρασί...
το ούζο και τα αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ από την κατσαρόλα.
Μετά ρίχνουμε το λάδι με τον κύβο από το μπολ που ανακατέψαμε. Αφήνουμε τα συκωτάκια να πάρουν ένα χρώμα πιο σκούρο και να ψευτοτηγανιστούν ελαφρά.
Την ώρα που είναι να κατεβάσουμε την κατσαρόλα από το μάτι ρίχνουμε τη φέτα σε τρίμματα, ανακατεύουμε και βγάζουμε από το μάτι την κατσαρόλα.
Σερβίρουμε στο πιάτο τα εντόσθια πασπαλίζοντας λίγη ρίγανη από πάνω.
Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015
Ρεβυθοσαλάτα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πολύ θρεπτική σαλάτα καθώς συνδυάζει το όσπριο με τα λαχανικά και τα μυρωδικά. Πλούσια σε γεύση και χρώμα για το σαρακοστιανό τραπέζι αλλά εξίσου και για τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.
Υλικά:
1/2 φλ. ρεβύθια (πιο εύκολα βράζουν τα αποφλοιωμένα)
1 ντομάτα
1/2 πιπεριά πράσινη
1/2 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε μικρές φετούλες
λίγο μαϊντανό
ένα κομμάτι αγγούρι σε κύβους
λάδι
λεμόνι
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα ρεβύθια σε σκέτο νερό για 2 ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσουν καλά όπως τα μαγειρεμένα. Περίπου 30' πριν τα κατεβάζουμε από το μάτι ρίχνουμε αλάτι. Μόλις γίνουν τα στραγγίζουμε.
Τα βάζουμε στη σαλατιέρα και κόβουμε ντομάτα, αγγούρι και πιπεριά σε μικρά κομματάκια, το κρεμμύδι σε μικρές φετούλες, το μαϊντανό ψιλοκομμένο κι από πάνω βάζουμε λάδι, λεμόνι και πιπέρι.
Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015
Σαλάτα λόλο ρόσο με πιπεριά και πράσινες ελιές
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια παραλλαγή της προηγούμενης σαλάτας με πράσινες ελιές στην οποία αντικαθιστώ τη λιαστή ντομάτα με πιπεριά.
Υλικά:
λόλο ρόσο (κόκκινο λάχανο)
1 ματσάκι άνηθο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1/2 - 1 κόκκινη πιπεριά
μερικές πράσινες ελιές γεμιστές με καρότο (ή με αμύγδαλο ή σκέτες)
λάδι
αλάτι
λεμόνι ή ξύδι
Εκτέλεση:
Κόβουμε όλα τα λαχανικά, τις ελιές στη μέση και ρίχνουμε λάδι, αλάτι και λεμόνι ή ξύδι σύμφωνα με τη δική σας προτίμηση.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)