Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Πρόχειρο σταφιδόψωμο με τη ζύμη της πίτσας

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αν σας περίσσεψε ζυμάρι από τη ζύμη της πίτσας και θέλετε να φτιάξετε ένα πρόχειρο γλυκό μια καλή ιδέα είναι το σταφιδόψωμο που γίνεται εύκολα και γρήγορα με λίγα υλικά. Ιδανικό για να συνοδεύσετε ένα καφεδάκι ή το πρωινό γεύμα.




Υλικά: 


Για τη ζύμη: 

2 φλ. αλεύρι 

κάτι λιγότερο από 1/2 κύβο νωπής μαγιάς ή 1 1/2 κ.γ. ξηρής 

3/4 φλ. χλιαρό νερό 

1 κ.γ. ζάχαρη 

1 - 1 1/2 κ.γ. αλάτι (προαιρετικά, αν φτιάξετε πρώτα πίτσα διαφορετικά παραλείψτε το) 

2 κ.σ. λάδι 


Για τη γέμιση: 

σπορέλαιο για το άλειμμα

μαύρη ζάχαρη (αν δεν έχετε βάλτε λευκή)

κανέλα 

σταφίδες 

λίγο κονιάκ 


Για το γλάσο:

3 κ.σ. ζάχαρη άχνη 

1 - 2 κ.γ. νερό 


Εκτέλεση:


 Για να φτιάξουμε το ζυμάρι κάνουμε τα βήματα που περιγράφω στη συνταγή "Νηστίσιμη πίτσα". Αφού έχει περάσει η ώρα κι έχει φουσκώσει η ζύμη, την ανοίγουμε με τον πλάστη σε αλευρωμένο τραπέζι σε ένα φύλλο που να μην είναι πολύ λεπτό.

Το αλείφουμε με το σπορέλαιο με ένα πινέλο, αφήνοντας ελεύθερα 1 - 2 εκ. στη μία άκρη την οποία θα βρέξουμε αργότερα.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με ζάχαρη μαύρη κι αν θέλετε με κανέλα. Μπορείτε σε ένα μπολ να τα ανακατέψετε και να τα πασπαλίσετε μαζί.

 Βάζουμε τις σταφίδες από πάνω. Αν θέλετε μπορείτε να τις μουσκέψετε για λίγη ώρα σε ένα φλιτζάνι με κονιάκ τόσο που να τις μισοσκεπάζει. Τις στραγγίζουμε και τις απλώνουμε στην επιφάνεια.

 Αρχίζουμε από τη μία άκρη να τυλίγουμε σε ρολό.

 Την άκρη που αφήσαμε πριν χωρίς λάδι την αλείφουμε με νερό για να κολλήσει στο ρολό και να μην ανοίξει. Γι' αυτό την πατάμε καλά κατά το ένωμα.

Λαδώνουμε με σπορέλαιο ένα ταψί. 

Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με το ίδιο σπορέλαιο. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20' μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. 

Τρώγεται και σκέτο αν το προτιμάτε. 

 Για το γλάσο, βάζουμε την άχνη σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με το νερό μέχρι να διαλυθεί καλά και να γίνει ρευστή. Το νερό μπορείτε να το αυξομειώσετε σύμφωνα με το πόσο πηχτό ή ρευστό θέλετε το γλάσο.

 Περιχύνουμε την επιφάνεια του γλυκού.


Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Μπάμιες με πατάτες στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Οι μπάμιες στο φούρνο όταν δεν έχουν κρέας μπορούν να γίνουν ακόμη πιο γευστικές και γεμάτες αν προσθέσουμε λίγες πατάτες μέσα. Σκέτη απόλαυση.




Υλικά: 


500 γρ. μπάμιες 

3 - 4 πατάτες κομμένες σε χοντρές μισές ροδέλες

1/2 φλ. σάλτσα 

1 μικρό ποτηράκι κρασί

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη 

1/2 φλ. λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

πάπρικα


Εκτέλεση:


Βάζουμε τις μπάμιες στο ταψί. Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες χοντρές και μετά στη μέση.

Κόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μαϊντανό και τα σκορπάμε μέσα. 

Βάζουμε στο ταψί τη σάλτσα και το κρασί. 

Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και κανέλα.  

 Ρίχνουμε το λάδι.

Και τέλος, προσθέτουμε το ανάλογο νερό, να φτάνει μέχρι περίπου τη μέση του ύψους του φαγητού. 

 Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 1 1/2 ώρα.


Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Σαλάτα ρόκα - ντομάτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μια σαλάτα ελαφριά, με οικονομικά υλικά και χρήσιμη για τις βιταμίνες που παρέχει.




Υλικά: 


ρόκα 

ντομάτα κομμένη 

καρότο σε μπαστουνάκια μικρά ή τριμμένο 

ελιές 

λάδι 

ξύδι 

(αλάτι προαιρετικά) 


Εκτέλεση:


Ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά και τις ελιές στη σαλατιέρα και ρίχνουμε λαδόξυδο από πάνω. Το αλάτι το προτείνω μόνο προαιρετικά γιατί όταν υπάρχουν ελιές υπάρχει η αρμύρα.

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Ρεβύθια με μελιτζάνες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τα όσπρια ταιριάζουν υπέροχα με τα λαχανικά. Ένας τέλειος συνδυασμός είναι τα ρεβύθια με μελιτζάνες. Η γάστρα απλά τα απογειώνει.




Υλικά: 


1 φλ. ρεβύθια 

1 κ.σ. σόδα μαγειρική 

1 - 2 μελιτζάνες φλάσκες 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 σκ. σκόρδο 

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

πάπρικα 


Εκτέλεση:


 Βάζουμε τα ρεβύθια σε νερό από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη μέρα τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν κάμποσο, αλλά όχι να βράσουν εντελώς καλά. Αν ξεχάσατε να τα βάλετε σε νερό την προηγούμενη βραδιά τότε την ίδια μέρα βάλτε τα σε μια λεκάνη με νερό και 1 κ.σ. σόδα και τρίψτε τα. Αδειάστε το νερό χωρίς να τα ξεπλύνετε και μαγειρέψτε τα.



Σε μια κατσαρόλα ή σε τηγάνι τσιγαρίζουμε λίγο τη μελιτζάνα ίσα να πάρει λίγο χρώμα. 

Όταν τα ρεβύθια μαλακώσουν αρκετά τα βάζουμε στη γάστρα μαζί με τις μελιτζάνες, το κρεμμύδι και το σκόρδο. 

Ρίχνουμε το λάδι, τη σάλτσα, ανάλογο νερό περίπου 1 - 2 ποτήρια. 

Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και κανέλα 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 2 ώρες.


Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Σουπιές με ρύζι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Έτσι για αλλαγή θα φτιάξουμε σήμερα τις σουπιές με ρύζι για το νηστίσιμο Κυριακάτικο τραπέζι μας.




Υλικά: 


σουπιές καθαρισμένες 

1 ποτήρι ρύζι γλασέ 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη 

1/2 φλ. άσπρο κρασί

λίγο άνηθο ψιλοκομμένο 

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:


 Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο.

 Ρίχνουμε και τις σουπιές και τις αφήνουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.











 Σβήνουμε το τσιγάρισμα με το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το κρασί, βάζουμε αλάτι, πιπέρι, τον άνηθο και νερό. Αφήνουμε τις σουπιές να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.


Όταν μαλακώσουν οι σουπιές προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη και ρίχνουμε το ρύζι. Το ανακατεύουμε πού και πού λίγο και το αφήνουμε να βράσει. 

Προσθέτουμε λίγο ακόμη αλάτι (αν χρειάζεται) για το ρύζι και όταν πιει το νερό του και είναι έτοιμο το βγάζουμε. 


Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Γαριδομακαρονάδα με καρότο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Σαρακοστή και τα θαλασσινά βρίσκονται κάπως συχνά στο τραπέζι μας. Ευκαιρία για γαριδομακαρονάδα. 






Υλικά: 


250 γρ. μακαρόνια 

250 γρ. γαρίδες προβρασμένες  

λάδι 

1 κρεμμύδι ξερό μετρίου μεγέθους ψιλοκομμένο 

2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο

1 μεγάλο καρότο τριμμένο 

1 γλυκιά κόκκινη πιπεριά 

1 μικρό ποτηράκι ούζο 

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

λίγο καυτερό μπούκοβο


Εκτέλεση:


 Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Ρίχνουμε και το καρότο με την πιπεριά κομμένη στα μπαστουνάκια να τσιγαριστούν μαζί. 

 Όταν μαραθούν λίγο στο τσιγάρισμα τα σβήνουμε με το ούζο.

 Μόλις εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ προσθέτουμε τη σάλτσα κι ανακατεύουμε.

 Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλα, λίγο νερό κι αφήνουμε για 10' - 15' να μαγειρευτούν τα λαχανικά.

Μετά ρίχνουμε και τις γαρίδες και τις αφήνουμε για 10' να βράσουν μαζί τα υπόλοιπα υλικά. 

 Προς το τέλος προσθέτουμε λίγο καυτερό μπούκοβο ή αυτό που εσείς επιθυμείτε ώστε να γίνει όσο καυτερό θέλετε. 

 Έχουμε ήδη βράσει τα μακαρόνια και τα έχουμε στραγγίσει καλά. Τα βάζουμε στη σάλτσα με τις γαρίδες, ανακατεύοντας καλά να ενσωματωθούν.

Σβήνουμε το μάτι και είναι έτοιμο για σερβίρισμα. 


Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Σπανακόρυζο κοκκινιστό

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Το σπανάκι που έχει και σίδηρο αλλά ταυτόχρονα είναι και οικονομικό φαγητό είναι καλό να το εντάσσουμε συχνά στη διατροφή μας. Το σπανακόρυζο σήμερα θα το φτιάξουμε κοκκινιστό.





Υλικά: 


400 - 500 γρ. σπανάκι 

ένα μικρό ματσάκι άνηθο 

1/2 κρεμμύδι ξερό ή φρέσκο ψιλοκομμένο

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

1/2 φλ. λάδι 

1/3 φλ. ρύζι γλασέ 


Εκτέλεση:


Τσιγαρίζουμε λίγο το κρεμμύδι με το λάδι. 

Βάζουμε και το σπανάκι με τον άνηθο να τσιγαριστούν μαζί, μέχρι να μη βγάζει καθόλου νερό. 










Ρίχνουμε τη σάλτσα και νερό.


 Βάζουμε αλάτι, πιπέρι....

και κανέλα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία κι αφήνουμε να μαγειρευτεί το σπανάκι.

 Όταν μαλακώσει αρκετά ρίχνουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα αλλά όχι πολύ.

 Στα 15 - 20' πρέπει να είναι έτοιμο και να έχει πιει τα ζουμιά. 


Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Κρέμα από σιταρόζουμο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Όταν βράζετε σιτάρι μπορείτε να κρατήσετε το ζουμί και να φτιάξετε μια νηστίσιμη κρέμα.




Υλικά: 


ζουμί από βρασμένο σιτάρι μετρημένο σε ποτήρια του νερού (για κάθε μπολ θα χρειαστείτε περίπου 1 ποτήρι του νερού, ανάλογα το μέγεθος του μπολ και του ποτηριού)

κορνφλάουρ (για κάθε ποτήρι ζωμού θα βάλουμε 1 1/2 κ.σ. κορνφλάουρ) 

ζάχαρη (για κάθε ποτήρι ζωμού βάζουμε 1 1/2- 2 κ.σ. ζάχαρη ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλουμε) 

λίγη βανίλια 

προαιρετικά λίγα αμύγδαλα ψιλοκομμένα για κάθε μπολ κρέμας


Εκτέλεση:

Μετράμε το ζουμί από το βρασμένο σιτάρι σε νεροπότηρα και το βάζουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το κορνφλάουρ, για κάθε μετρημένο ποτήρι βάζουμε 1 1/2 κ.σ. Το ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά πριν αρχίσει να ζεσταίνεται η κατσαρόλα. 

Ρίχνουμε τη ζάχαρη μέσα και την ανακατεύουμε. 

Προσθέτουμε και τη βανίλια.  

Ανακατεύουμε διαρκώς την κρέμα μέχρι να πήξει καλά. 

Προαιρετικά όποιος θέλει μπορεί να ψιλοκόψει στο μούλτι λίγα αμύγδαλα για την επιφάνεια του μπολ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...