Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Πιπεριές Φλωρίνης ψητές

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τόσο εύκολο και νόστιμο ορεκτικό που αξίζει τον κόπο να το φτιάξετε. Αλλά μην επαναπαυτείτε ότι θα μείνει πολύ γιατί μάλλον θα το τελειώσετε την ίδια μέρα, αφού θα σας αρέσει τόσο.




Υλικά: 


πιπεριές Φλωρίνης 

λάδι 

ξύδι 

σκόρδο 

αλάτι 


Εκτέλεση:


Κόβουμε το κοτσάνι και καθαρίζουμε από τους σπόρους το εσωτερικό της κάθε πιπεριάς. 

Τις βάζουμε σε ένα ταψί χωρίς τίποτα μέσα. 

 Τις ψήνουμε ή στο γκριλ μέχρι να μαυρίσουν λίγο ή στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις. Μόλις ψηθούν από πάνω και ζαρώσουν και σε σημεία - σημεία μαυρίσουν είναι έτοιμες.

 Τις ξεφλουδίζουμε.

 Τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση κι από τις δύο πλευρές.

 Αν θέλετε να γίνουν πιο στενές κόβετε το κάθε μισό πάλι στη μέση.

 Τις βάζουμε σε ένα μπολ ρίχνοντας λίγο λάδι.

 Λίγο ξύδι.

 Το σκόρδο σε φέτουλες ή τριμμένο.

 Αλάτι....

και με τον ίδιο τρόπο σε κάθε στρώση βάζουμε αλάτι, σκόρδο, λάδι και λίγο ξύδι και στο τέλος τις κολυμπάμε λίγο στο λαδόξυδο. 











Μικρές λεπτομέρειες:


Όλα τα υλικά μπαίνουν με το μάτι κι όχι με δοσολογία γιατί εξαρτάται από το πόσες πιπεριές έχουμε και πόσο καίει το σκόρδο. Εγώ για τις 4 πιπεριές έβαλα περίπου 2 μεγάλες σκελίδες. Τα υπόλοιπα μόνο με το μάτι. 


Τις φυλάμε στο ψυγείο για μερικές μέρες. (μη με ρωτήσετε πόσες, δεν έχουν μείνει ποτέ περισσότερο από μία γιατί τις τρώμε γρήγορα) 


Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Σαλάτα με σπόρους αμάραντου και μανιτάρια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μια σαλάτα διαφορετική από τις άλλες με σπόρους που ανήκουν στην υγιεινή διατροφή, όπως και η κινόα που είναι σχεδόν ίδια και ξεχωρίζει πολύ δύσκολα οπτικά. Περιέχουν 8 αμινοξέα τα οποία δε συνθέτει από μόνος του ο οργανισμός, βιταμίνες Β, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Το καλό όμως είναι ότι δεν περιέχει γλουτένη για όσους υποφέρουν από αλλεργία και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για τους διαβητικούς.




Υλικά: 


1/2 φλ. σπόρους αμάραντου 

2 1/2 φλ. νερό 

8 - 10 μανιτάρια στρογγυλά κομμένα σε χοντρές φέτες 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

κρεμμύδι ξερό σε φετούλες 

λάδι 

ξύδι μπαλσάμικο 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση: 


 Βράζουμε τους σπόρους του αμάραντου για 30'.

 Τηγανίζουμε σε λίγο λάδι τα μανιτάρια.

Τα βγάζουμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από τα πολλά λάδια. 

 Όταν βράσει ο αμάραντος και πιει το νερό βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και της ρίχνουμε μέσα κρύο νερό από τη βρύση. Το αφήνουμε έτσι για 10' και στη συνέχεια τους σουρώνουμε και τους ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγει η κόλλα που βγάζουν.

Μόλις στραγγίσουν καλά τους βάζουμε στη σαλατιέρα και κόβουμε μαϊντανό και κρεμμύδι, προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και ξύδι μπαλσάμικο.

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Αγκινάρες αλα πολίτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πεντανόστιμες αγκινάρες με συνταγή από την Πόλη που το κάνει να μελώνει στην κατσαρόλα και να μην το χορταίνουμε.



 Υλικά: 


8 αγκινάρες 

1/4 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 κρεμμύδι χλωρό ψιλοκομμένο 

1 καρότο σε ροδέλες 

4 - 5 πατάτες κομμένες κυδωνάτες 

ένα μικρό ματσάκι άνηθο 

1 μικρό ματσάκι μάραθο 

λάδι 

2 κ.σ. αλεύρι 

αλάτι, πιπέρι 

το χυμό 1 λεμονιού 


Εκτέλεση: 


 Στην κατσαρόλα βάζουμε να τσιγαριστούν στο λάδι τα δύο είδη κρεμμυδιών.

 Μόλις αρχίσουν να γυαλίζουν πολύ ελαφρά, ρίχνουμε τις αγκινάρες και τα καρότα. Φέρνουμε μερικές στροφές με προσοχή τις αγκινάρες. 

 Μετά από λίγο ρίχνουμε τις πατάτες να πάρουν κι αυτές λίγη γεύση από τσιγάρισμα γυρνώντας τις με την κουτάλα.

Ρίχνουμε το αλεύρι σκορπώντας το παντού να πάει σε όλο το φαγητό. 

 Αμέσως ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας για να μην κολλήσει το αλεύρι κάτω.

 Προσθέτουμε τον άνηθο και το μάραθο. Εγώ επειδή δε βρίσκω εδώ μάραθο έβαλα 2 - 3 κομμάτια μαραθόριζας. 

 Βάζουμε το νερό ανάλογο νερό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να πιει το νερό του.

Λίγα λεπτά πριν το σβήσουμε ρίχνουμε το λεμόνι για να κρατήσει φρέσκια τη γεύση του. Φροντίζουμε στο τέλος να μείνει το φαγητό με το πηχτό λάδι του χωρίς νερό.  


Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Μανιτάρια πλευρώτους ψητά στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πανεύκολο, νόστιμο ορεκτικό και συμπλήρωμα στο γεύμα σας. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι όταν τα φτιάχνετε με αυτό τον τρόπο από την αρχική συσκευασία που αγοράζουμε μένει ένα μικρό πιατάκι. Μαζεύουν πολύ με το ψήσιμο, γι' αυτό πρέπει να υπολογίσετε καλά αν πρόκειται να σερβίρετε σε καλεσμένους. 




Υλικά: 


μανιτάρια πλευρώτους 

λάδι 

αλάτι 

ξύδι μπαλσάμικο 


Εκτέλεση:


Αντίθετα με τους σεφ εγώ τα πλένω τα μανιτάρια κι όπως είναι βρεγμένα τα βάζω στο ταψί. Ρίχνουμε λίγο λάδι, όχι όμως να κολυμπάει το ταψί αλλά σχετικά όπως στη σαλάτα. 

Τα αλατίζουμε. 

Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 30' ή μέχρι να σκουρύνουν λίγο.  Βλέπετε πόσο μικρά γίνονται μετά το ψήσιμο;  

Τους ρίχνουμε λίγο ξύδι μπαλσάμικο και σερβίρουμε.

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Σαλάτα με ρόκα - πιπεριά - ντοματάκια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πολλές βιταμίνες συγκεντρωμένες σε μια σαλατιέρα για τη δύναμη και τη ζωντάνια που χρειάζεται ο οργανισμός μας.




Υλικά: 


ρόκα 

φρέσκο κρεμμυδάκι

 πιπεριά κίτρινη ή κόκκινο ή πράσινη 

ντοματάκια τσέρυ ή ντομάτα κομμένη 

ελιές 

λάδι 

αλάτι 

ξύδι μπαλσάμικο (ή απλό αν το προτιμάτε)


Εκτέλεση:


Κόβουμε τα λαχανικά και τα ντοματάκια, ρίχνουμε αλάτι, λάδι, ξύδι και προσθέτουμε τις ελιές κι ανακατεύουμε.

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Σουπιές κρασάτες κοκκινιστές με ρύζι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πλούσιο σε γεύση φαγητό και χορταστικό για το Κυριακάτικο τραπέζι της οικογένειας.




Υλικά: 


1 κ. σουπιές 

1/3 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

2/3 φλ. κόκκινο κρασί 

1/2 φλ. ντοματάκια κονκασέ 

1/2 φλ. σάλτσα 

1 φύλλο δάφνης 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

1 φλ. ρύζι γλασέ 


Εκτέλεση:


Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί ελαφρά. 

 Βάζουμε μέσα τις καθαρισμένες και κομμένες σουπιές να τσιγαριστούν κι αυτές μέχρι να σταματήσουν να βγάζουν νερό.

 Τις σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

 Προσθέτουμε τα κομμένα ντοματάκια, τη σάλτσα, και νερό.

Βάζουμε ένα φύλλο δάφνης, 

αλάτι, πιπέρι και κανέλα. Τις μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά.

 Προσθέτουμε αν χρειαστεί κι άλλο λίγο νερό και ρίχνουμε μέσα το ρύζι. Το ανακατεύουμε πού και πού για να μην κολλήσει.

Το αφήνουμε για περίπου 20' και στο τέλος να πιει το νερό του.


Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Σκορδαλιά με ψωμί

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Η σκορδαλιά δεν είναι μόνο ένα πολύ νόστιμο ελληνικό, ορεκτικό, αλλά έχει και πολύ χρήσιμες ιδιότητες εξαιτίας του σκόρδου. Αυτό ρίχνει την πίεση, συμβάλλει στη μακροζωία, μειώνει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, προλαμβάνει τη γρίπη και τα κρυολογήματα, καθώς επίσης, μειώνει την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου βάσει μελετών. 




Υλικά: 


1/2 φραντζόλα ή μπαγκέτα ψωμί της προηγούμενης μέρας

2 - 3 σκ. σκόρδο (ή όσες χρειάζεται προκειμένου 

να γίνει όσο καυτερό σας αρέσει) 

λάδι 

ξύδι 

αλάτι 


Εκτέλεση: 


Βάζουμε το ψωμί  σε ένα μπολ με νερό να μουλιάσει.

 Το στύβουμε καλά.

Το βάζουμε στο μούλτι και πιέζουμε τις σκελίδες του σκόρδου στο ειδικό μηχάνημα ή τις βάζουμε ολόκληρες στο μούλτι.  

Ρίχνουμε λίγο λάδι περίπου μισό φλιτζανάκι του καφέ και βλέποντας και δοκιμάζοντας αργότερα. 

Ρίχνουμε λίγο ξύδι και πάλι θα δοκιμάσουμε αργότερα μετά το ανακάτεμα αν χρειαστεί κι άλλο.

 Τέλος προσθέτουμε και λίγο αλάτι και τα χτυπάμε όλα μαζί στο μούλτι. Δοκιμάζουμε μέχρι να πετύχουμε την κατάλληλη ποσότητα λαδιού και ξυδιού.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...