Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Πιλάφι με γαρίδες και σάλτσα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Νοστιμότατο πιάτο για το οικογενειακό τραπέζι και ειδικά όταν δεν έχει κανένα βαθμό δυσκολίας.




Υλικά: 


12 - 14 γαρίδες με το κέλυφος 

1 1/2 φλ. κίτρινο ρύζι 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1/2 φλ. ψιλοκομμένα ντοματάκια 

1/2 φλ. σάλτσα 

1 σκ. σκόρδο 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 


Εκτέλεση: 


 Τσιγαρίζουμε τις γαρίδες στο λάδι μέχρι να αλλάξουν χρώμα.

Ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να τσιγαριστεί κι αυτό. 

Μετά προσθέτουμε τα ντοματάκια.

 Βάζουμε τη σάλτσα....

 και το σκόρδο σε μικρές φετούλες ή ψιλοκομμένο. 

 Ρίχνουμε μέσα το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και νερό. Τις βράζουμε για 20'.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και λίγο νερό ακόμη. 

 Το αφήνουμε άλλα 20' έτσι ώστε να πιει όλο το νερό της κατσαρόλας. 


Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Σαλάτα με πιπεριές Φλωρίνης

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μια σαλατούλα με υλικά που συνήθως έχουμε στο τραπέζι μας τη Σαρακοστή αλλά θα μπορούσε να σερβιριστεί και σε διαφορετικές εποχές.




Υλικά: 


μαρούλι 

φρέσκο κρεμμυδάκι 

1 ματσάκι άνηθο 

1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης 

μερικές ελιές 

λάδι 

λίγο αλάτι 

ξύδι 


Εκτέλεση: 


Κόβουμε τα λαχανικά και την πιπεριά ρίχνουμε λάδι ξύδι και αλάτι και προσθέτουμε τις ελιές.

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Μελιτζανοσαλάτα με καρύδια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Απλό και νόστιμο ορεκτικό, πανεύκολο να το φτιάξετε και συνοδεύει άνετα όλα τα φαγητά.




Υλικά: 


2 μελιτζάνες φλάσκες 

1 - 2 σκ. σκόρδο (ανάλογα πόσο καυτερή τη θέλετε) 

λάδι

ξύδι 

αλάτι, πιπέρι 

μερικά κλωναράκια μαϊντανό 

1 χούφτα καρύδια τριμμένα 


Εκτέλεση: 


 Ψήνουμε τις μελιτζάνες ολόκληρες στο φούρνο ή στο γκριλ μέχρι να ζαρώσουν και να μαραθεί η φλούδα τους. 

 Μόλις κρυώσουν λίγο και μπορούμε να τις πιάνουμε, τις ξεφλουδίζουμε.

Τις ψιλοκόβουμε.  

Περνάμε το σκόρδο από την πρέσα. 

 Τρίβουμε τα καρύδια στο μούλτι και τα προσθέτουμε.

 Ρίχνουμε λάδι.

Βάζουμε και ξύδι μπαλσάμικο ή απλό. 

 Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Και τέλος, ρίχνουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο κι ανακατεύουμε καλά. 

Αν θέλετε στολίζετε την επιφάνεια με ολόκληρα καρύδια ή φύλλα μαϊντανού.


Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Νηστίσιμα ζυμαρικά φούρνου με λαχανικά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ένα νόστιμο, νηστίσιμο πιάτο με ζυμαρικά και λαχανικά χωρίς τυρί, κατάλληλο για τη Μ. Εβδομάδα, αλλά και αργότερα ή για όσους δε νηστεύουν θα μπορούσε το ίδιο πιάτο να γίνει όνειρο με τυριά μέσα.




Υλικά: 


ζυμαρικά (βίδες ή πέννες ή σέλινο κλπ) 

1 κολοκυθάκι σε ροδέλες 

1 μελιτζάνα σε μισές ροδέλες 

1 καρότο σε ροδέλες 

1 πιπεριά σε χοντρές λωρίδες 

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό

1 σκ. σκόρδο σε φετούλες ή ψιλοκομμένη

1 ντομάτα 

1/2 φλ. σάλτσα 

λάδι 

αλάτι πιπέρι 

κανέλα



Εκτέλεση:  


Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι με το σκόρδο. 

Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες, τα καρότα και τις πιπεριές στο τηγάνι να τσιγαριστούν μαζί. 

 Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε λίγο μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην πάρουν πολύ χρώμα. 

Έχουμε βράσει τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και τα βάζουμε στο ταψί. 

Ρίχνουμε πάνω τους τα λαχανικά. 

 Κόβουμε και προσθέτουμε τη ντομάτα σε φέτες κι από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα κι ανακατεύουμε.

 Προσθέτουμε το μαϊντανό.

 Ρίχνουμε λίγη κανέλα και λίγο νερό στο ταψί. 

 Ψήνουμε το φαγητό στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα. Αν θέλετε το σκεπάζετε με λαδόκολλα 


Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Λαζαράκι Νο 2

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Σάββατο του Λαζάρου του φίλου του Χριστού σήμερα και ήρθε πάλι η μέρα να φτιάξουμε το παραδοσιακό από το έθιμο λαζαράκι. Αυτή τη φορά έφτιαξα μόνο ένα λίγο πιο μεγάλο κι όχι πολλά μικρά, ακολουθώντας διαφορετική συνταγή από την προηγούμενη χρονιά.




Υλικά: 


250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

1/2 κύβο νωπής μαγιάς (περίπου 20γρ.) ή 1/2 φακ. ξηρή 

1/2 φλ. νερό χλιαρό 

2 - 3 κ.σ. λάδι 

1/4 φλ. ζάχαρη 

1 κ.σ. ζάχαρη για τη μαγιά 

1/2 κ.γ. κανέλα 

1 κ.γ. γλυκάνισο 

1/2 φλ. σταφίδες 

1 χούφτα αμύγδαλα ή φουντούκια 

3 γαρύφαλλα για το στόλισμα


Εκτέλεση:


 Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη.

 Ζεσταίνουμε το νερό να γίνει χλιαρό και διαλύουμε μέσα τη μαγιά μαζί με 1 κ.σ. ζάχαρη. Βάζουμε και τις 2 κ.σ. αλεύρι και το διαλύουμε καλά κι αυτό.








Το βάζουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει. Εγώ το έβαλα στο φούρνο στους 40 βαθμούς για 20'.

Αλευρώνουμε πολύ καλά με 1 κ.σ. αλεύρι τις σταφίδες. 

Σε ένα μπρίκι βράζουμε για 1' το γλυκάνισο με 2 κ.σ. νερό. 

Ρίχνουμε στο αλεύρι τη φουσκωμένη μαγιά. 

Ρίχνουμε επίσης, τις σταφίδες και τα φουντούκια ή τα αμύγδαλα. 

Προσθέτουμε το λάδι. 

Σουρώνουμε πάνω από τη λεκάνη και ρίχνουμε μέσα το νερό του γλυκάνισου και πετάμε στους σπόρους. 

 Βάζουμε τη ζάχαρη.

 Τέλος προσθέτουμε και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.

 Ζυμώνουμε καλά και αν χρειαστεί προσθέτουμε ή νερό ή αλεύρι σύμφωνα με τις ανάγκες του ζυμώματος. Το μαζεύουμε σε μία μπάλα και λαδώνουμε τη λεκάνη.

 Βάζουμε το ζυμάρι να φουσκώσει στο φούρνο στους 40 βαθμούς για 2 ώρες. Στην πρώτη ώρα δε θα έχει φουσκώσει τόσο όσο φουσκώνει μετά από δύο ώρες.

 Κρατάμε ένα κομμάτι ζύμης όσο ένα μεγάλο καρύδι ή ένα μικρό μανταρινάκι στο μέγεθος. Μετά, πλάθουμε το ζυμάρι σε μια λαδόκολλα στο ταψί έτσι ώστε το σώμα να είναι οβάλ και το από πάνω κομμάτι να είναι στρογγυλό ώστε να μοιάζει με κεφάλι.

 Με το ζυμάρι που κρατήσαμε φτιάχνουμε 2 κορδονάκια τα οποία τα βάζουμε σταυρωτά πάνω στο σώμα να μοιάζουν με Χ. Αυτά συμβολίζουν το σάβανο του Λαζάρου.

 Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο βάζοντας και δεύτερο Χ με κορδόνια πιο κάτω.

 Και τέλος, βάζουμε άλλη μία σειρά από δύο κορδόνια. Αν δεν περισσέψει πολύ ζυμάρι απ' αυτό που κρατήσατε τότε φτιάξτε μόνο μία σειρά που θα συμβολίζει τα σταυρωμένα χέρια του.

Μπήγουμε 2 γαρύφαλλα για μάτια και 1 για στόμα. 

 Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25' - 30'. Αν σας πάρει γρήγορα χρώμα στα κορδόνια σκεπάστε το με λαδόκολλα για το υπόλοιπο του χρόνου ψησίματος.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...