Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Νόστιμο Κυριακάτικο φαγητό που αγαπάει όλη η ελληνική οικογένεια. Συνήθως, όταν τα παιδιά ρωτάνε: "Μαμά τι θα φάμε σήμερα;" και η απάντηση είναι: "Μοσχαράκι με πουρέ", αμέσως βλέπουμε ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό τους.




Υλικά: 


1 κ. μοσχαράκι 

3/4 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

2 φύλλα δάφνης 

1/2 φλ. κόκκινο κρασί 

1/2 φλ. σάλτσα 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

πάπρικα 

κανέλα 

μοσχοκάρυδο 


Για τον πουρέ: 

1 κ. πατάτες 

1 φλ. γάλα (περίπου)

1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο 

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:


 Κόβουμε σε κομμάτια το κρέας και το νεροβράζουμε για 10' ξαφρίζοντάς το.

 Όταν το ξαφρίσουμε καλά το βάζουμε στη γάστρα και προσθέτουμε τη σάλτσα. Αν θέλετε, μπορείτε να συνεχίσετε στην κατσαρόλα με τον ίδιο τρόπο όπως και στη γάστρα.

 Ρίχνουμε το κρασί.

 Βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα δαφνόφυλλα.

 Συνεχίζουμε με τα μπαχαρικά: αλάτι, πιπέρι, κανέλα, πάπρικα και μοσχοκάρυδο.

 Τέλος, ρίχνουμε αρκετό νερό και λάδι και κλείνουμε το καπάκι της γάστρας.  

 Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 2 - 2 1/2 ώρες.

Σερβίρουμε με πουρέ και λίγη από τη σάλτσα της γάστρας.



Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Μπάμιες τηγανητές

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Οι μπάμιες δεν είναι μόνο για κύριο πιάτο αλλά και για ορεκτικό. Τις έχετε δοκιμάσει τηγανητές; Κάποια φορά μου είχαν περισσέψει τόσες όσες να βγάλουν μόνο μια μερίδα. Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να τις κάνω μεζεδάκι συμπληρωματικό του μεσημεριανού φαγητού. Εσείς μπορείτε να τις βγάλετε σαν κρασομεζέ ή ουζομεζέ ή τσιπουρομεζέ μαζί με τα υπόλοιπα ορεκτικά σας και να πρωτοτυπήσετε.




Υλικά: 


μπάμιες 

αλάτι, πιπέρι

αλεύρι 

λάδι για τηγάνισμα 


Εκτέλεση: 


 Μετά το πλύσιμο αλατοπιπερώνουμε τις μπάμιες και δεν τις αφήνουμε να στεγνώσουν.

 Σε ένα μπολ βάζουμε αλεύρι και τις αλευρώνουμε όπως είναι αρκετά βρεγμένες για να κολλήσει πάνω τους πολύ αλεύρι. 

 Έτσι πρέπει να είναι πριν τις τηγανίσουμε.

 Μόλις ζεσταθεί καλά το λάδι τις ρίχνουμε μέσα. Τις τηγανίζουμε τόσο που να ροδίσει η επιφάνειά τους.

 Μετά τις αφήνουμε για λίγη ώρα σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσει τα περιττά λάδια. Και είναι έτοιμες για σερβίρισμα.


Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Θράψαλα με ελιές και μάραθο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Το φαγητό αυτό ταιριάζει όλο το χρόνο στο τραπέζι μας. Στις Σαρακοστές και τις μέρες των άλλων νηστειών, τις Τετάρτες και τις Παρασκευές αλλά και το καλοκαίρι με συνοδεία από ένα αρωματικό ουζάκι είναι ό,τι πρέπει. 




Υλικά: 


2 - 3 μεγάλα θράψαλα 

4 - 5 πατάτες μέτριες προς μεγάλες 

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 σκ. σκόρδο 

λάδι

1 ποτηράκι κρασί ή ούζο 

1/2 φλ. ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι 

1 μικρό ματσάκι μάραθο 

αλάτι, πιπέρι 

 


Εκτέλεση:


Στο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν λίγο. 


Κόβουμε τα θράψαλα στη μέση κατά μήκοςκαι μετά σε φαρδιές λωρίδες. Τα ρίχνουμε στο λάδι να τσιγαριστούν κι αυτά. Τα αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το νερό που θα βγάλουν. 

 Μόλις τσιγαριστούν σβήνουμε με κρασί ή ούζο, ανάλογα τι πρόκειται να πιούμε κατά το σερβίρισμα. 

Έχουμε αφαιρέσει το κουκούτσι από τις ελιές και τις προσθέτουμε κι αυτές στην κατσαρόλα. 

 Ψιλοκόβουμε το μάραθο και το βάζουμε κι αυτό.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και νερό και τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.  

 Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο και ρίχνουμε στο ζουμί τις πατάτες κομμένες ροδέλες. 

Συμπληρώνουμε όσο νερό χρειάζεται. 

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

 Τις αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν. Φροντίζουμε στο τέλος σχεδόν να μην έχει νερό η κατσαρόλα αλλά κυρίως το λάδι με ελάχιστο ζουμί. 

Σερβίρουμε στο πιάτο τις πατάτες κι από πάνω τα θράψαλα με τις ελιές.

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Καλοκαιρινή σαλάτα με κοφτό μακαρονάκι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μια εμπλουτισμένη καλοκαιρινή σαλάτα με ζυμαρικά που ταιριάζει με κρεατικά και με όσπρια.




Υλικά: 


περίπου 3/4 φλ κοφτό μακαρονάκι 

ντομάτα  

αγγούρι 

φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο 

μαϊντανό ψιλοκομμένο 

ηλιόσπορο 

λάδι 

αλάτι 

λίγο λεμόνι προαιρετικά 


Εκτέλεση:


 Βράζουμε τα ζυμαρικά, τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε στη σαλατιέρα. Κόβουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε μέσα. Ρίχνουμε από πάνω τον ηλιόσπορο, λάδι, αλάτι και προαιρετικά λίγο χυμό λεμονιού.

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Κοτομπουκιές με κάρυ και ρύζι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τόσο εύκολο όσο και νόστιμο είναι αυτό το κοτόπουλο, αλλά και τελείως οικονομικό καθώς με μισό μόνο φιλέτο στήθους έφτιαξα 3 μερίδες φαγητού.




Υλικά: 


για 3 άτομα: 

1/2 φιλέτο στήθους κοτόπουλου 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

2 κ.γ. κάρυ 

αλάτι, πιπέρι 

1 ποτήρι κίτρινο ρύζι 


Εκτέλεση:


 Κόβουμε το στήθος σε μικρά κομματάκια μεγέθους μπουκιάς. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι, το κρεμμύδι και τα κομματάκια του κοτόπουλου να τσιγαριστούν.

 Όταν το κρέας αλλάξει χρώμα και το κρεμμύδι γυαλίσει ρίχνουμε το κάρυ κι ανακατεύουμε.

 Προσθέτουμε νερό να κοντεύει να σκεπάσει το κρέας. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 20'.

 Τότε ρίχνουμε το ρύζι. Φροντίζουμε να φτάνει το νερό και για εκείνο, διαφορετικά προσθέτουμε λίγο ακόμη.

 Το αφήνουμε να βράσει για περίπου 20' ακόμη μαζί με το κοτόπουλο και να πιει όλο το νερό του. 

Συνιστώ να το δοκιμάσετε αρχικά σκέτο και μετά με λίγο τυρί τριμμένο για να αποφασίσετε με ποιο τρόπο σας αρέσει στο σερβίρισμα. 

Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Κολοκυθάκια με ντομάτες και μανιτάρια στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μια διαφορετική λύση για να καταναλώσουμε περισσότερα κολοκυθάκια στο ταψί, ειδικά όταν τυχαίνει να έχουμε πολλά στο ψυγείο.




Υλικά: 


4 - 5 κολοκυθάκια μέτρια ή 1 - 2 αν είναι τα τεράστια

2 ντομάτες 

6 - 7 μανιτάρια στρογγυλά 

1/2 κρεμμύδι σε φετούλες 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

θυμάρι 


Εκτέλεση:


 Σε ένα ταψί κόβουμε τα κολοκυθάκια σε μέτριες ροδέλες (ούτε λεπτές ούτε χοντρές) και τα στρώνουμε στη σειρά. Κόβουμε τις ντομάτες, επίσης, σε μέτριες ροδέλες και τις βάζουμε εναλλάξ ανάμεσα στα κολοκυθάκια.

 Από πάνω σκορπάμε σε φετούλες το κρεμμύδι.

 Προσθέτουμε και τα κομμένα σε φέτες μανιτάρια.

 Βάζουμε λάδι στο φαγητό.

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

 Προσθέτουμε λίγο θυμάρι και ελάχιστο νερό γιατί θα βγάλουν λίγο οι ντομάτες και τα κολοκυθάκια. 

 Ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο με λαδόκολλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια. Αν θέλετε, μπορείτε να συνοδεύσετε με τηγανητές πατάτες.


Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Μακαρονοσαλάτα με λίγα υλικά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Με μικρές διαφορές από την προηγούμενη μακαρονοσαλάτα αυτή είναι ακόμη πιο απλή.




Υλικά: 


περίπου 1 φλ. ζυμαρικά μικρά σε μέγεθος

1/2 αγγούρι σε κύβους 

1 καρότο τριμμένο 

μερικά κυβάκια κίτρινου τυριού 

3 - 4 κ.σ. γιαούρτι 

2 κ.σ. κέτσαπ 

αλάτι 

2 κ.σ. λάδι 


Εκτέλεση: 


Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε στη σαλατιέρα μαζί με τους κύβους του αγγουριού, τους κύβους τυριού, το τριμμένο καρότο, ρίχνουμε λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, την κέτσαπ και το λάδι και το προσθέτουμε στη σαλάτα. Την ανακατεύουμε πολύ καλά να πάει παντού η σάλτσα.


Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Χθεσινή μπριζόλα με χυλοπίτες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Κανένα φαγητό της προηγούμενης μέρας δεν πάει χαμένο την επόμενη, ακόμη κι όταν δε φτάνει για όλους. Μου είχε περισσέψει μία και μοναδική χοιρινή μπριζόλα ψητή η οποία, φυσικά, δεν έφτανε για όλους. Την αξιοποίησα φτιάχνοντάς τη την επόμενη μέρα με χυλοπίτες και φάγαμε περίπου 2 καλές μερίδες. Γι' αυτό δεν πετάμε τίποτα. 




Υλικά: 


1 φλ. χυλοπίτες  

περίπου 1 - 1 1/2 φλ. νερό

1 μπριζόλα ή όσο κρέας έχει απομείνει από την προηγούμενη μέρα 

λάδι 

χυμό 1/2 λεμονιού 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


 Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό να πάρει βράση. Ρίχνουμε μέσα τις χυλοπίτες. Τις ανακατεύουμε και τις αφήνουμε να βράσουν γύρω στα 7'.

Αυτή η μπριζόλα είναι το απομεινάρι του προηγούμενου μαγειρέματος. Την κόβουμε σε μικρά κομματάκια. 

 Ρίχνουμε στις χυλοπίτες αλάτι και πιπέρι.

 Προσθέτουμε τα κομματάκια του κρέατος στην κατσαρόλα για να πάρουν τη γεύση.

 Βάζουμε λίγο λάδι.

Και το χυμό λεμονιού. 

Μόλις οι χυλοπίτες πιουν όλο το νερό είναι έτοιμες και τις βγάζουμε από το μάτι. 

Η πρότασή μου είναι να βάλετε και τριμμένο τυρί από πάνω για να νοστιμίσει ακόμη περισσότερο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...