Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Κριθαράκι με λιαστές ντομάτες και αμύγδαλα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτό το φαγητό θυμίζει κάτι ανατολίτικο με τις γεύσεις και τα αρώματά του. Μια διαφορετική γεύση, ένα νόστιμο πιάτο. Χωρίς τη φέτα γίνεται το ίδιο νόστιμο και νηστίσιμο.





Υλικά: 


1 φλ. κριθαράκι 

4 - 5 κομματάκια λιαστής ντομάτας 

2 σκ. σκόρδο 

3 ντομάτες 

1/3 φλ. λάδι 

2 κ.σ. αμύγδαλα 

πιπέρι 

λίγο μπαχάρι 

κανέλα

1 κομμάτι τυρί φέτα 50 γρ. περίπου  


Εκτέλεση: 


 Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το τσιγαρίζουμε στο λάδι. 

 Ρίχνουμε και τις λιαστές ντομάτες και τις φέρνουμε λίγες στροφές. 

 Τρίβουμε και τις ντομάτες και τις ρίχνουμε μέσα. Αφήνουμε για λίγη ώρα να εξατμιστούν τα υγρά της ντομάτας σε μέτρια θερμοκρασία. 

Βάζουμε περίπου 2 ποτήρια νερό και μόλις βράσει προσθέτουμε το κριθαράκι. 

 Βάζουμε πιπέρι. Καλύτερα να μη βάλετε αλάτι ή μόνο ελάχιστο γιατί οι λιαστές ντομάτες μαζί με τη φέτα θα το κάνουν ήδη αρμυρό. 

 Ρίχνουμε το μπαχάρι. Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κόκκους αντί για σκόνη. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 20' ώστε το κριθαράκι να πιει το νερό του.

Βράζουμε λίγο τα αμύγδαλα και τα ξεφλουδίζουμε.  

Τα καβουρδίζουμε ελαφρά σε άδειο τηγάνι ανακατεύοντάς τα συχνά ή τα ψήνουμε για λίγο στο φούρνο. 

 Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό και πασπαλίζουμε με κανέλα. 

 Στην πιατέλα σερβίρουμε μαζί με κομματάκια φέτας.


Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Ανάμεικτη σαλάτα με λαχανικά, αυγά και σως

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αν ακόμη έχετε κόκκινα αυγά από το Πάσχα καιρός είναι να τα βάλετε σε μια σαλάτα για να τα ξοδέψετε πιο γρήγορα και να εμπλουτίσετε τη γεύση της. 





Υλικά: 


μαρούλι 

ντομάτα 

αγγούρι 

πιπεριά 

φρέσκο κρεμμυδάκι 

1- 2 αυγά βρασμένα 

λάδι 

αλάτι 


Για τη σάλτσα: 

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 

1 κ.γ. μουστάρδα 

1 κ.σ. λεμόνι 


Εκτέλεση:


Κόβουμε στη σαλατιέρα τα λαχανικά και τα αυγά. Ρίχνουμε λάδι και αλάτι.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού.

Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σως.

Αν θέλετε την ανακατεύετε να πάει παντού και σερβίρετε. 

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Τορτελίνι με παριζάκι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτό το πιάτο αρέσει πολύ στα παιδιά μου, το φτιάχνει με ιδιαίτερη μαεστρία η μικρή μου κόρη. Γεύση πολύ αλλά....και θερμίδες πολλές!!!! Γι' αυτό συνιστώ να το φτιάχνετε αραιά και με μέτρο.  





Υλικά: 


1 πακέτο τορτελίνι  

1 κ.σ. βούτυρο 

4 - 5 φετούλες παριζάκι 

1 μικρή κρέμα γάλακτος ή 1 φλ.  γάλα 

2 γεμάτες κ.σ. κρέμα τυριού 


Εκτέλεση:


 Βράζουμε τα τορτελίνι σε ελαφρά αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες τους.

 Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και τσιγαρίζουμε λίγο το παριζάκι κομμένο σε κυβάκια.

 Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος ή το γάλα.

  Προσθέτουμε και την κρέμα τυριού.

 Αφήνουμε λίγο να δέσει η σάλτσα και να αρχίσει να πήζει. Ρίχνουμε και τα τορτελίνι μέσα.

 Τα αφήνουμε για 1' - 2' να αναμειχθούν οι γεύσεις ανακατεύοντας συνεχώς και αποσύρουμε από τη φωτιά.


Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Στεφανάκια τσουρεκιών με σοκολάτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτά τα τσουρεκάκια εμπλουτισμένα με σοκολάτα και ποιος δε θα τα θέλει!!!!!!!!!!





Υλικά:  


1/3 φλ. γάλα 

3 κ.σ. ζάχαρη 

4 κ.σ. βούτυρο 

1 πρέζα αλάτι 

1/2 κύβο φρέσκιας μαγιάς 

1/4 φλ. νερό 

2 αυγά 

ξύσμα 1 λεμονιού 

1 βανίλια

3 - 3 1/2 φλ. αλεύρι 


Για τη γέμιση:

300 γρ. σοκολάτα 

2 - 3 κ.σ. γάλα


Εκτέλεση:



Μέχρι αυτό το στάδιο ακολουθούμε τις οδηγίες από τη συνταγή τσουρέκια κουνελάκια.













Την πατάμε να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε τμήματα.







 Λιώνουμε  την κουβερτούρα μαζί με το γάλα. Την αφήνουμε σε ένα μπολ να κρυώσει λίγο.

 Παίρνουμε το ένα τμήμα της ζύμης.

 Το ανοίγουμε σε φύλλο.

 Το αλείφουμε με τη σοκολάτα αφήνοντας κενά τα περιθώρια στις άκρες.

 Την αφήνουμε ελαφρά να στεγνώσει και τυλίγουμε σε ρολό. Αν το τυλίξουμε αμέσως μετά στο κόψιμο θα στάζει πολύ η σοκολάτα. 

  Κλείνουμε καλά την άκρη και πατάμε τις κυλινδρικές άκρες από κάτω για να μην ανοίξουν.

 Κόβουμε το ρολό στη μέση.

Ξεκινάμε την κοτσίδα βάζοντας το ένα σκέλος πάνω από το άλλο.  

 και συνεχίζουμε το αριστερό πάνω από το δεξί μέχρι να τελειώσει η κοτσίδα. 

Πατάμε τις δύο άκρες μαζί. 

 Στρίβουμε σε στεφάνι ενώνοντας τις δύο άκρες 

 Τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για 45' να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος. 

 Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 20'.



Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Μαγειρίτσα με κοτόπουλο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μια εναλλακτική μαγειρίτσα ελαφριά για το στομάχι αλλά τόσο μα τόσο γευστική που θα γεμίσετε δύο και τρεις φορές το πιάτο σας. 





Υλικά: 


500 γρ. στήθος κοτόπουλου 

1 κρεμμύδι ξερό 

1 καρότο 

μερικά κλωνάρια σέλινου 

λίγο θυμάρι 

1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι 

1 μαρούλι 

1 ματσάκι άνηθο 

1 φύλλο δάφνης

3- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα

250 γρ. μανιτάρια στρογγυλά

λάδι 

προαιρετικά 1 κ.γ. ζωμό κότας σε σκόνη ή 1/2 κύβο 

αλάτι, πιπέρι


Αυγολέμονο: 

2 αυγά 

το χυμό 1 -  1 1/2 λεμονιού 

1 κ.σ. κορνφλάουρ 


Εκτέλεση:


 Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρές φέτες και το καρότο σε κανονικές και τα τσιγαρίζουμε στο λάδι.

 Κόβουμε τα στήθη του κοτόπουλου με μικρότερα τμήματα και τα τσιγαρίζουμε κι αυτά μαζί.

 Ρίχνουμε περίπου 1 λίτρο νερό στην κατσαρόλα να σκεπαστούν πάρα πολύ τα υλικά.

 Βάζουμε μέσα τα κλωνάρια από το σέλινο, τους κόκκους πιπεριού και το θυμάρι. 

 Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης και το ζωμό κότας. Τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 1 ώρα. 

 Μετά σουρώνουμε το ζουμί από τα λαχανικά και τα κρατάμε μόνο αν θέλουμε να τα ξαναβάλουμε μέσα στη σούπα. 

Βάζουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα μανιτάρια που τα έχουμε κόψει περίπου στα 3 ώστε να είναι λίγο χοντροκομμένα. 

 Στο μεταξύ βάζουμε σε κατσαρόλα το ζουμί που βράσαμε τα καρότα και το σέλινο και μέσα σ' αυτό τώρα θα βράσουμε για 15' τα μαρούλια χοντροκομμένα, τον άνηθο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. 

 Μόλις βράσουν προσθέτουμε μέσα τα μανιτάρια κι αν θέλετε ρίχνετε και τα βρασμένα καρότα και το σέλινο.

 Ψιλοκόβουμε κάπως τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα ρίχνουμε κι αυτά. 

 Αλατοπιπερώνουμε και μόλις τα αφήσουμε 2' - 3' βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι. 

Φτιάχνουμε το αυγολέμονο χτυπώντας χωριστά πρώτα τα ασπράδια με το μιξεράκι του φραπέ, βάζουμε μετά τους κρόκους, το χυμό λεμονιού και σιγά σιγά το καυτό ζουμί του φαγητού. 

Ρίχνουμε και το κορνφλάουρ κι ανακατεύουμε πάλι. 

 Περιχύνουμε με το αυγολέμονο το φαγητό. 

 Κουνάμε λίγο την κατσαρόλα να πάει παντού την αφήνουμε για λίγο στο μάτι να πάρει σχετικά μια βράση και την αποσύρουμε αμέσως.

Χριστός ανέστη και χρόνια πολλά σε όλους. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...