Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017
Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017
Μοσχαρίσια ρολά με γέμιση τυριού
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Εύκολα ρολάκια με λίγα και απλά υλικά χωρίς κόπο, για τους καλεσμένους σας ή για την ημέρα των ερωτευμένων ή ακόμη και για το Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι.
Υλικά:
500 γρ. φιλέτο μοσχαρίσιο
2 κ.σ. βούτυρο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
2 σκ. σκόρδο
100 γρ. τυρί γκούντα
αλάτι, πιπέρι
1 ποτηράκι λευκό κρασί
λάδι
Εκτέλεση:
Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα κι από τις δύο πλευρές.
Σε κάθε φιλέτο απλώνουμε από μία κουταλιά βούτυρο μόνο από τη μία πλευρά την οποία θα γεμίσουμε.
Βάζουμε πάνω του λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και τη μία σκελίδα σκόρδου τριμμένη.
Απλώνουμε και το τυρί τριμμένο ή κομμένο σε λεπτές φέτες.
Τυλίγουμε σε ρολό
Κλείνουμε τις άκρες του και τα πλαϊνά με οδοντογλυφίδες ώστε να μη μπορεί να φύγει καθόλου το τυρί.
Ροδοκοκκινίζουμε από όλες τις πλευρές τα ρολά στο λάδι.
Σβήνουμε με το κρασί.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 1 1/2 ώρα. Αν το κρίνετε απαραίτητο βάλτε μια μικρή ποσότητα νερού για να μην καεί το κρέας αν σωθούν γρήγορα τα ζουμιά του. Στο τέλος όμως δεν πρέπει να έχει καθόλου νερό, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να το κοκκινίσουμε κι άλλο στο λάδι που έχει μείνει. Το γυρίζουμε σχετικά τακτικά από κάθε πλευρά.
Για συνοδεία σας προτείνω πουρέ. Αν όμως θέλετε εσείς μπορείτε να βάλετε κάτι άλλο.
Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017
Πατατοσαλάτα με ψητή γαλοπούλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια νόστιμη σαλάτα με λίγα και απλά υλικά για να συνοδεύσετε τα ψητά κρέατα ή ψάρια.
Υλικά:
3 μεγάλες πατάτες
2 αυγά βραστά
1/2 κρεμμύδι ξερό
λίγο μαϊντανό
2 - 3 φέτες ψητής γαλοπούλας (αλλαντικό)
λάδι
αλάτι
1 κ.σ. ξύδι
2 γεμάτες κ.σ. μαγιονέζα
1 κ.γ. μουστάρδα
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα και το ξύδι.
Κόβουμε τις πατάτες και τη γαλοπούλα σε κομματάκια, το κρεμμύδι σε φέτες, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τα αναμιγνύουμε με τη σάλτσα.
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ελάχιστο αλάτι ακόμη, αν και πιστεύω ότι δε χρειάζεται περισσότερο. Κόβουμε το αυγό σε μικρά κομμάτια και το ανακατεύουμε ελαφρά στη σαλάτα για να μη λιώσει.
Τη μεταφέρουμε στη σαλατιέρα, ρίχνουμε και λίγο φρέσκο λάδι από πάνω κι είναι έτοιμη.
Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017
Λουλούδια από μπέικον
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αν την ημέρα του Βαλεντίνου σας φέρει ο αγαπημένος σας ένα μπουκέτο λουλούδια απαντήστε του με ένα μπουκέτο λουλούδια από μπέικον. Γιατί ο έρωτας περνάει πρώτα από το στομάχι.
Υλικά:
1 πακέτο μπέικον σε λωρίδες
περίπου 100 γρ. τυρί τύπου έμενταλ ή γκούντα
προαιρετικά σγουρό μαρούλι κόκκινο και άσπρο
Εκτέλεση:
Θα χρησιμοποιήσουμε μια φόρμα για μάφινς. Σε κάθε θέση (σύμφωνα με τις λωρίδες μπέικον που έχουμε) βάζουμε λίγα κομματάκια τυριού.
Τυλίγουμε κάθε λωρίδα ξεκινώντας από τη στενή πλευρά. Όταν τις τοποθετήσουμε στη φόρμα θα φροντίσουμε να βάλουμε κάτω την πλευρά που έχει το άσπρο λίπος, για να φαίνεται η πάνω πλευρά του πιο κόκκινη όπως ένα λουλούδι.
Την άλλη άκρη τη γυρνάμε προς τα έξω και τη συγκρατούμε από κάτω.
Ελπίζω στις δύο φωτογραφίες να φαίνεται ο τρόπος.
Τοποθετούμε στο κέντρο κάθε φόρμας και του τυριού το λουλούδι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για λίγη ώρα μέχρι να ροδίσει το μπέικον.
Τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και τότε θα έχει ξεραθεί το τυρί. Περνάμε κάθε λουλούδι σε ένα καλαμάκι για σουβλάκι.
Τέλος, σε ένα βαζάκι βάζουμε τα μαρούλια και ανάμεσά τους τα σουβλάκια με τα λουλούδια από μπέικον.
Μπιφτέκια των ερωτευμένων
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Με ένα απλό παραδοσιακό φαγητό που θα έχει ελάχιστες προσθήκες μπορούμε να φτιάξουμε το γεύμα των ερωτευμένων για τη γιορτή του Βαλεντίνου.
Υλικά:
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 μεγάλη σκ. σκόρδο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 αυγό
2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
2 κ.σ. λάδι
1/2 ντομάτα τριμμένη ή 2 κ.σ. ψιλοκομμένα ντοματάκια κονσέρβας
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
λίγο ξερό ή φρέσκο δυόσμο
Για την επιφάνεια:
περίπου 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
3 κ.σ. τυρί γκούντα
Εκτέλεση:
Στο μούλτι κόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό μαζί με το αυγό για να μπορούν να κοπούν εύκολα.
Βάζουμε το μείγμα του μούλτι στον κιμά μαζί με τη φρυγανιά και το λάδι.
Προσθέτουμε τη ντομάτα και το δυόσμο.
Ρίχνουμε κανέλα.
Ρίχνουμε και αλατοπίπερο.
Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε τον κιμά.
Χωρίζουμε την ποσότητα του κιμά στα δύο και βάζουμε το ένα τμήμα σε μια φόρμα καρδιά. Στο κέντρο κάνουμε ένα μεγάλο βαθούλωμα πάλι σε σχήμα καρδιάς. Αν δεν έχετε την ανάλογη φόρμα φτιάξτε τη με το χέρι.
Βάζουμε τις δύο καρδιές σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα για να μην κολλήσουν κάτω.
Τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45' - 60'. Ο κιμάς επειδή συρρικνώθηκε μου το χάλασε λίγο το σχήμα της καρδιάς.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το τριμμένο τυρί.
Γεμίζουμε τα βαθουλώματα με το μείγμα.
Ξαναβάζουμε για λίγα λεπτά το ταψί στο φούρνο ίσα ίσα για να λιώσει και να ψηθεί το τυρί. Θα χρειαστεί περίπου 3'.
Σερβίρουμε τα μπιφτέκια καρδιές πάνω σε μεγάλα φύλλα σαλάτας. Τη συνοδεία την αφήνω στη δική σας φαντασία. Η πρότασή μου είναι ο πουρές.
Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017
Πανεύκολο τηγανητό κοτόπουλο με γεύση μουστάρδας
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Και ποιος δε θέλει ένα φαγητό που να είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή του αλλά ταυτόχρονα να δίνει πολύ γεύση σαν αυτό!!
Υλικά:
2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου (μπορείτε να κόψετε σε φετούλες όποια κομμάτια σας αρέσουν κι από τα υπόλοιπα μέρη του κοτόπουλου όπως εγώ πρόσθεσα 1 μπούτι)
περίπου 1/3 φλ. λάδι για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη
1 κ.σ. μουστάρδα
το χυμό 1 λεμονιού
κίτρινο ρύζι ως συνοδευτικό
ή τηγανητές πατάτες
ή πουρέ
ή ό,τι άλλο αρέσει σε σας
Εκτέλεση:
Κόβουμε σε μικρότερα, στενά κομμάτια τα φιλέτα ή το μπούτι του κοτόπουλου. Τα αλατοπιπερώνουμε κι από τις δύο πλευρές.
Τα κοκκινίζουμε στο λάδι για λίγο κι από τις δύο πλευρές.
Μόλις πάρουν καλό χρώμα κι από τις δύο πλευρές πασπαλίζουμε με ρίγανη. Αφήνουμε τα φιλετάκια για περίπου 30' σε μέτρια φωτιά με σκεπασμένο καπάκι να σιγοψηθούν στο τηγάνι.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το χυμό του λεμονιού με τη μουστάρδα.
Τα φιλετάκια θα πρέπει να έχουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα σαν αυτό για να είναι έτοιμα.
Τότε ρίχνουμε το μείγμα της μουστάρδας μέσα κι ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. Τα αφήνουμε για 1' ακόμη. Μόλις ενσωματωθεί η σάλτσα με τα φιλετάκια είναι έτοιμα για να τα βγάλουμε από το τηγάνι.
Προαιρετικά σερβίρουμε το κοτόπουλο με κίτρινο ρύζι που θα έχουμε βάλει λίγη κιτρινόριζα (κουρκουμά) μέσα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)