Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014
Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014
Παντζαροσαλάτα νηστίσιμη
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Το παντζάρι είναι ένα χειμωνιάτικο λαχανικό που κάνει πολύ καλό στο αίμα. Θα ήταν ωφέλιμο να το τιμήσουμε και σαν κύριο πιάτο και σαν σαλάτα. Στο τραπέζι μας θα έχουμε ένα πιάτο με έντονο χρώμα και νόστιμη γεύση. Ευκαιρία να τη σερβίρουμε στους καλεσμένους μας, αλλά φυσικά και στην οικογένειά μας.
Υλικά:
2 - 3 παντζάρια χωρίς τα χόρτα (τα οποία μπορείτε να βράσετε χωριστά σαν συνοδευτικό)
1 μήλο (όπως γκόλντεν ή ξινόμηλο)
1 σκ. σκόρδο
1/2 φλ. καρύδια ψιλοκομμένα
αλάτι
λάδι
ξύδι μπαλσάμικο
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα παντζάρια μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Μόλις κρυώσουν και τα καθαρίσουμε τα τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας.
Κόβουμε στο μπλέντερ τα καρύδια.
Ρίχνουμε ψιλοτριμμένο το σκόρδο στα παντζάρια.
Προσθέτουμε τα άλλα δύο υλικά το μήλο και το καρύδι...
το λάδι τόσο όσο σε μία σαλάτα...
το ξύδι...
το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά.
Στολίζετε, αν θέλετε, με μερικά ολόκληρα καρύδια την επιφάνεια και φυλάξτε τη σαλάτα για λίγη ώρα στο ψυγείο. Κρύα είναι καλύτερη.
Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014
Βρώμη με γάλα και ξηρούς καρπούς
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Η βρώμη για πρωινό μαζί με γάλα είναι ένα χορταστικό γεύμα για το ξεκίνημα της ημέρας που μάλιστα είναι ευεργετικό για το στομάχι. Μπορείτε να το εμπλουτίσετε κάθε φορά με διαφορετικά υλικά και να έχετε ένα πιάτο που δε θα το βαριέστε ποτέ.
Υλικά:
(για ένα μπολάκι του παγωτού)
1/2 φλ. γάλα (για τη νηστεία μπορείτε να βάλετε γάλα αμυγδάλου ή καρύδας ή σόγιας)
1 κ.σ. βρώμη
1 κ.γ. μέλι ή ζάχαρη (την ποσότητα μπορείτε να την προσαρμόσετε στις προτιμήσεις σας)
1 κ.σ. ξηρούς καρπούς αλεσμένους (όπως αμύγδαλα, φουντούκια, σταφίδες κλπ)
Εκτέλεση:
Βάζουμε το γάλα με τη βρώμη στο μπρίκι να βράσει. Το ανακατεύουμε συχνά και ειδικά προς το τέλος πριν βράσει γιατί κολλάει. Μόλις φουσκώσει το κατεβάζουμε.
Το αφήνουμε λίγο στο μπολάκι να τραβήξει το γάλα και μετά προσθέτουμε τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς σε όποιο συνδυασμό αρέσει στον καθένα...
το μέλι ή τη ζάχαρη και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα και αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, κομματάκια βερίκοκου, χουρμά, δαμάσκηνου σε όποιο συνδυασμό σας ταιριάζει. Σ' αυτή την περίπτωση επειδή θα γλυκίζει περισσότερο μπορείτε να σας αρέσει να καταργήσετε τη ζάχαρη ή το μέλι, πάντα σύμφωνα με την προτίμησή σας.
Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014
Μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα νόστιμο και απλό φαγητό παραδοσιακό για ένα Κυριακάτικο τραπέζι με την οικογένεια.
Υλικά:
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή μισό μισό με χοιρινό
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 - 2 σκ. σκόρδο
1 αυγό (προαιρετικά 1 ντομάτα)
λάδι
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
λίγο δυόσμο
λίγη ρίγανη
2 - 3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
πάπρικα
πατάτες για το ταψί
λάδι για το ταψί
το χυμό 1/2 λεμονιού
1 μικρό ποτηράκι κρασί άσπρο
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε τον κιμά και τα πλάθουμε σε μπιφτέκια όπως στη συνταγή μπιφτέκια με κριθαράκι στο φούρνο
Κόβουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στο ταψί μαζί με νερό και τα μπιφτέκια. Περιχύνουμε όλο το φαγητό με λάδι.....
λεμόνι.....
ρίγανη....
και το κρασί.
Βάζουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20' - 30'. Μετά το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο....
μέχρι να ψηθούν καλά τα μπιφτέκια και οι πατάτες και να εξατμιστεί το νερό.
Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014
Μαυρομάτικα φασόλια γιαχνί
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτή η συνταγή των μαυρομάτικων φασολιών είναι πολύ κοντινή με τα κοκκινιστά. Διαφέρουν όμως σε δύο υλικά, το σκόρδο και το δυόσμο, που δίνουν άλλη γεύση στο φαγητό και το κάνουν να μη μοιάζει πολύ το ένα με το άλλο.
Υλικά:
1/2 πακέτο μαυρομάτικα φασόλια
λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 μεγάλη σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
σάλτσα
λίγος δυόσμος
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα φασόλια να φουσκώσουν σε νερό από το προηγούμενο βράδυ. Αλλάζουμε νερό και τα βάζουμε να βράσουν για 10'.
Στο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Κατόπιν, ρίχνουμε και τα φασόλια να τσιγαριστούν κι αυτά ελαφρά μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Βάζουμε στην κατσαρόλα τη σάλτσα, το δυόσμο, νερό...
αλάτι, πιπέρι και λίγη κανέλα. Τα αφήνουμε να συνεχίσουν το μαγείρεμά τους μέχρι να μαλακώσουν καλά και να πιουν το περισσότερο νερό τους.
Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014
Σαλάτα iceberg με ντομάτα - αβοκάντο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Σήμερα θα φτιάξουμε μια σαλάτα με iceberg, ένα σαλατικό συγγενές του μαρουλιού.
Υλικά:
μερικά φύλλα iceberg
1 ντομάτα
1 αβοκάντο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 μικρό ματσάκι άνηθο
1/4 ξερό κρεμμύδι σε μικρές λωρίδες
λάδι
χυμό λεμονιού (αν προτιμάτε το ξύδι μπορείτε να αντικαταστήσετε το λεμόνι)
αλάτι
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το iceberg, τον άνηθο, το μαϊντανό, κόβουμε σε κύβους τη ντομάτα και το αβοκάντο και το κρεμμύδι σε μικρές λωρίδες. Ρίχνουμε λαδολέμονο και αλάτι κι ανακατεύουμε καλά.
Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014
Πρασόρυζο λεμονάτο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Το πράσο με το ρύζι κάνουν ένα ωραίο συνδυασμό λαχανικού με δημητριακό και το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό φαγητό, καθώς το πράσο έχει την ιδιότητα να γλυκίζει ελαφρά μετά το μαγείρεμα.
Υλικά:
1 μεγάλο πράσο ή 2 μικρά μόνο το άσπρο μέρος τους
κομμένο κατά μήκος και μετά σε μισές ροδέλες
1/2 φλ ρύζι γλασέ
1 καρότο σε ροδέλες
λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
το χυμό 1/2 λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Στην κατσαρόλα με το λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το πράσο.
Μόλις μαραθούν λίγο ρίχνουμε το καρότο το φέρνουμε μερικές στροφές να πάρει λίγη γεύση από τσιγάρισμα.
Σβήνουμε το φαγητό με το λεμόνι.
Προσθέτουμε νερό να σκεπαστεί καλά το φαγητό, αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε να μαγειρευτεί με κλειστό καπάκι μέχρι να μαλακώσει το πράσο.
Μόλις γίνει το πράσο αν χρειάζεται προσθέτουμε νερό και ρίχνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε να μην κολλήσει.
Το αφήνουμε 15' - 20' να βράσει και να πιει το περισσότερο νερό της κατσαρόλας.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)