Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014
Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014
Λαβράκι στο φούρνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ψαράκι στο φούρνο σήμερα με πατάτες και πολλά μυρωδικά που του δίνουν θεσπέσια γεύση.
Υλικά:
3 - 4 λαβράκια
πατάτες
1 καρότο
1 λεμόνι ολόκληρο και το χυμό 1/2 ακόμα λεμονιού
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανό
1/2 κρεμμύδι ξερό
2 σκ. σκόρδο
1 μικρό ποτηράκι άσπρο κρασί
λάδι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Το καλύτερο καθάρισμα ώστε να μην πετάγονται τα λέπια του ψαριού μακριά είναι στο νεροχύτη ή σε μια λεκάνη γεμάτη νερό και το μαχαίρι βυθισμένο μαζί με το ψάρι μέσα. Έτσι τα λέπια θα μείνουν μέσα στο νερό.
Τα χαράζουμε με τρία κοψίματα κι από τις δύο πλευρές, για να εισχωρήσουν οι γεύσεις μέσα. Τα βάζουμε στο ταψί και τα περιχύνουμε με το λάδι.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Κόβουμε το ολόκληρο λεμόνι σε φέτες μισές και βάζουμε δύο στην κοιλιά του κάθε ψαριού μαζί με λίγο άνηθο και μαϊντανό. Κρατάμε ένα μέρος κι από τα δύο ματσάκια για μετά.
Κόβουμε τις πατάτες, τα καρότα και τα βάζουμε γύρω στο ταψί. Επίσης, το κρεμμύδι σε ροδέλες και το σκόρδο σε φετούλες, τα οποία τα βάζουμε πάνω στα ψάρια μαζί με δύο φέτες λεμονιού στο καθένα.
Ρίχνουμε το χυμό 1/2 λεμονιού σε όλο το ταψί.
Από πάνω σκορπάμε το υπόλοιπο που έμεινε από τον άνηθο και το μαϊντανό.
Τέλος, ρίχνουμε ένα ποτηράκι κρασί παντού.
Ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς αρχικά για 20' - 30' και μετά το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170.
Δώστε προσοχή μετά το σερβίρισμα στα κόκαλα του ψαριού που είναι αρκετά.
Μια σαλάτα με ραδίκια και ένα ποτηράκι άσπρο κρασί θα συμπληρώσουν γευστικά το τραπέζι σας.
Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014
Σαλάτα κόκκινο λάχανο με μήλο και καρύδια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Όταν συνδυάζουμε στη φρέσκια σαλάτα τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα παίρνουμε όλα τα οφέλη για τον οργανισμό μας και ταυτόχρονα έχουμε μια εμφανίσιμη πιατέλα με όμορφα χρώματα.
Υλικά:
κόκκινο λάχανο
1 μήλο (ξινόμηλο ή γκόλντεν αλλά περιστασιακά έχω βάλει και κόκκινο μήλο και η γεύση είναι εξίσου ωραία)
καρύδια
αλάτι
λάδι
λεμόνι
Εκτέλεση:
Κόβουμε το λάχανο, τρίβουμε το μήλο ρίχνουμε αλάτι, λάδι, λεμόνι και στολίζουμε με ολόκληρα καρύδια. Αν θέλετε μπορείτε να τρίψετε και μερικά ακόμη καρύδια στο εσωτερικό της σαλάτας.
Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014
Ρυζόγαλο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Όταν ζητάμε ένα γλυκό και δεν υπάρχει στο σπίτι κάτι τότε ένα ρυζογαλάκι για επιδόρπιο ή απογευματινό γεύμα στα παιδιά είναι ό,τι πρέπει τώρα το χειμώνα. Εύκολο, οικονομικό, με υλικά που πάντα έχουμε, παραδοσιακό και νόστιμο.
Υλικά:
1 λ. γάλα
1 φλ. του καφέ ρύζι γλασέ
2 1/2 φλ του τσαγιού νερό
1 1/2 φλ. ζάχαρη
2 1/2 - 3 κ.σ. κορνφλάουρ
1 βανίλια
κανέλα για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Στα 2 1/2 φλ νερό βράζουμε το ρύζι.
Αν δεν έχει πιει όλο το νερό στο βράσιμο τότε στραγγίζουμε το περιττό.
Κρατάμε μισό φλιτζάνι από την ποσότητα του γάλακτος και το υπόλοιπο το ρίχνουμε στο ρύζι.
Βάζουμε τη ζάχαρη....
τη βανίλια...
διαλύουμε τελείως το κορνφλάουρ στο μισό φλιτζάνι γάλα που κρατήσαμε...
και το ρίχνουμε κι αυτό στο υπόλοιπο γάλα. Το ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει.
Γεμίζουμε τα μπολάκια κι από πάνω ρίχνουμε κανέλα.
Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014
Ζυμαρικά στο φούρνο με κόκκινη και άσπρη κρέμα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Σ' αυτή τη συνταγή οι δύο σάλτσες άσπρη και κόκκινη σε συνδυασμό ταιριάζουν άψογα ώστε να κάνουν τα ζυμαρικά να μυρίζουν Ιταλία.
Υλικά:
ζυμαρικά κάπως χοντρά και μικρά
τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
Για τη σάλτσα:
λάδι
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
πάπρικα
ρίγανη
μοσχοκάρυδο
Για την άσπρη κρέμα:
3 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. αλεύρι
2 1/2 φλ γάλα
λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
Στο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Ρίχνουμε τη σάλτσα...
νερό όσο χρειάζεται για να βράσει, αλάτι, πιπέρι, κανέλα...
την πάπρικα, τη ρίγανη και το μοσχοκάρυδο. Την αφήνουμε περίπου για 45' - 50' σε χαμηλή φωτιά να βράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι.
Για την άσπρη σάλτσα ρίχνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει.
Μετά προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.
Μόλις αφρίσει λίγο ρίχνουμε το γάλα κι ανακατεύουμε αμέσως.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει.
Στο ταψί βάζουμε μία στρώση σάλτσας.
Από πάνω στρώνουμε τα ζυμαρικά.
Ξαναβάζουμε άλλη μία στρώση σάλτσας.
Πάνω από την κόκκινη ρίχνουμε την άσπρη σάλτσα κι από πάνω το τριμμένο τυρί. (στη φωτογραφία ξέχασα να το βάλω γι' αυτό δεν το βλέπετε)
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι ροδίσει όπως κάνουμε και στο παστίτσιο.
Το φαγητό όσο κρυώνει τόσο θα πήζει η άσπρη σάλτσα.
Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014
Παντζαροσαλάτα νηστίσιμη
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Το παντζάρι είναι ένα χειμωνιάτικο λαχανικό που κάνει πολύ καλό στο αίμα. Θα ήταν ωφέλιμο να το τιμήσουμε και σαν κύριο πιάτο και σαν σαλάτα. Στο τραπέζι μας θα έχουμε ένα πιάτο με έντονο χρώμα και νόστιμη γεύση. Ευκαιρία να τη σερβίρουμε στους καλεσμένους μας, αλλά φυσικά και στην οικογένειά μας.
Υλικά:
2 - 3 παντζάρια χωρίς τα χόρτα (τα οποία μπορείτε να βράσετε χωριστά σαν συνοδευτικό)
1 μήλο (όπως γκόλντεν ή ξινόμηλο)
1 σκ. σκόρδο
1/2 φλ. καρύδια ψιλοκομμένα
αλάτι
λάδι
ξύδι μπαλσάμικο
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα παντζάρια μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Μόλις κρυώσουν και τα καθαρίσουμε τα τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας.
Κόβουμε στο μπλέντερ τα καρύδια.
Ρίχνουμε ψιλοτριμμένο το σκόρδο στα παντζάρια.
Προσθέτουμε τα άλλα δύο υλικά το μήλο και το καρύδι...
το λάδι τόσο όσο σε μία σαλάτα...
το ξύδι...
το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά.
Στολίζετε, αν θέλετε, με μερικά ολόκληρα καρύδια την επιφάνεια και φυλάξτε τη σαλάτα για λίγη ώρα στο ψυγείο. Κρύα είναι καλύτερη.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)