Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Κοκκινιστά ρεβύθια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ  


Ώρα για μια χειμωνιάτικη σούπα με ρεβύθια κοκκινιστά. Είναι πλούσια σε φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες Β, Κ, Ε και C γι' αυτό εκμεταλλευτείτε τα τώρα που είναι χειμώνας.




Υλικά: 


1 φλ. ρεβύθια 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1/2 φλ. σάλτσα 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

1 - 2 κ.γ. φρυγανιά τριμμένη 

(προαιρετικά 1 - 2 κ.γ. τριμμένη φρυγανιά)


Εκτέλεση:


 Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβύθια στο νερό να φουσκώσουν. Την επόμενη μέρα τα νεροβράζουμε μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.

Μόλις μαλακώσουν κάπως, ρίχνουμε το κρεμμύδι... 

 και τη σάλτσα.

Αφήνουμε να βράσουν κι άλλο και περίπου 30' πριν τα σβήσουμε ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και κανέλα. 

Περίπου 10' πριν τα σβήσουμε αν σας αρέσουν χυλωμένα ρίξτε λίγη τριμμένη φρυγανιά.... 

 και το λάδι. Όταν ενσωματωθούν στο βράσιμο του φαγητού και τα τελευταία δύο υλικά τότε είναι έτοιμο.


Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Αρακάς κοκκινιστός

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ο αρακάς δεν είναι μόνο ανοιξιάτικο φαγητό. Τρώγεται άνετα και μέσα στο χειμώνα, ας είναι καλά τα κατεψυγμένα. Σήμερα θα τον φτιάξουμε με σάλτσα.




Υλικά: 


300 - 500 γρ. αρακάς 

1 πατάτα 

1 καρότο

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο (μπορείτε να βάλετε φρέσκο ή κι από τα δύο είδη) 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

σάλτσα 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

τριμμένη φρυγανιά (προαιρετικά)


Εκτέλεση: 


 Βάζουμε στην κατσαρόλα τον αρακά, τα καρότα κομμένα και την πατάτα σε κυβάκια.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τον άνηθο. 

 Ρίχνουμε τη σάλτσα.... 

αλάτι, πιπέρι και κανέλα κι αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά για περίπου 1 ώρα. 

Περίπου 10' πριν γίνει ρίχνουμε (προαιρετικά) λίγη τριμμένη φρυγανιά για να χυλώσει.... 

και τέλος, προσθέτουμε το λάδι. Αφήνουμε λίγο ακόμα να συνεχιστεί το μαγείρεμα για να ενσωματωθούν τα δύο τελευταία υλικά και το σβήνουμε.

Φιλέτο γαλοπούλας πανέ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Συνήθως φτιάχνουμε το κοτόπουλο πανέ. Το φιλέτο γαλοπούλας βγάζει μεγαλύτερες μερίδες και γίνεται πιο χορταστικό. Η επιλογή είναι δική σας σύμφωνα με την προτίμησή σας. Σκεφτείτε επίσης, ότι ένα τέτοιο πιάτο θα μπορούσε κάλλιστα να ανήκει σε ένα μπουφέ για παιδικό πάρτι (με τα κομμάτια κομμένα σε πολύ μικρές μερίδες ) ή σαν δεύτερο κρεατικό σε ένα τραπέζι για τους φίλους σας. 



Υλικά: 


φιλέτα γαλοπούλας ή κοτόπουλου 

τριμμένη φρυγανιά 

3 - 4 κ.σ. τριμμένο τυρί για μακαρόνια 

1 αυγό 

περίπου 1/2 φλ. γάλα 

αλάτι, πιπέρι 

λάδι για το τηγάνισμα 


Εκτέλεση:


Σε ένα βαθύ πιάτο ανακατεύουμε την τριμμένη φρυγανιά με το τυρί.

Σε άλλο βαθύ πιάτο χτυπάμε λίγο αυγό και προσθέτουμε σ' αυτό το γάλα. 

 Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα.

Τα περνάμε πρώτα από το μείγμα της φρυγανιάς. 

Μετά τα βουτάμε στο μείγμα του αυγού. 

Και ξανά πάλι στο μείγμα της φρυγανιάς. 

Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί καλά και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά τα σνίτσελ. 

Το συνοδευτικό συνήθως είναι πατάτες τηγανητές. Αν όμως θέλετε να αλλάξετε μπορείτε να συνοδεύσετε με ρύζι ή πουρέ ή ακόμη και με απλή σαλάτα.

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Κριθαράκι σούπα με ντομάτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Είναι βράδυ και πεινάτε αλλά δεν έχετε κάτι μαγειρεμένο; Μήπως υπάρχει λίγο κριθαράκι στο ντουλάπι; Τότε θα έχετε ένα πιάτο ελαφρύ που γίνεται γρήγορα χωρίς πολλά υλικά και είναι ό,τι πρέπει για μια κρύα νύχτα. Εννοείται ότι και το μεσημέρι μια χαρά τρώγεται.




Υλικά: 


1/2 φλ κριθαράκι 

σάλτσα ή 2 - 3 φρέσκες ντομάτες τριμμένες 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

λάδι 


Εκτέλεση: 


 Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε νερό, (μπορείτε επίσης, να βάλετε και ζωμό κρέατος), σάλτσα ή τριμμένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και κανέλα. 

Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το κριθαράκι κι ανακατεύουμε. 

 Το ανακάτεμα το κάνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ρίχνουμε και το λάδι κι αφήνουμε το κριθαράκι να βράσει περίπου 20'. 

Αν το θέλετε κάπως ζουμερό θα πρέπει από την αρχή να βάλετε αρκετό νερό. Διαφορετικά μπορείτε να βάλετε λίγο και να το κάνετε ακόμα πιο πηχτό απ' αυτό της φωτογραφίας. Ανάλογα την προτίμησή σας.

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Σαλάτα κόκκινο λάχανο με ντοματάκια και κόκκινη πιπεριά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Μια σαλάτα όλο χρώμα για την τέρψη όχι μόνο της κοιλιάς αλλά και των οφθαλμών. 


Υλικά: 

 

κόκκινο λάχανο 

ντοματάκια 

κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες 

κίτρινο τυρί σε μπαστουνάκια (έμενταλ ή γκούντα ή κασέρι ή γραβιέρα κλπ) 

λάδι 

αλάτι 

λεμόνι

 

Εκτέλεση:


Κόβουμε κι ανακατεύουμε όλα τα υλικά στη σαλατιέρα.


Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Λικέρ ρόδι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ένα λικέρ χειμωνιάτικο που γίνεται πολύ γρήγορα, δε χρειάζεται ήλιο, είναι αρωματικό και πάντα παραμένει ένα ωραίο κέρασμα.




Υλικά: 


σπόρους από 2 μεγάλα ρόδια

500 ml. τσικουδιά 

400 γρ. ζάχαρη


Εκτέλεση:

  

Βάζουμε μέσα σε ένα καθαρό δοχείο με φαρδύ στόμιο τους σπόρους του ροδιού. 

Το γεμίζουμε με τσικουδιά και το σφραγίζουμε πολύ καλά. Το αφήνουμε περίπου 10 - 15 μέρες να βγάλει ένα ροζέ χρώμα. Εγώ το είχα αφήσει στην κουζίνα όχι στο παράθυρο αλλά κοντά του. 













Σουρώνουμε την τσικουδιά από τα σπόρια σε ένα σκεύος. 

Ρίχνουμε τη ζάχαρη στο δοχείο το αρχικό. 

Προσθέτουμε την τσικουδιά που σουρώσαμε η οποία πλέον έχει πάρει χρώμα. 

Σφραγίζουμε καλά το δοχείο με το καπάκι και το αφήνουμε για 3 - 4 μέρες ή όσες χρειάζονται μέχρι αυτή να λιώσει εντελώς. Μία φορά τη μέρα το γυρίζουμε ανάποδα για να την ανακινούμε λίγο.







Όταν λιώσει εντελώς η ζάχαρη το λικέρ είναι πλέον έτοιμο. 

Στην υγειά σας.






Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Λαβράκι στο φούρνο

 Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ψαράκι στο φούρνο σήμερα με πατάτες και πολλά μυρωδικά που του δίνουν θεσπέσια γεύση. 




Υλικά: 


3 - 4 λαβράκια 

πατάτες 

1 καρότο 

1 λεμόνι ολόκληρο και το χυμό 1/2 ακόμα λεμονιού 

1 ματσάκι άνηθο 

1 ματσάκι μαϊντανό 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

2 σκ. σκόρδο 

1 μικρό ποτηράκι άσπρο κρασί 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση: 


 Το καλύτερο καθάρισμα ώστε να μην πετάγονται τα λέπια του ψαριού μακριά είναι στο νεροχύτη ή σε μια λεκάνη γεμάτη νερό και το μαχαίρι βυθισμένο μαζί με το ψάρι μέσα. Έτσι τα λέπια θα μείνουν μέσα στο νερό.

 Τα χαράζουμε με τρία κοψίματα κι από τις δύο πλευρές, για να εισχωρήσουν οι γεύσεις μέσα. Τα βάζουμε στο ταψί και τα περιχύνουμε με το λάδι.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. 

Κόβουμε το ολόκληρο λεμόνι σε φέτες μισές και βάζουμε δύο στην κοιλιά του κάθε ψαριού μαζί με λίγο άνηθο και μαϊντανό. Κρατάμε ένα μέρος κι από τα δύο ματσάκια για μετά. 

Κόβουμε τις πατάτες, τα καρότα και τα βάζουμε γύρω στο ταψί. Επίσης, το κρεμμύδι σε ροδέλες και το σκόρδο σε φετούλες, τα οποία τα βάζουμε πάνω στα ψάρια μαζί με δύο φέτες λεμονιού στο καθένα.  

Ρίχνουμε το χυμό 1/2 λεμονιού σε όλο το ταψί. 

Από πάνω σκορπάμε το υπόλοιπο που έμεινε από τον άνηθο και το μαϊντανό. 

 Τέλος, ρίχνουμε ένα ποτηράκι κρασί παντού.

Ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς αρχικά για 20' - 30' και μετά το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170. 

Δώστε προσοχή μετά το σερβίρισμα στα κόκαλα του ψαριού που είναι αρκετά. 

Μια σαλάτα με ραδίκια και ένα ποτηράκι άσπρο κρασί θα συμπληρώσουν γευστικά το τραπέζι σας.

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Σαλάτα κόκκινο λάχανο με μήλο και καρύδια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Όταν συνδυάζουμε στη φρέσκια σαλάτα τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα παίρνουμε όλα τα οφέλη για τον οργανισμό μας και ταυτόχρονα έχουμε μια εμφανίσιμη πιατέλα με όμορφα χρώματα. 




Υλικά: 


κόκκινο λάχανο 

1 μήλο (ξινόμηλο ή γκόλντεν αλλά περιστασιακά έχω βάλει και κόκκινο μήλο και η γεύση είναι εξίσου ωραία) 

καρύδια 

αλάτι 

λάδι 

λεμόνι 


Εκτέλεση:


Κόβουμε το λάχανο, τρίβουμε το μήλο ρίχνουμε αλάτι, λάδι, λεμόνι και στολίζουμε με ολόκληρα καρύδια. Αν θέλετε μπορείτε να τρίψετε και μερικά ακόμη καρύδια στο εσωτερικό της σαλάτας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...