Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014
Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014
Τριαντάφυλλα από φλούδες πορτοκαλιού στο βάζο
Κάποιοι από σας ίσως ήδη να έχετε Χριστουγεννιάτικη διάθεση. Εξάλλου, ο Νοέμβριος σε λίγες μέρες μας αποχαιρετά και θα αρχίσουμε τους στολισμούς στο σπίτι, τα εποχιακά γλυκά, τις μυρωδιές και όλα όσα συμβολίζουν την πιο λαμπερή γιορτή του έτους.
Έχω μια πολύ απλή ιδέα για να αξιοποιήσουμε τις φλούδες του πορτοκαλιού που τρώμε σαν διακόσμηση στο σπίτι.
Υλικά:
φλούδες πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε το πορτοκάλι κυκλικά σαν σαλιγκάρι.
Το κάτω μέρος το αφήνουμε ολόκληρο να μοιάζει με βάση, πάνω στην οποία θα ακουμπήσει η υπόλοιπη φλούδα.
Ξεκινάμε να τυλίγουμε από την πάνω πλευρά που βρισκόταν το κοτσάνι.
Στρίβουμε χαλαρά τη φλούδα σύμφωνα με τη φορά της κοπής.
Μόλις φτάσουμε στη βάση απλά το ακουμπάμε πάνω.
Έτοιμο.
Τοποθετούμε τις φλούδες σε ένα βάζο μαζί με κάποια πρασινάδα. Θα μπορούσε να είναι μυρτιά, κλαδί από έλατο, πευκοβελόνες ή άλλα πράσινα κλαδάκια με σκούρα φύλλα. Αν θέλετε ακόμη περισσότερο άρωμα καρφώστε λίγα γαρύφαλα στις φλούδες.
Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014
Μπακαλιάρος λεμονάτος με πατάτες στην κατσαρόλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πρόκειται για ένα πολύ γευστικό φαγητό που αποτελείται από πολύ οικονομικά υλικά. Ταιριάζει απόλυτα με ένα λευκό κρασί και πιστέψτε με θα σας αρέσει πολύ.
Υλικά:
φιλέτα μπακαλιάρου
πατάτες
λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 πράσο μόνο το άσπρο μέρος του σε ροδέλες
λίγο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
χυμό 1/2-1 λεμονιού
1 κ.σ. αλεύρι
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι και τις ροδέλες πράσου.
Βάζουμε στην κατσαρόλα τις πατάτες κομμένες σε μισές χοντρές ροδέλες, κανονικό νερό και το μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τις πατάτες να βράσουν για 10'-15' μόνες τους.
Προσθέτουμε και τα φιλετάκια μπακαλιάρου κομμένα σε μεγάλα κομμάτια και τα αλατοπιπερώνουμε κι αυτά.
Ρίχνουμε το μισό χυμό λεμονιού απ' αυτό που στύψαμε ώστε να πιάσει η γεύση του το φαγητό. Το αφήνουμε να συνεχίσει το βράσιμό του. Το φαγητό αυτό δεν αργεί πολύ να γίνει γιατί τα φιλέτα μπακαλιάρου είναι λεπτά και μαγειρεύονται πολύ γρήγορα.
Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε 1 κ.σ. αλεύρι τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και λίγο νερό για να γίνει ένας αραιός νερουλός χυλός.
Όταν γίνει το φαγητό, καλό θα είναι να επιδιώξουμε να μείνει με λίγο νερό κι όχι με πολλά ζουμιά, τότε ρίχνουμε το αλευρολέμονο παντού στην κατσαρόλα και την κουνάμε γύρω γύρω να πάει παντού. Σβήνουμε το μάτι, την αφήνουμε πάνω ώστε να βράσει λίγο ακόμη το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά και να ενσωματωθεί.
Στο σερβίρισμα αν σας αρέσει μπορείτε να ρίξετε λίγη ρίγανη από πάνω η οποία ταιριάζει πολύ ωραία με τα λεμονάτα φαγητά.
Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014
Καψαλισμένο ψωμί με λαδορίγανη
Να σας θυμίσω ότι το ωραίο ψωμί που τρώμε στις ταβέρνες είναι πανεύκολο να το φάμε και σπίτι μας χωρίς τη φασαρία της ψησταριάς.
Οι παλαιοί έλεγαν ότι αξίζει να τρώμε παλιό κρασί και φρέσκο λάδι. Όσοι βγάλατε τη νέα σοδειά λαδιού σας εύχομαι και του χρόνου και καλοφάγωτη. Εμείς παραλάβαμε τη νέα σοδειά φρέσκου λαδιού με το τέλειο καταπράσινο χρώμα και το πρώτο που φάγαμε μ' αυτό ήταν χόρτα και καψαλισμένο ψωμί με ρίγανη.
Υλικά:
ψωμί μπαγιάτικο ή φρέσκο
λάδι
ρίγανη
Εκτέλεση:
Κόβουμε το ψωμί σε φέτες και αν είναι μπαγκέτα σε μακριά κομμάτια τα οποία τα ανοίγουμε στη μέση και τα χωρίζουμε. Το ψήνουμε στην τοστιέρα μέχρι να ξεροψηθούν.
Ρίχνουμε πάνω στις φέτες ψωμιού λάδι και ρίγανη και απολαμβάνουμε το κάθε φαγητό μαζί τους.
Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014
Χοιρινές μπριζόλες με λαχανικά και πατάτες στο φούρνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πρόκειται για μια εμπλουτισμένη συνταγή που θα αφήσει τις μπριζόλες μαλακές και ζουμερές με πολύ ωραία γεύση που την αποκτούν κι από τα υπόλοιπα λαχανικά του ταψιού.
Υλικά:
χοιρινές μπριζόλες λαιμού
λίγο αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα
1 ξερό κρεμμύδι σε φέτες
1 - 2 σκ. σκόρδο
1 - 2 ντομάτες σε φέτες
1 καρότο σε χοντρά μπαστούνια
1 ματσάκι μαϊντανό χοντροκομμένο
μερικές πατάτες για το ταψί
1 μικρό ποτηράκι κρασί
λάδι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Στρώνουμε στο ταψί τις φέτες κρεμμυδιού και ντομάτας.
Αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες.
Τις αλευρώνουμε.
Τις τηγανίζουμε για λίγο στο λάδι κι από τις δύο πλευρές, χωρίς να πάρουν πολύ χρώμα.
Τις βάζουμε στο ταψί χωρίς τα λάδια του τηγανιού και κόβουμε γύρω τους τα καρότα, το μαϊντανό....
τις πατάτες και κόβουμε σε κομματάκια το σκόρδο που το σκορπίζουμε πάνω σε κάθε μπριζόλα.
Περιχύνουμε το φαγητό με λάδι..
ρίχνουμε λίγο αλατοπίπερο στις πατάτες...
ρίχνουμε το κρασί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα σκεπάζοντς το ταψί με λαδόκολλα . Μετά ξεσκεπάζουμε το ταψί και το αφήνουμε, αν χρειάζεται 10' ακόμη να συνεχίσει το ψήσιμό του. Διαφορετικά μόλις βγάλουμε τη λαδόκολλα σβήνουμε το φούρνο και το αφήνουμε μέσα 20' - 30'.
Σερβίρουμε στο πιάτο τη μπριζόλα με όλα τα είδη των λαχανικών από το ταψί.
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014
Κάστανα βουτηγμένα στη σοκολάτα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Με την ευκαιρία που έρχονται οι εορταστικές μέρες των Χριστουγέννων μπορούμε να βάλουμε στο σαλόνι ένα μικρό κέρασμα, όπως είναι τα κάστανα βουτηγμένα σε σοκολάτα, σε μια πιατέλα. Αυτό που δε γνωρίζω είναι κατά πόσο θα μπορέσετε να αντισταθείτε κάθε φορά που θα περνάτε από κοντά τους.
Υλικά:
200 γρ. κάστανα
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (αν θέλετε πιο γλυκιά γεύση αγοράστε σοκολάτα γάλακτος)
Εκτέλεση:
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε κατσαρολάκι. Εγώ αντί να τη λιώσω σε μπαιν Μαρί τη βάζω κατευθείαν στο κατσαρολάκι αλλά την ανακατεύω συνέχεια για να μην κολλήσει και να μην καεί. Μόλις λιώσει όλη αμέσως αποσύρω την κατσαρόλα από το μάτι.
Ρίχνουμε στη σοκολάτα τα βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα και τα σκεπάζουμε με τη σοκολάτα. Αν τη θέλετε λίγο πιο αραιή μπορείτε να ρίξετε ελάχιστο γάλα μέσα στο κατσαρολάκι.
Τα βγάζουμε προσεκτικά ένα ένα και τα ακουμπάμε σε λαδόκολλα. Θα περιμένετε αρκετές ώρες να στεγνώσουν και να σταθεροποιηθούν. Εγώ τα έφτιαξα το βραδάκι και ήταν έτοιμα το επόμενο πρωί.
Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014
Σαλάτα iceberg με κόκκινα φασόλια μεξικάνικα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τα όσπρια με τα λαχανικά στη σαλάτα ταιριάζουν υπέροχα και θα ήταν πολύ καλό να τα εντάξουμε στη διατροφή μας καθώς θα συμπληρώσουν άρτια ένα πιάτο που ίσως να απαρτίζεται από φτωχότερα σε βιταμίνες συστατικά.
Υλικά:
φύλλα iceberg
κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες
1/2 φλ. κόκκινα μεξικάνικα φασόλια (kidney beans)
λίγο ξερό κρεμμύδι σε φέτες
λίγο μαϊντανό
λίγη ρίγανη
αλάτι
λάδι
λεμόνι ή ξύδι σύμφωνα με την προτίμησή σας
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα φασόλια σε σκέτο νερό μέχρι να μαλακώσουν και προς το τέλος αντί για αλάτι τους ρίχνουμε 1/2 κ.γ. ζάχαρη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φασόλια κονσέρβας αντί να βράσετε δικά σας. Τα φασόλια της κονσέρβας τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε από το υγρό που περιέχεται μέσα.
Στη σαλατιέρα κόβουμε το iceberg, την πιπεριά σε λωρίδες, το κρεμμύδι σε φετούλες, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, τα φασόλια στραγγισμένα, ρίχνουμε λάδι, αλάτι, λεμόνι ή ξύδι και πασπαλίζουμε τη ρίγανη.
Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014
Κουτσομούρες τηγανητές με σιμιγδάλι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τι θα λέγατε να φτιάξουμε σήμερα τηγανητά ψαράκια διαφορετικά από τα συνηθισμένα ως προς τον τρόπο αλευρώματος; Έχω να προτείνω αντί για αλεύρι το σιμιγδάλι σαν πανάρισμα δηλαδή. Έτσι τα ψάρια θα γίνουν πιο τραγανά και κριτσανιστά.
Υλικά:
κουτσομούρες
αλάτι
σιμιγδάλι ψιλό
λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Μετά το καθάρισμα και το πλύσιμο, αφήνουμε λίγο να στραγγίσουν τα ψάρια και τα αλατίζουμε.
Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε το σιμιγδάλι και τα πανάρουμε
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει και τηγανίζουμε τα ψάρια από τις δύο μεριές χωρίς να τα αφήσουμε να καούν. Εξαρτάται βέβαια, από το πόσο ξεροψημένα τα θέλετε.
Μια πρόταση σερβιρίσματος είναι ακτινωτά σε πιάτο κι ανάμεσά τους φέτες λεμονιού κομμένες σε τρίγωνα και ντοματάκια μίνι. Μια ακόμη ιδέα είναι να στρώσετε φύλλα σγουρού μαρουλιού ή λόλο ρόσσο και πάνω τους τα ψάρια με τις φέτες λεμονιού.
Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014
Κεφίρ
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι οι κάτοικοι κυρίως του Καυκάσου που πίνουν συνέχεια κεφίρ ζουν πολλά πολλά χρόνια και συνήθως πάνω από 100. Το κεφίρ στη γεύση μοιάζει με το ξινόγαλα. Τα οφέλη του είναι ατελείωτα όπως ότι ενεργοποιεί το μεταβολισμό, δρα ενάντια στον καρκίνο, καθαρίζει τα έντερα, συνιστάται σε εγκύους και θηλάζουσες λόγω του ασβεστίου που περιέχει, σε αθλητές και γενικά σε όσους θέλουν να ενισχύσουν την υγεία τους. Μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στο Vita.gr (http://www.vita.gr/diatrofi/eating-healthy/article/2451/kefir-to-zwntano-poto/)
Υλικά:
σπόρους κεφίρ (πρόκειται για φιλικά προς τον οργανισμό βακτήρια κι όχι για σπόρους από κάποιο φυτό)
γάλα πλήρες
Εκτέλεση:
Βάζουμε τους σπόρους κεφίρ σε ένα μεγάλο γυάλινο ή πλαστικό μπολ. Δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με μέταλλο.
Το γεμίζουμε με γάλα σε αναλογία περίπου 50 γρ. κεφίρ στα 2 ποτήρια γάλα. Το σκεπάζουμε με ένα καπάκι και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 12 - 18 ώρες ανάλογα με τη ζέστη που υπάρχει στο δωμάτιο. Αν θέλετε μπορείτε αν το ανακατέψετε απαλά με ένα πλαστικό ή ξύλινο κουτάλι 1 - 2 φορές στη διάρκεια που θα μείνει.
Μόλις περάσουν οι ώρες το κεφίρ θα έχει φουσκώσει και θα έχει πολλαπλασιαστεί. Το σουρώνουμε σε ένα πλαστικό σουρωτήρι ή σε τούλι ή τουλουπάνι και το πατάμε με ένα πλαστικό κουτάλι για να μην έρθει σε επαφή καθόλου με μέταλλο και το υγρό που βγαίνει είναι αυτό που θα πιούμε.
Αν χρησιμοποιήσουμε το ίδιο σκεύος τότε το πλένουμε να είναι καθαρό από το προηγούμενο κεφίρ. Βάζουμε ξανά τους σπόρους που σουρώσαμε μέσα και τους σκεπάζουμε ξανά με γάλα.
Με αυτή τη διαδικασία θα έχουμε καθημερινά παραγωγή κεφίρ.
Μικρές λεπτομέρειες:
Όταν μεγαλώσει αρκετά το κεφίρ θα χρειαστεί μεγαλύτερο σκεύος και περισσότερο γάλα στην αναλογία του. Τότε θα μπορούσατε να το χωρίσετε ή να δώσετε στους γνωστούς σας λίγους σπόρους.
Τους σπόρους κεφίρ προσωπικά τους βρήκα από γνωστή μου η οποία τους προμηθεύτηκε αυθεντικούς από τον Καύκασο. Ελπίζω να μπορέσετε να βρείτε από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή ακόμα και μέσω του ίντερνετ σε σελίδες που αναφέρουν για το κεφίρ (να ψάξετε στα σχόλια όπου κάποιοι σχολιαστές το προσφέρουν δωρεάν).
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)