Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014
Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014
Σαλάτα λάχανο με καπνιστό σολομό
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Φτιάξαμε μαρούλι με σολομό. Εε να μη φτιάξουμε και λάχανο; Να φτιάξουμε. Οι σαλάτες θέλουν ποικιλία και φαντασία. Ευτυχώς που οι συνδυασμοί των υλικών είναι πάρα πολλοί και μας βοηθάνε.
Υλικά:
λάχανο
ρόκα
ραπανάκια
κόκκινη πιπεριά
καπνιστό σολομό
λάδι
λεμόνι
Εκτέλεση:
Κόβουμε στη σαλατιέρα το λάχανο τη ρόκα (όχι απαραίτητα) τα ραπανάκια στη μέση την πιπεριά σε ροδέλες και σε κάθε ροδέλα πιπεριάς βάζουμε ένα κομμάτι σολομού που το κάνουμε ρολό να γίνει τριαντάφυλλο. Ραντίζουμε με λάδι και λεμόνι. Το αλάτι δεν το προτείνω γιατί έχει ο σολομός αρκετό, εκτός αν τη θέλετε αρκετά αλατισμένη.
Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014
Πατάτες με ελιές στην κατσαρόλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Έχω να προτείνω ένα πολύ νόστιμο φαγητό, που ειδικά για τη νηστεία είναι ό,τι πρέπει. Συνοδεύει άριστα κυρίως τα θαλασσινά όπως το χταποδάκι, τα μοσχάκια, τις σουπιές κλπ. αλλά μπορείτε να συνοδέψετε και ψητά ψάρια στο φούρνο.
Υλικά:
περίπου 1κ. πατάτες κομμένες σε μισές χοντρές ροδέλες
1 φλ ελιές Καλαμών
1 - 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη
Εκτέλεση:
Βγάζουμε με υπομονή το κουκούτσι από όλες τις ελιές. Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι, τις ελιές, το σκόρδο ψιλοκομμένο....
...το κρεμμύδι σε φέτες και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν λίγο ανακατεύοντάς τα.
Προσθέτουμε και τις κομμένες πατάτες στην κατσαρόλα, τις γυρίζουμε να πάρουν κι αυτές λίγη γεύση από τσιγάρισμα. Μετά προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγο νερό. Τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν κανονικά. Φροντίστε όμως να μην έχει προς το τέλος πολύ νερό η κατσαρόλα αλλά να μείνει κυρίως με το λάδι του το φαγητό.
Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014
Τσιπούρες ψητές στο φούρνο με λαδορίγανη
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Νόστιμα ψάρια οι τσιπούρες. Με αυτό τον τρόπο στο φούρνο δεν είναι μόνο νόστιμες αλλά και πολύ εύκολες στην προετοιμασία.
Υλικά:
τσιπούρες μεγαλούτσικες
λάδι
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη
λεμόνι
Λαδολέμονο με ρίγανη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Βάζουμε τις καθαρισμένες τσιπούρες στο ταψί τις χαράζουμε σε δύο σημεία κι από τις δύο πλευρές. Ρίχνουμε πάνω τους λάδι, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σκεπασμένες με λαδόκολλα για περίπου 2 ώρες ανάλογα με το πάχος τους. Όσο πιο λεπτά και μικρά είναι τόσο λιγότερη ώρα χρειάζονται.
Εδώ συνόδευσα την κάθε τσιπούρα με πατάτες και ελιές στην κατσαρόλα και σαλάτα με λάχανο και καπνιστό σολομό. Όταν άνοιξα στη μέση το ψάρι και το καθάρισα του έριξα λαδολέμονο από πάνω.
Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014
Πράσινη σαλάτα με παντζάρια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Την προηγούμενη φορά που είχα φτιάξει παντζάρια έτυχε να μου περισσέψουν δύο και τα φύλαξα στο ψυγείο ώστε να φτιάξω την επόμενη μέρα μια ωραία σαλάτα. Τελικά, ήταν πολύ πετυχημένος ο συνδυασμός και φυσικά, δεν πέταξα τα περίσσια παντζάρια.
Υλικά:
φύλλα μαρουλιού
φύλλα ρόκας
παντζάρια κομμένα σε κομματάκια
1 μικρό ματσάκι άνηθο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
λάδι
αλάτι
ξύδι (απλό ή μπαλσάμικο είναι θέμα προτίμησης)
Εκτέλεση:
Κόβουμε όλα τα πράσινα υλικά στη σαλατιέρα και το παντζάρι σε κομματάκια. Ρίχνουμε από πάνω λάδι, αλάτι, ξύδι.
Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014
Γίγαντες τηγανητοί
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τα μεζεδάκια που είναι κατάλληλα για κρασί ή μπύρα δεν είναι μόνο τα κρεατικά αλλά κάποιες φορές και τα όσπρια, ειδικά αν θέλετε κάτι πρωτότυπο και νηστίσιμο που να ξεφεύγει από την ομάδα των θαλασσινών ή έστω να την πλαισιώνει.
Υλικά:
γίγαντες
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι
λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Βράζουμε τους γίγαντες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, αλλά να μη λιώσουν. Μόλις βράσουν τους στραγγίζουμε.
Όπως είναι αχνιστοί μετά το στράγγισμα τους ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τους αλευρώνουμε όπως κάνουμε στα μπιφτέκια ή στα ψάρια.
Βάζουμε το λάδι να κάψει και τους τηγανίζουμε.
Το λάδι καλύτερα θα ήταν να τους σκεπάζει όλους. Γι' αυτό προτιμότερο θα ήταν να χρησιμοποιήσετε το μικρό κατσαρολάκι αντί για το τηγάνι. Έτσι θα πετύχετε και οικονομία στο λάδι.
Μόλις κάνουν κρούστα και αλλάξουν λίγο χρώμα είναι έτοιμοι.
Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014
Σπιτικό φυστικοβούτυρο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Οι μανούλες που θέλουν να ξέρουν τι τρώνε τα παιδάκια τους προσφέροντάς τους κάτι αγνό και σπιτικό, αλλά και όσοι έχετε μεράκι θα ήταν ωραίο να δοκιμάσετε να φτιάξετε φυστικοβούτυρο μόνοι σας.
Υλικά:
200 γρ. καθαρού βάρους από φυστίκια αράπικα ανάλατα
2 κ.σ. σπορέλαιο
Εκτέλεση:
Μετά το καθάρισμά τους τα ψήνουμε στο φούρνο μόνο για 7' - 8'.
Αρχικά τα κόβουμε λίγα λίγα να γίνουν σαν τραχανάς και να είναι πιο εύκολο να κοπούν μετά με το λάδι.
Στη συνέχεια βάζουμε τη μισή ποσότητα με την πρώτη κουταλιά λάδι και την κόβουμε μέχρι να γίνει αλοιφή. Τη βγάζουμε από το μπλέντερ και ρίχνουμε την επόμενη ποσότητα με τη δεύτερη κουταλιά σπορέλαιου.
Αυτή είναι όλη η διαδικασία. Τώρα είναι έτοιμο το φυστικοβούτυρο για το ψωμί μας.
Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014
Μανιτάρια με θυμάρι στην κατσαρόλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Το θυμάρι είναι ένα από τα παραδοσιακά μας βότανα που δίνει υπέροχο άρωμα και γεύση στα φαγητά. Έτσι και τα μανιτάρια θα πάρουν ωραία γεύση αν μαγειρευτούν μ' αυτό.
Υλικά:
1 κουτί μανιτάρια
λίγο λάδι
4 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. ξύδι
θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα λίγο λάδι, τις δάφνες, το πιπέρι και το μισό ξύδι (1/2 κ.σ.)
Βάζουμε μέσα και τα μανιτάρια και τα γυρίζουμε λίγο.
Προσθέτουμε μόνο ελάχιστο νερό (εκτός αν ήδη έχουν βγάλει τα μανιτάρια το δικό τους νερό) και αλάτι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 15'.
Στο πιάτο που θα τα σερβίρουμε προσθέτουμε λίγο ακόμη λάδι και το υπόλοιπο μισό κουτάλι ξύδι.
Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014
Μακαρόνια με παντζάρια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τα νόστιμα παντζάρια συνδυάζονται με τα ζυμαρικά σε μια εύκολη συνταγή. Για όσους νηστεύουν τα σερβίρουμε με τριμμένο καρύδι ή και σκέτα, ενώ όσοι δε νηστεύουν θα βάλουν κανονικά τυρί στα μακαρόνια.
Υλικά:
1/2 πακέτο μακαρόνια
4 - 5 παντζάρια μετρίου μεγέθους βρασμένα και ξεφλουδισμένα
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο
λάδι
αλάτι, πιπέρι
λίγο ξύδι μπαλσάμικο (περίπου 1 κ.σ.)
για το πασπάλισμα λίγα καρύδια ψιλοτριμμένα
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Μετά τα στραγγίζουμε.
Σε ένα φαρδύ τηγάνι τσιγαρίζουμε με το λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα.
Κόβουμε τα παντζάρια σε φέτες και μετά σε χοντρά μπαστουνάκια. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με τα κρεμμύδια. Τα φέρνουμε μερικές στροφές να πάρουν λίγο τσιγάρισμα.
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά στα παντζάρια και τα ανακατεύουμε όλα μαζί για λίγη ώρα.
Προς το τέλος ρίχνουμε λίγο ξύδι μπαλσάμικο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά βγάζουμε το τηγάνι από το μάτι.
Μπορείτε να τα σερβίρετε σκέτα ή με τριμμένο τυρί....
ή εναλλακτικά και ειδικά για όσους νηστεύουν με τριμμένο καρύδι από πάνω.
Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014
Νηστίσιμοι πατατοκεφτέδες
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μεζεδάκι και ορεκτικό ταυτόχρονα, συμπλήρωμα του μεσημεριανού τραπεζιού ή συνοδευτικό για κρασάκι.
Υλικά:
4 μέτριες πατάτες
1/2 - 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή κομμένο στο μούλτι
1/2 φλ. τριμμένη φρυγανιά
4 κ.σ. λάδι
3 κ.σ. αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
1 ματσάκι μαϊντανό
1 κ.γ. δυόσμο ξερό ή λίγο φρέσκο
αλεύρι για το πανάρισμα
λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομματάκια και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό.
Αν θέλετε να κρύψετε τα μυρωδικά και το κρεμμύδι από τα παιδιά, όπως εγώ, κόψτε τα στο μούλτι. Για να βοηθήσετε ακόμα περισσότερο το κόψιμό τους βάλτε δυο -τρία κομματάκια από τις βρασμένες πατάτες μαζί.
Λιώνουμε τις πατάτες με ένα πιρούνι ή στο πρες πουρέ όσο είναι ακόμα ζεστές.
Τις βάζουμε σε ένα σκεύος μαζί με τα κομμένα κρεμμύδια, το μαϊντανό, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, το λάδι.....
Προσθέτουμε τη φρυγανιά, το αλεύρι, τα ανακατεύουμε καλά και μετά πλάθουμε κεφτεδάκια.
Βάζουμε το λάδι να κάψει.
Αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε.
Τα γυρίζουμε κι από τις δύο πλευρές μέχρι να σκουρύνουν.
Τα βγάζουμε για λίγη ώρα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν τα πολλά λάδια. Αν μπορείτε αλλάξτε το χαρτί και αφήστε τα κι άλλο.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)