Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Διακοσμητικά φιογκάκια από καρότο

Με απλά υλικά κι εύκολη τεχνική μπορούμε να στολίσουμε τα πιάτα μας, ειδικά όταν περιμένουμε καλεσμένους και θέλουμε να δώσουμε καλές εντυπώσεις, αλλά επίσης, κι όταν θέλουμε να ακούσουμε όμορφα σχόλια από την οικογένειά μας. Ας φτιάξουμε ένα φιογκάκι από καρότο στη στιγμή. 





Υλικά: 


1 καρότο μέτριο 


Εκτέλεση:


Με το ξυράφι που καθαρίζουμε πατάτες και καρότα κόβουμε λεπτές λωρίδες κατά μήκος του καρότου. 

 Προσέξτε να ακουμπήσετε το ξυράφι ακριβώς στην άκρη του καρότου για πιάσει ομοιόμορφα τη λωρίδα μέχρι την άλλη άκρη.

 Κόβουμε και συγκεντρώνουμε όλες τις λωρίδες σε ένα πιάτο.

 Διπλώνουμε στη μέση μια λωρίδα σχηματίζοντας ένα πέταλο που ενώνουμε τις δύο άκρες.

 Κάθε τέτοιο πέταλο το καρφώνουμε σε μια οδοντογλυφίδα και συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα. Φροντίζουμε να βάλουμε τις κοντές και μικρές λωρίδες τελευταίες ώστε να είναι μπροστά και τις μεγαλύτερες πιο πίσω για να μην κρύβουν τις μικρότερες.

Μόλις τις καρφώσουμε όλες είναι έτοιμο το φιογκάκι να το βάλουμε στο πιάτο. 


Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Μακαρονοσαλάτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Προτείνω μια εύκολη μακαρονοσαλάτα με υλικά που συνήθως έχουμε στο σπίτι. Μπορούμε να συνοδεύσουμε φαγητά όπως κρεατικά ή όσπρια ή λαχανικά αλλά μπορούμε να την καταναλώσουμε και σαν κυρίως πιάτο καθώς έχει μέσα αρκετά υλικά που την κάνουν ένα ολοκληρωμένο γεύμα.




Υλικά: 


περίπου 1 φλ. ζυμαρικά μικρά όπως αχιβάδες, φιογκάκια, κοχυλάκι κλπ 

1/4 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κομμάτι τυρί τύπου έμενταλ σε κυβάκια 

1 καρότο τριμμένο 

3 φέτες ζαμπόν γαλοπούλας (ή αλλαντικό της αρεσκείας σας) σε κομματάκια 

1/2 κόκκινη πιπεριά σε κομματάκια 

3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό

1 κ.γ. μουστάρδα 

3 κ.σ. λάδι 

1 κ.σ. χυμό λεμονιού 


Εκτέλεση:


Βράζουμε σε αλατισμένο νερό και στραγγίζουμε καλά τα ζυμαρικά. Τα βάζουμε στη σαλατιέρα. 

Κόβουμε και προσθέτουμε μέσα την πιπεριά, τη γαλοπούλα, το καρότο, το τυρί και το κρεμμύδι. 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το λάδι, τη μουστάρδα και το λεμόνι. 

Βάζουμε το μείγμα του γιαουρτιού στα ζυμαρικά και προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμη. Ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν ομοιόμορφα όλα τα υλικά. 

Αν θέλετε μπορείτε να στολίσετε μια φιογκάκια από καρότο.

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Γίγαντες με λουκάνικα στη γάστρα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα πεντανόστιμο φαγητό που τραβάει κρασί στο τραπέζι μας και ταιριάζει με χειμωνιάτικες παραστάσεις. 




Υλικά: 


300 - 500 γρ. γίγαντες  

2 χωριάτικα λουκάνικα μετρίου μεγέθους ή 1 μεγάλο 

1 πράσο ψιλοκομμένο 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

λάδι 

2 καρότα μέτρια ή 1 μεγάλο 

1 ματσάκι μαϊντανό ή σέλινο ή και τα δύο μαζί 

1 ποτηράκι κρασί

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

και λάδι για τη γάστρα


Εκτέλεση: 


 Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τους γίγαντες σε νερό. Την επόμενη μέρα αλλάζουμε το νερό και τους βράζουμε για 1 ώρα περίπου σκέτους.

 Στο τηγάνι τσιγαρίζουμε με το λάδι το κρεμμύδι, το πράσο και τα λουκάνικα κομμένα σε ροδέλες.

Ρίχνουμε τους γίγαντες, τα τσιγαρισμένα λουκάνικα, πράσο, κρεμμύδι (χωρίς το λάδι του τσιγαρίσματος) μαζί με το καρότο κομμένο σε ροδέλες και το μαϊντανό ψιλοκομμένο στη γάστρα.

Βάζουμε το κρασί. 

Αλάτι, πιπέρι λίγη πάπρικα και λίγη κανέλα. 

Τη σάλτσα... 

 το ανάλογο νερό...

και φρέσκο λάδι. 

 Ψήνουμε για περίπου 1 1/2 - 2 ώρες στους 180 βαθμούς μέχρι να πιει το νερό η γάστρα και να μαλακώσουν τέλεια οι γίγαντες.



Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Μπρόκολο σούπα βελουτέ με κρέμα γάλακτος

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αν θέλετε να αντικαταστήσετε το βραδινό φαγητό σας με ζεστές σούπες ή να τις σερβίρετε ως πρώτο ή και ως κύριο πιάτο θα ήταν πολύ καλό να δοκιμάζατε και τη μπροκολόσουπα. Ποικιλία να υπάρχει.




Υλικά: 


1 μικρό μπρόκολο 

2 μεγάλα καρότα ή 4 μέτρια 

1/2 - 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

λάδι 

1 κ.σ. βούτυρο 

1 κ.σ. αλεύρι 

1 κ.γ. ζωμό κότας σε σκόνη 

αλάτι, πιπέρι 

κρέμα γάλακτος για το σερβίρισμα


Εκτέλεση:


Βάζουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο και το λάδι. 

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. 

Ρίχνουμε το μπρόκολο σε μικρές φουντίτσες και το καρότο σε χοντρές ροδέλες να τσιγαριστούν μαζί με το κρεμμύδι. Τα ανακατεύουμε τακτικά. Αν πρόκειται να τη φάμε όπως είναι κι όχι βελουτέ τότε κόβουμε μικρότερα κομμάτια τα λαχανικά. 

Ρίχνουμε 1 κ.σ. αλεύρι και το ανακατεύουμε καλά μέσα στην κατσαρόλα. 

 Κάποια στιγμή το αλεύρι θα απορροφηθεί και θα γίνει πιο συμπαγές. Τότε βάζουμε νερό αρκετό να σκεπάσει τα λαχανικά.

 Βάζουμε 1 κ.γ. ζωμό κότας...

 αλάτι και πιπέρι. Την αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσουν κανονικά τα λαχανικά.

 Αν τη θέλουμε βελουτέ θα κόψουμε τα λαχανικά στο μπλέντερ.

Μπορούμε να τη σερβίρουμε και σκέτη για να έχουμε λιγότερα λιπαρά.... 


ή με κρέμα γάλακτος για περισσότερη γεύση.

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Χοιρινό ρολό με κρούστα και ροζέτες πουρέ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτό το ρολό είναι πεντανόστιμο επειδή έχει αυτή τη γευστική κρούστα από πάνω και μέσα είναι μαλακό και τρυφερό. Ό,τι πρέπει για τους καλεσμένους σας ή για το Κυριακάτικο μεσημεριανό τραπέζι.





Υλικά: 


1 ρολό χοιρινό περίπου 1 κ. (από νεφραμιά ή ρωτήστε το χασάπη σας για άλλο ρολό που να ψήνεται καλά κι εύκολα μέχρι μέσα και να παραμένει μαλακό) 

αλάτι, πιπέρι 

λάδι


Για την κρούστα: 

θυμάρι 

ρίγανη 

φασκόμηλο 

θρούμπι (αυτά τα 4 μυρωδικά υπάρχουν και σε συσκευασία ανάμεικτα)

λίγο μπούκοβο 

4 σκ. σκόρδο λιωμένο

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

4 - 6 φέτες ψωμί του τοστ θρυμματισμένο 

2 γεμάτες κ.σ. μουστάρδα 

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

4 κ.σ. βούτυρο 

αλάτι, πιπέρι 

Για τον πουρέ: 

περίπου 1κ. πατάτες 

2 αυγά 

1 φλ. γλυκό κεφαλοτύρι

μοσχοκάρυδο 

αλάτι, πιπέρι 

1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο 


Εκτέλεση:


 Βάζουμε λίγο λάδι στο ταψί και βάζουμε το ρολό μέσα. 

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα μυρωδικά (θυμάρι, ρίγανη, θρούμπι, φασκόμηλο) το λιωμένο σκόρδο... 

 το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Θρυματίζουμε τις φέτες του τοστ στο μούλτι. 

 Προσθέτουμε τη μουστάρδα το βούτυρο και το μαϊντανό... 


Ρίχνουμε μέσα και το μείγμα μυρωδικών και τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά. 

 Τώρα έχουμε ένα λείο ομοιογενές μείγμα.

Αλείφουμε με πλούσια στρώση το πάνω μέρος και τα πλαϊνά του ρολό.  

 Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα και μετά το χαμηλώνουμε στους 150 βαθμούς για 30' - 40' ακόμα.









Η κρούστα δε λιώνει με το ψήσιμο. Παραμένει πάνω στο κρέας και παίρνει ένα καφετί χρώμα.

Στο μεταξύ κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομματάκια και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά. 

Μετά τις περνάμε από το πρες πουρέ ή τις λιώνουμε με το πιρούνι. 

 Ρίχνουμε μέσα τα αυγά, το τριμμένο τυρί, μοσχοκάρυδο και πιπέρι.

Ανακατεύουμε το μείγμα καλά και το βάζουμε στο κορνέ.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα και κάνουμε ροζέτες με το κορνέ. (Εδώ ήταν που εγώ το χάλασα το δικό μου και έβγαλα απλώς στρογγυλά σχήματα). Τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. 


Σερβίρουμε το κρέας σε πιατέλα και τριγύρω τις ροζέτες του πουρέ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...