Χοιρινό ρολό με κρούστα και ροζέτες πουρέ
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτό το ρολό είναι πεντανόστιμο επειδή έχει αυτή τη γευστική κρούστα από πάνω και μέσα είναι μαλακό και τρυφερό. Ό,τι πρέπει για τους καλεσμένους σας ή για το Κυριακάτικο μεσημεριανό τραπέζι.
Υλικά:
1 ρολό χοιρινό περίπου 1 κ. (από νεφραμιά ή ρωτήστε το χασάπη σας για άλλο ρολό που να ψήνεται καλά κι εύκολα μέχρι μέσα και να παραμένει μαλακό)
αλάτι, πιπέρι
λάδι
Για την κρούστα:
θυμάρι
ρίγανη
φασκόμηλο
θρούμπι (αυτά τα 4 μυρωδικά υπάρχουν και σε συσκευασία ανάμεικτα)
λίγο μπούκοβο
4 σκ. σκόρδο λιωμένο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
4 - 6 φέτες ψωμί του τοστ θρυμματισμένο
2 γεμάτες κ.σ. μουστάρδα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κ.σ. βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
Για τον πουρέ:
περίπου 1κ. πατάτες
2 αυγά
1 φλ. γλυκό κεφαλοτύρι
μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση:
Βάζουμε λίγο λάδι στο ταψί και βάζουμε το ρολό μέσα.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα μυρωδικά (θυμάρι, ρίγανη, θρούμπι, φασκόμηλο) το λιωμένο σκόρδο...
το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Θρυματίζουμε τις φέτες του τοστ στο μούλτι.
Προσθέτουμε τη μουστάρδα το βούτυρο και το μαϊντανό...
Ρίχνουμε μέσα και το μείγμα μυρωδικών και τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά.
Τώρα έχουμε ένα λείο ομοιογενές μείγμα.
Αλείφουμε με πλούσια στρώση το πάνω μέρος και τα πλαϊνά του ρολό.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα και μετά το χαμηλώνουμε στους 150 βαθμούς για 30' - 40' ακόμα.
Η κρούστα δε λιώνει με το ψήσιμο. Παραμένει πάνω στο κρέας και παίρνει ένα καφετί χρώμα.
Στο μεταξύ κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομματάκια και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά.
Μετά τις περνάμε από το πρες πουρέ ή τις λιώνουμε με το πιρούνι.
Ρίχνουμε μέσα τα αυγά, το τριμμένο τυρί, μοσχοκάρυδο και πιπέρι.
Ανακατεύουμε το μείγμα καλά και το βάζουμε στο κορνέ.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα και κάνουμε ροζέτες με το κορνέ. (Εδώ ήταν που εγώ το χάλασα το δικό μου και έβγαλα απλώς στρογγυλά σχήματα). Τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρουμε το κρέας σε πιατέλα και τριγύρω τις ροζέτες του πουρέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου