Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Κόκκινα φασόλια με κίτρινο ρύζι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα νόστιμο και θρεπτικό φαγητό που θα μπορούσε να γίνει ακόμη και σαλάτα.


 

Υλικά: 


1 φλ. κόκκινα φασόλια 

1/2 κ.γ. ζάχαρη 

λίγο αλάτι 


Για το ρύζι: 

1 ποτήρι κίτρινο ρύζι 

2 ποτήρια νερό

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

λίγο λάδι 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


Βράζουμε τα φασόλια σε αρκετό νερό με ζάχαρη για 2 ώρες περίπου. 











 Περίπου 30' πριν τα σβήσουμε ρίχνουμε και λίγο αλάτι.

 Βάζουμε λάδι στο τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.

 Λίγο πριν γυαλίσει το κρεμμύδι ρίχνουμε και το ρύζι. Τα ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη σπάτουλα για να μην κολλήσουν και αφήνουμε το ρύζι να γυαλίσει και να αλλάξει ελαφρά χρώμα αλλά όχι να γίνει καφέ. 

 Ρίχνουμε το νερό, αλάτι και πιπέρι.

Βράζουμε το ρύζι για περίπου 15' μέχρι να πιει όλο το νερό και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας. 

Ρίχνουμε μέσα τα φασόλια και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.  














Μικρές λεπτομέρειες: 


Αν σας αρέσει μπορείτε να δοκιμάσετε από πάνω στο πιάτο λίγο ξερό δυόσμο.



Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Χταποδάκι με πέννες στη γάστρα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα Κυριακάτικο και νηστίσιμο φαγητό που μπορείτε να το σερβίρετε κι όταν έχετε καλεσμένους.




Υλικά: 


1 κ. χταπόδι 

περίπου 1/2 πακέτο πέννες 

1/2 φλ. σάλτσα 

1/2 φλ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα 

1 φύλλο δάφνης 

1 σκ. σκόρδου ψιλοκομμένη 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1/2 φλ. λάδι 

1/2 φλ. κρασί κόκκινο 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 


Εκτέλεση: 


Μετά το καθάρισμα του χταποδιού το βάζουμε για λίγα λεπτά να βράσει (προαιρετικά) για να βγάλουμε λίγο πιο εύκολα την πέτσα του. Μπορείτε όμως να το αφήσετε και όπως είναι με την πέτσα και χωρίς να το νεροβράσετε. 

 Το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και το βάζουμε στη γάστρα. Ρίχνουμε τη σάλτσα, τα ντοματάκια ψιλοκομμένα, τη δάφνη, το κρεμμύδι και το σκόρδο.


 Ρίχνουμε το λάδι και το κρασί.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και κανέλα. 

 Βάζουμε νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 - 1 1/2 ώρα.  

 Προς το τέλος υπολογίζουμε να βάλουμε τις πέννες το τελευταίο 20λεπτο έως ημίωρο πριν σβήσουμε το χταποδάκι. 

 Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται και συνεχίζουμε το ψήσιμο μαζί με τα ζυμαρικά.

 Όταν βγάλουμε τη γάστρα από το φούρνο το νερό θα πρέπει να έχει απορροφηθεί.


Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Πίτσα με μελιτζάνες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ




 



Μια νόστιμη πίτσα με μελιτζάνες, χωρίς τυρί, για να περάσουν απολαυστικά οι μέρες της νηστείας. Φυσικά, για όποιον δε νηστεύει ή για μέρες εκτός νηστείας θα γινόταν ακόμα πιο νόστιμη με την προσθήκη τυριού.




 




 






Υλικά: 


2 φλ. αλεύρι 

3/4 φλ. νερό 

κάτι λιγότερο από 1/2 κύβο νωπής μαγιάς ή 1 1/2 κ.γ. ξηρή 

1 κ.γ. ζάχαρη 

1 - 1 1/2 κ.γ. αλάτι 

2 κ.σ. λάδι 


Για τη σάλτσα: 

1/2 φλ σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

λίγη ζάχαρη 

λίγη κανέλα 

λίγη πάπρικα 

ρίγανη 


Για τη γέμιση: 

1 - 2 μελιτζάνες φλάσκες 

1 κρεμμύδι ξερό σε φέτες 

λάδι για το τηγάνισμα

1 ντομάτα 

1/2 - 1 πιπεριά (ό,τι χρώμα σας αρέσει) 

αλάτι 

ρίγανη 


Εκτέλεση:


Φτιάχνουμε μια ζύμη όπως στη συνταγή "νηστίσιμη πίτσα" . Το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.

 Ενδιάμεσα κόβουμε τις μελιτζάνες σε στρογγυλές φέτες. Για να τις ξεπικρίσουμε τις βάζουμε σε μια λεκάνη με σκέτο νερό για 20' - 30' κι από πάνω βάζουμε ένα βάρος για να μένουν μέσα. Δε χρησιμοποιώ καθόλου αλάτι.

Εδώ μπορείτε να δείτε ότι μετά από 20' περίπου το νερό σκούρυνε γιατί οι μελιτζάνες έβγαλαν την πικρίλα τους. 

 Τηγανίζουμε τα κρεμμύδια ίσα να μαραθούν κι όχι να πάρουν χρώμα. Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο.

Στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε και τις μελιτζάνες χωρίς να τις αλατίσουμε. Μόλις αλλάξουν λίγο χρώμα τις γυρίζουμε κι από την άλλη να πάρουν το ίδιο χρώμα και τις βγάζουμε στο πιάτο. Δεν τις τηγανίζουμε τόσο που να σκουρύνουν. 





Μόλις ξεκουραστεί το ζυμάρι αλευρώνουμε το τραπέζι και ανοίγουμε ένα χοντρό φύλλο με τον πλάστη. Λαδώνουμε ένα ταψί και το στρώνουμε μέσα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της σάλτσας (σάλτσα, αλάτι, πιπέρι, κανέλα, πάπρικα, ρίγανη και λάδι). Την απλώνουμε πάνω στο ζυμάρι. 

 Βάζουμε τα κρεμμύδια.

 Στρώνουμε τις φέτες μελιτζάνας.

Κόβουμε σε φέτες τη ντομάτα και την απλώνουμε πάνω από τη μελιτζάνα. 

Αλατίζουμε. 

Κόβουμε σε μπαστουνάκια την πιπεριά και τη σκορπάμε. 

Ρίχνουμε ρίγανη παντού. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15' περίπου, μέχρι να ροδίσει λίγο το ζυμάρι. 



Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Πρόχειρο σταφιδόψωμο με τη ζύμη της πίτσας

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αν σας περίσσεψε ζυμάρι από τη ζύμη της πίτσας και θέλετε να φτιάξετε ένα πρόχειρο γλυκό μια καλή ιδέα είναι το σταφιδόψωμο που γίνεται εύκολα και γρήγορα με λίγα υλικά. Ιδανικό για να συνοδεύσετε ένα καφεδάκι ή το πρωινό γεύμα.




Υλικά: 


Για τη ζύμη: 

2 φλ. αλεύρι 

κάτι λιγότερο από 1/2 κύβο νωπής μαγιάς ή 1 1/2 κ.γ. ξηρής 

3/4 φλ. χλιαρό νερό 

1 κ.γ. ζάχαρη 

1 - 1 1/2 κ.γ. αλάτι (προαιρετικά, αν φτιάξετε πρώτα πίτσα διαφορετικά παραλείψτε το) 

2 κ.σ. λάδι 


Για τη γέμιση: 

σπορέλαιο για το άλειμμα

μαύρη ζάχαρη (αν δεν έχετε βάλτε λευκή)

κανέλα 

σταφίδες 

λίγο κονιάκ 


Για το γλάσο:

3 κ.σ. ζάχαρη άχνη 

1 - 2 κ.γ. νερό 


Εκτέλεση:


 Για να φτιάξουμε το ζυμάρι κάνουμε τα βήματα που περιγράφω στη συνταγή "Νηστίσιμη πίτσα". Αφού έχει περάσει η ώρα κι έχει φουσκώσει η ζύμη, την ανοίγουμε με τον πλάστη σε αλευρωμένο τραπέζι σε ένα φύλλο που να μην είναι πολύ λεπτό.

Το αλείφουμε με το σπορέλαιο με ένα πινέλο, αφήνοντας ελεύθερα 1 - 2 εκ. στη μία άκρη την οποία θα βρέξουμε αργότερα.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με ζάχαρη μαύρη κι αν θέλετε με κανέλα. Μπορείτε σε ένα μπολ να τα ανακατέψετε και να τα πασπαλίσετε μαζί.

 Βάζουμε τις σταφίδες από πάνω. Αν θέλετε μπορείτε να τις μουσκέψετε για λίγη ώρα σε ένα φλιτζάνι με κονιάκ τόσο που να τις μισοσκεπάζει. Τις στραγγίζουμε και τις απλώνουμε στην επιφάνεια.

 Αρχίζουμε από τη μία άκρη να τυλίγουμε σε ρολό.

 Την άκρη που αφήσαμε πριν χωρίς λάδι την αλείφουμε με νερό για να κολλήσει στο ρολό και να μην ανοίξει. Γι' αυτό την πατάμε καλά κατά το ένωμα.

Λαδώνουμε με σπορέλαιο ένα ταψί. 

Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με το ίδιο σπορέλαιο. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20' μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. 

Τρώγεται και σκέτο αν το προτιμάτε. 

 Για το γλάσο, βάζουμε την άχνη σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με το νερό μέχρι να διαλυθεί καλά και να γίνει ρευστή. Το νερό μπορείτε να το αυξομειώσετε σύμφωνα με το πόσο πηχτό ή ρευστό θέλετε το γλάσο.

 Περιχύνουμε την επιφάνεια του γλυκού.


Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Μπάμιες με πατάτες στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Οι μπάμιες στο φούρνο όταν δεν έχουν κρέας μπορούν να γίνουν ακόμη πιο γευστικές και γεμάτες αν προσθέσουμε λίγες πατάτες μέσα. Σκέτη απόλαυση.




Υλικά: 


500 γρ. μπάμιες 

3 - 4 πατάτες κομμένες σε χοντρές μισές ροδέλες

1/2 φλ. σάλτσα 

1 μικρό ποτηράκι κρασί

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη 

1/2 φλ. λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

πάπρικα


Εκτέλεση:


Βάζουμε τις μπάμιες στο ταψί. Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες χοντρές και μετά στη μέση.

Κόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μαϊντανό και τα σκορπάμε μέσα. 

Βάζουμε στο ταψί τη σάλτσα και το κρασί. 

Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και κανέλα.  

 Ρίχνουμε το λάδι.

Και τέλος, προσθέτουμε το ανάλογο νερό, να φτάνει μέχρι περίπου τη μέση του ύψους του φαγητού. 

 Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 1 1/2 ώρα.


Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Σαλάτα ρόκα - ντομάτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μια σαλάτα ελαφριά, με οικονομικά υλικά και χρήσιμη για τις βιταμίνες που παρέχει.




Υλικά: 


ρόκα 

ντομάτα κομμένη 

καρότο σε μπαστουνάκια μικρά ή τριμμένο 

ελιές 

λάδι 

ξύδι 

(αλάτι προαιρετικά) 


Εκτέλεση:


Ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά και τις ελιές στη σαλατιέρα και ρίχνουμε λαδόξυδο από πάνω. Το αλάτι το προτείνω μόνο προαιρετικά γιατί όταν υπάρχουν ελιές υπάρχει η αρμύρα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...