Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015
Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015
Σαλάτα βαλεριάνα με πιπεριά και ραπανάκια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Δροσερή σαλατούλα για να τρώμε ελαφρά το καλοκαίρι με γεύση και χρώμα.
Υλικά:
βαλεριάνα
κόκκινη πιπεριά
ραπανάκια σε φέτες
λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
τυρί φέτα σε κομματάκια
λάδι
λεμόνι
αλάτι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα λαχανικά στη σαλατιέρα, αλατίζουμε, ρίχνουμε τη φέτα σε κομμάτια κι από πάνω βάζουμε λάδι και λεμόνι.
Τρίτη 23 Ιουνίου 2015
Κοτόπουλο τηγανητό
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Απλό, εύκολο, γρήγορο για το καθημερινό οικογενειακό γεύμα ή για έναν απρόσμενο επισκέπτη.
Υλικά:
μερίδες κοτόπουλου (όποια κομμάτια σας αρέσουν)
λάδι τηγανίσματος
αλάτι, πιπέρι
πάπρικα
προαιρετικά
αλεύρι
Εκτέλεση:
Καψαλίζουμε το κοτόπουλο με το φλόγιστρο.
Του ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και πάπρικα.
Βάζουμε το λάδι να κάψει και τηγανίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου κι από τις δύο πλευρές ...
μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Ο δεύτερος τρόπος είναι να το αλευρώσουμε κι από τις δύο πλευρές . πριν το τηγανίσουμε.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τις αγαπημένες τηγανητές πατάτες ή με ό,τι άλλο σας αρέσει.
Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015
Τσηζκέικ με αποξηραμένο σύκο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αν έχετε αποξηραμένα σύκα και δεν τα έχετε καταναλώσει με άλλο τρόπο μπορείτε να αξιοποιήσετε σ' αυτό το γλυκό. Του δίνουν μια πλούσια γεύση και πρωτότυπη εμφάνιση.
Υλικά:
150 γρ. ξερά σύκα
500 ml νερό
250 γρ. ζάχαρη
ξύσμα 1/2 λεμονιού
τυρί κρέμα 500 γρ.
150 γρ. μέλι
χυμό 1 λεμονιού
ξύσμα του υπόλοιπου 1/2 λεμονιού
250 γρ. γιαούρτι
250 γρ. κρέμα γάλακτος
περίπου 1 πακέτο μπισκότα τύπου digestive
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τα σύκα αφού πρώτα τα κόψουμε σε μικρά κομματάκια. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά μέχρι το σιρόπι να αρχίσει να δένει αλλά όχι να γίνει γλυκό του κουταλιού, να είναι πιο ρευστό.
Όταν είναι έτοιμο το σιρόπι μέσα στο σύκο ρίχνουμε το ξύσμα του 1/2 λεμονιού κι ανακατεύουμε.
Στο μίξερ χτυπάμε το τυρί κρέμα, το γιαούρτι, το μέλι και την κρέμα γάλακτος, μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο ξύσμα του άλλου 1/2 λεμονιού και το χυμό του.
Τρίβουμε 5 - 6 μπισκότα στο μούλτι, ανάλογα και με το μέγεθος του ποτηριού και τα απλώνουμε μέσα.
Ανακατεύουμε περίπου 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας από το σιροπιασμένο σύκο στη βάση του μπισκότου. Αυτό το στάδιο δεν είναι απολύτως απαραίτητο να το ακολουθήσετε γιατί μπορείτε να βάλετε το σύκο μόνο στην επιφάνεια του γλυκού.
Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και το στρώνουμε.
Από πάνω βάζουμε μια ποσότητα κρέμας που χτυπήσαμε κι αφήνουμε περιθώριο 1 εκ. για το σύκο.
Τέλος, ρίχνουμε 1 κ.σ. από το σιροπιασμένο σύκο στην επιφάνεια και στολίζουμε προαιρετικά με πολύ λεπτές λωρίδες φλούδας λεμονιού και φύλλα δυόσμου.
Βάζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα να παγώσει, ώστε να το φάμε δροσερό.
Κυριακή 21 Ιουνίου 2015
Σαλάτα μπρόκολο με αβοκάντο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μήπως νομίζετε αυτά τα δύο υλικά δεν ταιριάζουν; Λάθος, ταιριάζουν και πολύ ωραία μάλιστα. Περισσέματα από μπρόκολο και μισό αβοκάντο και η σαλάτα τέλεια.
Υλικά:
φουντίτσες βρασμένου μπρόκολου
1/2 αβοκάντο σε κομμάτια
μερικές φέτες κρεμμυδιού
2 κ.σ. ελιές
λάδι
αλάτι
λεμόνι
Εκτέλεση:
Αν το μπρόκολο δεν είναι περίσσευμα της προηγούμενης μέρας τότε το βράζουμε για 10' περίπου να κρατάει λίγο και βάζουμε τις φουντίτσες στη σαλατιέρα με το αβοκάντο σε κομμάτια το κρεμμύδι σε φέτες ρίχνουμε αλάτι προσθέτουμε ελιές και λεμόνι.
Σάββατο 20 Ιουνίου 2015
Απλό σιρόπι καραμέλας (χωρίς βούτυρο)
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα σιρόπι που μπορείτε να φυλάξετε στο ψυγείο για αρκετές μέρες και να κάνει τη γεύση του παγωτού σας ακόμη καλύτερη.
Υλικά:
1 φλ. ζάχαρη
1/4 φλ. νερό
1 κρέμα γάλακτος 200-250 γρ.
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 βανίλια ή λίγη ζάχαρη βανίλιας
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε σιγανή φωτιά τη ζάχαρη και το νερό.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Ρίχνουμε και τη βανίλια. Το αφήνουμε να σκουρύνει, να γίνει καστανό σε χρώμα. Ανακατεύουμε πού και πού.
Όταν πάρει ένα καστανό σαν το σκούρο μέλι χρώμα βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι το περιμένουμε να σταματήσει να κοχλάζει και μετά ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος.
Την ανακατεύουμε λίγο και το αφήνουμε να κρυώσει για να το φυλάξουμε σε βάζο. Μπορείτε να το φυλάξετε στο ψυγείο.
Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015
Αγγουροντομάτα με κινόα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Την καλοκαιρινή αγγουροντομάτα μπορούμε πού και πού να την εμπλουτίζουμε με αυτό το θρεπτικό ψευδοδημητριακό και να την κάνουμε λίγο διαφορετική.
Υλικά:
ντομάτα
αγγούρι
1/2 φλ. κινόα
ελιές
κρεμμύδι ξερό σε φέτες
λάδι
αλάτι
λεμόνι
Εκτέλεση:
Βράζουμε την κινόα για περίπου 15'-20' και τη στραγγίζουμε. Ανακατεύουμε στη σαλατιέρα όλα τα υλικά.
Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015
Μαυρομάτικα φασόλια με ρύζι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Θρεπτικό και νόστιμο φαγητό με συνδυασμό δύο ομάδων τροφίμων, των οσπρίων και των δημητριακών.
Υλικά:
1 φλ. φασόλια μαυρομάτικα
1 φλ. ρύζι κίτρινο
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
λάδι
αλάτι, πιπέρι
(προαιρετικά)
τριμμένο τυρί
ξερό δυόσμο
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα μαυρομάτικα σε αρκετό νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά. Ενδιάμεσα ρίχνουμε και λίγο αλάτι.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λάδι, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το ρύζι να καβουρδιστούν ελαφρά.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Μόλις το ρύζι πάρει λίγο χρώμα βάζουμε 2 1/2 φλ. νερό και το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά για περίπου 20'.
Όταν θα είναι έτοιμα και τα δύο μέρη του φαγητού τότε στραγγίζουμε τα φασόλια και τα ρίχνουμε μέσα στο ρύζι.
Ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε 1'- 2' στο μάτι της κουζίνας για να ενσωματωθούν οι γεύσεις και τα υλικά.
Στο σερβίρισμα τρώγονται σκέτα ή...
με λίγο ξερό τριμμένο δυόσμο από πάνω στο πιάτο ή....
με λίγο τριμμένο τυρί για μακαρόνια.
Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015
Μπρόκολο - καρότο σαλάτα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Απλή και πολυβιταμινούχα σαλάτα για το μεσημεριανό συμπλήρωμα του φαγητού, που μπορεί να γίνει ολοκληρωμένο γεύμα για όσους κάνουν δίαιτα.
Υλικά:
1 μικρό μπρόκολο
2 καρότα
λάδι
αλάτι
1 κ.γ. μουστάρδα
το χυμό 1/2 λεμονιού
Εκτέλεση:
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό το μπρόκολο σε φουντίτσες μαζί με τα καρότα όσο χρειάζεται να μαλακώσουν αλλά να μην είναι πολύ βρασμένα και λιωμένα.
Σε ένα βαζάκι ανακατεύουμε το λάδι, τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού με το μιξεράκι του φραπέ.
Περιχύνουμε στο πιάτο τα λαχανικά και μόνο αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο αλάτι.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)