Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Τάρτα σφολιάτας με κουβερτούρα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Κάποια μέρα η οικογένεια μου ζητούσε επίμονα να φτιάξω ένα γλυκό που να έχει σοκολάτα. Εγώ ήμουν αρκετά κουρασμένη για να φτιάξω κάτι πολύωρο και δεν είχα και πολλά υλικά στο σπίτι.  Έψαχνα που λέτε να φτιάξω κάτι χωρίς πολλά υλικά αλλά να έχει και σοκολάτα. Έβαλα κάτω τη σφολιάτα και την κουβερτούρα που για καλή μου τύχη είχα και τους έφτιαξα ένα γρήγορο και εύκολο γλυκό.





Υλικά: 


1 φύλλο σφολιάτας 

200 γρ. κουβερτούρα 

100 γρ. λευκή σοκολάτα 

200 γρ. κρέμα γάλακτος 

1 κομμάτι φλούδας πορτοκαλιού 


Εκτέλεση:


 Αρχικά, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι για τάρτες.

Βάζουμε μέσα το φύλλο σφολιάτας και τα κομμάτια που εξέχουν τα μαζεύουμε διπλώνοντάς τα στο εσωτερικό και πατώντας τα να ενσωματωθούν στα τοιχώματα. Με ένα πιρούνι κάνουμε πολλές τρύπες στον πάτο της για να μη φουσκώσει.




Βάζουμε μια λαδόκολλα στο κέντρο της τάρτας και ρίχνουμε μέσα ένα βάρος όπως ρύζι, φασόλια ή ακόμα και βοτσαλάκια καθαρά. Την ψήνουμε για 15' - 20'. 







Τη βγάζουμε και αφαιρούμε τη λαδόκολλα με ό,τι έχουμε βάλει για βάρος. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 15' ακόμη. Αν δείτε ότι φουσκώνει ξανά το κέντρο της τρυπήστε το εδώ κι εκεί με ένα μαχαίρι.

 Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος μαζί με τη φλούδα πορτοκαλιού να πάρει μία βράση.

 Βγάζουμε τη φλούδα πορτοκαλιού. Σπάμε την κουβερτούρα και τη ρίχνουμε στην καυτή κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε να λιώσει.

  Σπάμε και τη λευκή σοκολάτα και τη λιώνουμε μέσα στο μείγμα.

 Γεμίζουμε με τη ρευστή σοκολάτα τη σφολιάτα.

 Την αφήνουμε για λίγη ώρα να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και μετά τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή και λίγο περισσότερο για να σφίξει. 

  Εγώ να σας πω την αλήθεια την έβαλα για πιο γρήγορα στην κατάψυξη περίπου για 20' σκεπασμένη με μεμβράνη. 

Όταν παγώσει καλά η σοκολάτα σχεδόν στερεοποιείται πάλι και δεν τρέχει. Έτσι η τάρτα μπορεί να κοπεί άνετα σε κομμάτια. 








Αυτό μόνο πρόλαβα να φάω εγώ.


Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Κρέπες με κιμά και μπεσαμέλ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Νόστιμο και εμφανίσιμο πιάτο, ωραίο να το απολαύσετε με τους καλεσμένους σας σε ένα τραπέζι ή μπουφέ, αλλά επίσης, καλή πρόταση για το Κυριακάτικο φαγητό.




Υλικά: 


για 11 κρέπες 

2 φλ. γάλα 

1 φλ. αλεύρι 

3 αυγά 

1 κ.γ. ζάχαρη  


Για τον κιμά: 

700 γρ. κιμά 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη

λάδι 

1/2 φλ. σάλτσα 

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί 

2 γαρύφαλλα 

κανέλα 

αλάτι, πιπέρι 

(προαιρετικά λίγη τριμμένη φρυγανιά)  


Για τη μπεσαμέλ: 

2 ποτήρια γάλα 

2 κ.σ. σιμιγδάλι 

1 κ.σ. βούτυρο 

αλάτι, πιπέρι 

μοσχοκάρυδο 


Για την επιφάνεια: 

λίγο τριμμένο τυρί (μπορείτε να βάλετε ό,τι υπάρχει στο σπίτι όπως γραβιέρα, μυζήθρα, κεφαλοτύρι, ρεγκάτο κλπ)


Εκτέλεση:


Τσιγαρίζουμε τον κιμά στο λάδι.  

 Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν για 5' - 10'.

 Σβήνουμε με το κρασί.

Ρίχνουμε τη σάλτσα και λίγο νερό. 

 Προσθέτουμε τα γαρύφαλλα.
















Βάζουμε κανέλα, αλάτι και πιπέρι κι αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά για μία ώρα. Στο τέλος, αν δούμε ότι έχει αρκετό ζουμί βάζουμε 1 - 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά.








ΦωτόΦτιάχνουμε τις κρέπες όπως στη συνταγή Μείγμα για κρέπες.

ΦωτόΦτιάχνουμε τη μπεσαμέλ όπως στη συνταγή Μουσακάς με μελιτζάνες.


 Αν θέλετε μπορείτε καλύτερα να στραγγίσετε τον κιμά σε ένα σουρωτήρι μόλις τον βγάλετε από την κατσαρόλα για να μην έχει λάδια και σάλτσες να τρέχουν από 'δω κι από 'κει. Γεμίζουμε κάθε κρέπα με κιμά τόσο που να είναι στη μέση της κρέπας και προς τη μία πλευρά αλλά όχι μέχρι τέρμα.

 Τυλίγουμε σε ρολό από την πλευρά που βρίσκεται ο κιμάς.

 Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τις βάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη.

Περιχύνουμε την επιφάνειά τους με τη μπεσαμέλ κι από πάνω πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Αν σας αρέσει με λιγότερη μπεσαμέλ φτιάξτε τη μισή δόση κρέμας.

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια. Στη φωτογραφία είναι αρκετά ψημένες, εσείς αφήστε τις με λιγότερο χρώμα και ψήσιμο για να είναι πιο ζουμερή η μπεσαμέλ.


Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Λαδερές μελιτζάνες με ντοματάκια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πολύ νόστιμο και πολύ εύκολο φαγητό που μπορείτε να το συνοδεύσετε με μια τηγανιά πατάτες ή ρύζι.


 


Υλικά: 


1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα ή 2 μικρότερες 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

περίπου 10 - 12 ντοματάκια ή 1 - 2 κανονικές ντομάτες σε χοντρές φέτες 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 

κανέλα 

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:


 Κοκκινίζουμε ελαφρά τις μελιτζάνες στο λάδι τόσο που να ξεκινήσουν να τηγανίζονται αλλά όχι να πάρουν πολύ χρώμα.

 Προσθέτουμε και το κρεμμύδι μαζί τους.

 Μόλις πάρουν χρώμα οι μελιτζάνες προσθέτουμε τα ντοματάκια κομμένα στη μέση.

 Ρίχνουμε το μαϊντανό.

 Αρωματίζουμε με κανέλα.

Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό. Αφήνουμε να μαγειρευτούν σε σιγανή φωτιά για περίπου μία ώρα ή και λιγότερο. 

Αν θέλετε μπορείτε να τις συνοδεύσετε με τηγανητές πατάτες ή με ρύζι.

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Μακαρόνια με σάλτσα από καρύδια και γιαούρτι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτό το πιάτο έχει πολλά πλεονεκτήματα, ένα από αυτά είναι ότι γίνεται πολύ γρήγορα. Βράσιμο χρειάζονται μόνο τα ζυμαρικά, ενώ η σάλτσα ανακάτεμα στο μούλτι κι έτοιμο.!! Έχει θρεπτική αξία και ταυτόχρονα υπέροχη γεύση. 




Υλικά: 


500 γρ. μακαρόνια βρασμένα

200 γρ. γιαούρτι 

200 γρ. καρύδια 

100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη ή μυζήθρα ξερή

2 σκ. σκόρδο 

αλάτι, πιπέρι 

λάδι 


Εκτέλεση:


  Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες τους.



 Στο μούλτι βάζουμε τα καρύδια, το σκόρδο, το τριμμένο τυρί και το λάδι.

 Προσθέτουμε και το γιαούρτι και τα χτυπάμε για λίγο μέχρι να γίνει ένα μείγμα ομοιογενές.

Σερβίρουμε τα μακαρόνια, όποιος θέλει βάζει και τριμμένο τυρί κι από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα του μούλτι.

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Κοτόπουλο στο φούρνο με τραχανά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πόσες γενιές και γενιές μεγάλωσαν με τον τραχανά κι εξακολουθούν να μεγαλώνουν με αυτόν!! Το Κυριακάτικο κοκκινιστό κοτόπουλο θα χορέψει σε ρυθμό παραδοσιακό και θα μπει στο φούρνο με τραχανά.




Υλικά: 


1 κοτόπουλο 

1 1/2 φλ. τραχανά 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί 

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα  


Εκτέλεση:


Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι για λίγο. 

Βάζουμε και το κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες να τσιγαριστεί. 

 Μόλις αλλάξει χρώμα το σβήνουμε με το κρασί.

 Προσθέτουμε τη σάλτσα.

 Βάζουμε αρκετό νερό για να μαγειρευτεί το κοτόπουλο.

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

 Αρωματίζουμε με κανέλα και το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για μία ώρα να σιγοβράσει.

 Όταν γίνει το κρέας βάζουμε τη σάλτσα σε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα τον τραχανά. 

 Τον αφήνουμε για 10' να ρουφήξει ζουμί.

 Μετά βάζουμε μέσα τις μερίδες του κοτόπουλου και προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Ανακατεύουμε λίγο τον τραχανά.

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20' - 30' μέχρι ο τραχανάς να πιει το ζουμί και να ροδίσει το κοτόπουλο.


Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Σαλάτα ρόκα πορτοκάλι - μοτσαρέλα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Θα κάνουμε τα χορταρικά σε μια σαλάτα ακόμα πιο γευστικά και θελκτικά με λίγα απλά και οικονομικά υλικά για να συνοδεύσουμε το φαγητό μας.




Υλικά: 


ρόκα 

λίγο άνηθο 

φρέσκο κρεμμυδάκι 

φέτες πορτοκαλιού 

φρέσκια μοτσαρέλα σε φέτες 

λιαστή ντομάτα σε κομματάκια 

ελάχιστο αλάτι 

λάδι 

ξύδι μπαλσάμικο


Εκτέλεση:


Βάζουμε τα λαχανικά στη σαλατιέρα, προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι, επειδή έχει η λιαστή ντομάτα, κόβουμε σε φετούλες τη μοτσαρέλα και το πορτοκάλι στο οποίο έχουμε αφαιρέσει τις άσπρες ίνες, βάζουμε σε μικρά κομματάκια τη λιαστή ντομάτα και περιχύνουμε με λάδι και ξύδι μπαλσάμικο.

Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Συκώτι μοσχαρίσιο στο γκριλ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Γρήγορο, εύκολο και νόστιμο μεζεδάκι για το κρασί σας και την παρέα σας. 




Υλικά: 


περίπου 500 γρ. συκώτι μοσχαρίσιο 

2 κ.γ. ζωμός λαχανικών σε σκόνη 

λάδι 

ρίγανη 

λεμόνι 


Εκτέλεση:


Κόβουμε το συκώτι σε φέτες και το βάζουμε στο ταψί. Του ρίχνουμε λάδι. 

 Πασπαλίζουμε στην κάθε φέτα λίγη σκόνη ζωμού. Αλάτι δε βάζουμε γιατί περιέχεται μέσα στη σκόνη του ζωμού.

 Προθερμαίνουμε το γκριλ και τα ψήνουμε για περίπου 20' αν τα θέλετε κανονικά ψημένα. Αυτό είναι λίγο υποκειμενικό επειδή κάποιος μπορεί να τα προτιμά ελάχιστα ή μέτρια ψημένα ώστε να υπάρχει έστω λίγο αίμα. Σ' αυτή την περίπτωση προσαρμόστε το ψήσιμο στη διάθεση και τη γεύση σας.

 Μόλις τα βγάλουμε στο πιάτο τα πασπαλίζουμε με ρίγανη.

Τέλος, βάζουμε αρκετό φρέσκο χυμό λεμονιού. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...