Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015
Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015
Χοιρινό μεζεδάκι με φέτα για κρασί
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μαζί με το ποτηράκι του κρασιού χρειάζεται και ένα ωραίο μεζεδάκι. Αυτό το έφτιαξε ο άντρας μου μια μερακλίδικη βραδιά έχοντας κάνει μια προεργασία λίγες μέρες νωρίτερα.
Υλικά:
500 γρ. χοιρινή σπάλα
κρασί με έντονη γεύση κατά προτίμηση κόκκινο ή έντονης γεύσης λευκό
φλούδα 1/2 πορτοκαλιού
πιπέρι
λίγους κόκκους πιπεριού
λάδι για το τηγάνισμα
100 γρ. φέτα
λίγη ρίγανη
Εκτέλεση:
Κόβουμε το κρέας σε πολύ μικρά στενά κομματάκια. Το βάζουμε σε μπολ που να έχει καπάκι και ρίχνουμε μέσα τόσο κρασί όσο να το μισοσκεπάσουμε. Βάζουμε μαζί τα κομμάτια από τη φλούδα πορτοκαλιού και τους κόκκους πιπεριού. Το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για 3 μέρες.
Μετά την τρίτη μέρα αφαιρούμε τις φλούδες πορτοκαλιού και τους κόκκους πιπεριού και στραγγίζουμε το κρέας για λίγη ώρα.
Τηγανίζουμε τα κομματάκια κρέατος στο λάδι.
Όταν πάρει καλό χρώμα απ' όλες τις πλευρές και είναι έτοιμο να το βγάλουμε τότε σβήνουμε το μάτι και ρίχνουμε τη φέτα σε κομματάκια.
Ρίχνουμε και λίγη ρίγανη την τελευταία στιγμή για να κρατήσει το άρωμά της και βγάζουμε το τηγάνι από το μάτι.
Σερβίρουμε αμέσως.
Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015
Muffins με σοκολάτα και λάδι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Θέλουμε πολύ σοκολάτα στα μάφινς αλλά τα θέλουμε και λίγο πιο υγιεινά, γι' αυτό θα βάλουμε λάδι αντί για βούτυρο και δε θα χάσουν τίποτα από τη νοστιμιά τους.
Υλικά:
250 γρ. αλεύρι
50 γρ. κακάο
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
120 γρ. ζάχαρη
80 γρ. καστανή ζάχαρη
175 γρ. γάλα
2 αυγά
100 γρ. λάδι
75 γρ. σταγόνες σοκολάτας ή κουβερτούρα χοντροκομμένη
1 βανίλια ή λίγη ζάχαρη βανίλιας
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε την καστανή και τη λευκή ζάχαρη.
Ρίχνουμε μέσα το λάδι.
Βάζουμε το γάλα.
Ρίχνουμε τη βανίλια.
Τέλος, βάζουμε και τη σοκολάτα σε σταγόνες ή αν έχουμε πλάκα κουβερτούρας την ξύνουμε σε χοντρά κομμάτια με ένα μαχαίρι.
Ανακατεύουμε καλά το μείγμα ώστε να γίνει λείο.
Σε μια φόρμα για μάφινς βάζουμε τα ειδικά χάρτινα φορμάκια στις υποδοχές και τα γεμίζουμε αρχικά με μία κουταλιά το καθένα και μετά επαναλαμβάνουμε σε όλα ισάξια μέχρι να τελειώσει η ζύμη και να τα γεμίσουμε ως τη μέση κι όχι πιο πάνω, επειδή θα φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και τα ψήνουμε για 20'. Σ' αυτό το χρόνο ψησίματος μόλις τα βγάλουμε και όσο είναι ζεστά το εσωτερικό τους θα είναι υγρό και ρευστό. Μόλις βγουν από το φούρνο τα περιμένουμε 10' και μετά τα σερβίρουμε.
Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015
Τονοσαλάτα με αβοκάντο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Όταν έχουμε ψαροφαγία μια τέτοια σαλάτα είναι απόλυτα ταιριαστή, πολύ νόστιμη και εντελώς εύκολη.
Υλικά:
1 αβοκάντο
1/2 κρεμμύδι ξερό
αλάτι, πιπέρι
χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Το αβοκάντο ανοίγει πιο εύκολα όταν το κόψουμε στη μέση κατά μήκος και μετά στρίψουμε τα δύο κομμάτια του αντίθετα το ένα από το άλλο.
Βγάζουμε το κουκούτσι.
Με ένα κουτάλι αδειάζουμε τη φλούδα. Μέσα σ' αυτή θα σερβίρουμε τη σαλάτα που θα φτιάξουμε.
Κόβουμε σε μικρά κομματάκια την ψίχα.
Βάζουμε το κρεμμύδι σε μικρές λεπτές φετούλες.
Ρίχνουμε αρκετό χυμό λεμονιού σύμφωνα με την προτίμησή μας.
Προσθέτουμε τον τόνο.
Αλατοπιπερώνουμε κι ανακατεύουμε καλά τα υλικά.
Ο τρόπος σερβιρίσματος είναι στη δική σας επιλογή. Ο πρώτος είναι να γεμίσουμε την άδεια φλούδα που κρατήσαμε και ο δεύτερος είναι γεμίσουμε το κενό από το κουκούτσι που αφήνει στο μισό αβοκάντο.
Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015
Πανγκάσιους με σάλτσα και ελιές στο φούρνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πολύ νόστιμο πιάτο και πολύ νόστιμο αυτό το ψάρι. Δίνει πολύ ωραία γεύση ο συνδυασμός σάλτσας και ελιάς. Θα το ευχαριστηθείτε σίγουρα.
Υλικά:
4 φιλέτα πανγκάσιους
λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 μεγάλη σκ. σκόρδο
1 φλ. σάλτσα
περίπου 1/2 φλ. ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι
αλάτι, πιπέρι
περίπου 1 κ. πατάτες
Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα.
Ρίχνουμε μέσα τις ελιές από τις οποίες ήδη έχουμε βγάλει τα κουκούτσια.
Προσθέτουμε τη σάλτσα...
..αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε και λίγο νερό και αφήνουμε τα υλικά να μαγειρευτούν για 15'.
Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες και τις βάζουμε μαζί με τα φιλέτα ψαριού σε ένα ταψί.
Μόλις γίνει η σάλτσα την απλώνουμε πάνω στο φαγητό προσθέτοντας και λίγο νερό. Ίσως να χρειαστεί να βάλουμε λίγο λάδι ακόμη (ανάλογα την ποσότητα που βάλαμε αρχικά στο τηγάνι).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 1/2 ώρα.
Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015
Ομελέτα με χόρτα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Λοιπόν, αυτό το πιάτο το έφαγα πρώτη φορά πριν από χρόνια από τα χεράκια της πεθεράς μου, η οποία είναι πολύ καλή μαγείρισσα. Στην αρχή θεώρησα ότι είναι αδύνατον να φτιάξει κανείς ομελέτα με βρασμένα χόρτα που περίσσεψαν από την προηγούμενη μέρα. Να όμως, που έγινε ένα νοστιμότατο ορεκτικό και φυσικά, ανανεώσαμε τα χόρτα κάνοντάς τα ένα διαφορετικό πιάτο.
Υλικά:
λίγα βρασμένα χόρτα (οποιουδήποτε είδους: π.χ. αντίδια, ραδίκια, ζοχούς κλπ.)
2 αυγά
1 μικρό ματσάκι άνηθο
3 κ.σ. λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι.
Μόλις γυαλίσει το κρεμμύδι ρίχνουμε μέσα τα χόρτα που πρέπει να είναι καλά στραγγισμένα και τα γυρίζουμε κι αυτά αρκετές φορές.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον άνηθο κι ανακατεύουμε.
Βάζουμε αλάτι και πιπέρι.
Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στην ομελέτα.
Βοηθάμε με το πιρούνι το αυγό να πάει παντού. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του ματιού.
Μόλις ψηθεί η μία πλευρά με προσοχή βγάζουμε την ομελέτα σε ένα πιάτο και τη γυρίζουμε στο τηγάνι να ψηθεί κι από την άλλη πλευρά.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)