Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Μουσακάς με αρακά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα φαγητό ειδικά για χορτοφάγους και όχι μόνο. Σίγουρα θα αρέσει σε όλους όσους τρώνε τον αρακά. Στις περιόδους νηστείας μπορείτε να φτιάξετε τη μπεσαμέλ με γάλα σόγιας παραλείποντας το αυγό.





Υλικά: 


300 γρ. αρακά 

3 - 4 κ.σ. λάδι 

1 καρότο 

1 φρέσκο κρεμμυδάκι 

λάδι 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

1/2 φλ. σάλτσα 

περίπου 3 μέτριες πατάτες (ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού) 

αλάτι, πιπέρι 

λάδι για το τηγάνισμα 


Για την κρέμα 

1 1/2 κ.σ. μαργαρίνη 

3 κ.σ αλεύρι 

3 ποτήρια γάλα 

αλάτι 

1 αυγό 

λίγο μοσχοκάρυδο 

2 κ.σ. τριμμένη μυζήθρα ή κεφαλοτύρι 


Εκτέλεση:


 Βάζουμε το λάδι με το κρεμμυδάκι να τσιγαριστούν. 

 Προσθέτουμε τον αρακά, το καρότο κομμένο σε μισές ροδέλες και τον άνηθο ψιλοκομμένο και τα φέρνουμε κι αυτά ένα γύρο. 

 Ρίχνουμε λίγο νερό, αλάτι και πιπέρι.

 Βάζουμε τη σάλτσα και αφήνουμε τον αρακά να βράσει για 30' περίπου. Φροντίζουμε από την αρχή να μην έχουμε πολύ νερό μέσα στην κατσαρόλα για να μην έχει ζουμιά στο ταψί.

 Στο μεταξύ κόβουμε τις πατάτες σε φέτες και τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα.

 Ταυτόχρονα βάζουμε την κρέμα να γίνει. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τη μαργαρίνη και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε με σύρμα. 

 Ρίχνουμε το γάλα και αμέσως ανακατεύουμε με το σύρμα για να μη σβωλιάσει το μείγμα. 

 Προσθέτουμε αλάτι...

 και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα και να πήξει.









Την αφήνουμε για 10' να κρυώσει και χτυπάμε το αυγό το οποίο προσθέτουμε μέσα. 


 Στρώνουμε τις πατάτες σε ένα ταψί.

  Από πάνω βάζουμε τον αρακά. Αν τυχόν έχει πολλά ζουμιά τα στραγγίζουμε στο στραγγιστήρι και μετά τον ρίχνουμε μέσα.

 Από πάνω στρώνουμε την κρέμα. 

 Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.

 Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40' ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. 


Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Νηστίσιμο σοκολατένιο ρυζόγαλο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Με τέτοιους πειρασμούς τελικά....μόνο νηστεία δεν κάνουμε!! Μια μέρα το έφτιαξε η μητέρα μου και ενθουσιασμένη με το αποτέλεσμα με παρότρυνε να το φτιάξω κι εγώ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φυτικό γάλα (σόγιας, καρύδας, αμυγδάλου, βρώμης, φουντουκιού) και να έχετε ένα απίθανο αποτέλεσμα στο νηστίσιμο γλυκό σας.




Υλικά: 


Για 3 - 4 μπολ 

1 φλ του καφέ ρύζι γλασέ 

1 φλ. νερό 

3 φλ. γάλα φυτικό (όπως: σόγιας, καρύδας, βρώμης, αμυγδάλου, φουντουκιού) 

5 - 6 κ.σ. ζάχαρη 

1 1/2 κ.σ. κορνφλάουρ

1 1/2 κ.σ. κακάο 

λίγη βανίλια 

προαιρετικά τριμμένο φυστίκι Αιγίνης


Εκτέλεση:


 Βράζουμε το ρύζι για 15' - 20΄ μέχρι δηλαδή να γίνει κανονικά. Αν τυχόν σας περισσέψει νερό στο τέλος το σουρώνουμε.

 Κρατάμε μισό φλιτζάνι από το μετρημένο γάλα που θα βάλουμε. Μόλις γίνει το ρύζι ρίχνουμε μέσα το υπόλοιπο γάλα.

 Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

 Στο μισό φλιτζάνι γάλα που κρατήσαμε ρίχνουμε το κορνφλάουρ...

 και το κακάο και τα χτυπάε με το μιξεράκι του φραπέ να λιώσουν.

 Βάζουμε στο κατσαρολάκι αυτό το μείγμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

 Προσθέτουμε και λίγη βανίλια.

 Συνεχίζουμε το βράσιμο και το ανακάτεμα μέχρι να πήξει το ρυζόγαλο όπως μια κρέμα.

Προαιρετικά τρίβουμε λίγο φυστίκι Αιγίνης στην επιφάνεια του κάθε μπολ σερβιρίσματος.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Θράψαλα τηγανητά με μουστάρδα και ανηθο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

 

Τα τηγανητά θράψαλα η καλαμάρια είναι πολύ εύκολα και γρήγορα να γίνουν. Εμείς σήμερα θα τους δώσουμε μια επιπλέον γεύση και άρωμα με τη μουστάρδα και τον άνηθο.



Υλικά: 


3 μεγάλα θράψαλα 

αλάτι 

λάδι για το τηγάνισμα 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

Για τη σάλτσα 

1 κ.σ. μουστάρδα 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

το χυμό 1/2 λεμονιού 

1 κ.σ λάδι 


Εκτέλεση: 


 Κόβουμε τα καθαρισμένα καλαμάρια σε χοντρές ροδέλες. Αν θέλετε μπορείτε να τις ανοίξετε σαν λωρίδες.

Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και το τσιγαρίζουμε στο λάδι μέχρι να γυαλίσει ελαφρά. 

 Ρίχνουμε τα θράψαλα μέσα και τα αλατίζουμε. Τα αφήνουμε για 10' περίπου σε μέτρια φωτιά γυρνώντας τα κάθε τόσο. 

Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, τον άνηθο και λίγο λάδι για να μπορεί να ανακατευτεί πιο εύκολα.  

 Με αυτή περιχύνουμε τα καλαμάρια μέσα στο τηγάνι, τα ανακατεύουμε να πάει παντού και τα αφήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. 

Αν σας αρέσει, μπορείτε να τα σερβίρεται πάνω σε τηγανισμένες στρογγυλές φέτες μελιτζάνας.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Γαριδοσαλάτα με πέννες, πιπεριές και τουρσί

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα τέλειο νηστίσιμο πιάτο που τρώγεται ως σαλάτα αλλά στην πραγματικότητα είναι και τέλειο γεύμα.




Υλικά: 


1 φλ. πέννες 

10 γαρίδες μετρίου μεγέθους καθαρισμένες 

1 σκ. σκόρδο

1/2 - 1 πιπεριά 

3 αγγουράκια τουρσί 

1 κ.σ. κάππαρη 

2 κ.σ. ελιές Καλαμών 

αλάτι, πιπέρι 

λάδι για το πιάτο και λίγο για το τηγάνισμα


Εκτέλεση:


 Βράζουμε για 8' τις γαρίδες και τις στραγγίζουμε.

 Τις τσιγαρίζουμε για λίγο στο λάδι μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο. Τα βγάζουμε και τα δύο σε ένα πιάτο.

Στο ίδιο λάδι καίμε για λίγο τα βρασμένα ζυμαρικά φέρνοντάς τα λίγες στροφές.  

Στη σαλατιέρα βάζουμε τις πέννες, τις γαρίδες με το σκόρδο, κόβουμε σε λωρίδες τις πιπεριές, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, κόβουμε σε μικρά κομματάκια τη λιαστή ντομάτα, κόβουμε σε φετούλες το αγγουράκι τουρσί ρίχνουμε την κάππαρη και τις ελιές. Ρίχνουμε λάδι, αλάτι και πιπέρι κι ανακατεύουμε τα υλικά. 

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Αρακάς με ρύζι και καρότο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τέτοια φαγητά να έχουμε και ας κάνουμε νηστεία όλο το χρόνο. Πολύ γευστικό πιάτο και άριστος συνδυασμός των δύο κύριων υλικών.




Υλικά: 


300 γρ. αρακά 

1 φλ. ρύζι κίτρινο 

1/3 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 μεγάλο καρότο τριμμένο 

1 φλ. ρύζι 

λίγο λάδι για το τσιγάρισμά του 

αλάτι, πιπέρι 

2- 3 κομμάτια λιαστής ντομάτας ψιλοκομμένη


Εκτέλεση:


  Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τον αρακά, το κρεμμύδι και το καρότο. 

 Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και καβουρδίζουμε ελαφρά το ρύζι ανακατεύοντάς το μέχρι να γίνει διάφανο.

 Το βάζουμε κι αυτό μέσα στον αρακά. 

 Ρίχνουμε αρκετό νερό να καλυφθούν τα υλικά.

 Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 20' περίπου σε χαμηλή φωτιά. 

 Στο τέλος θα πρέπει να έχει πιει όλο το νερό του. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας, ψιλοκόβουμε τα κομμάτια της λιαστής ντομάτας και τα βάζουμε κι αυτά μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε το φαγητό να πάνε παντού και σερβίρουμε. 


Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Πολτός σκόρδου

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Με αυτό το βαζάκι θα κάνετε μια φορά τον κόπο στο καθάρισμα (που είναι πολύ εύκολο) και θα περάσετε πολύ καιρό χρησιμοποιώντας το σε διάφορα φαγητά και σάλτσες, ειδικά όταν πρέπει να βάλετε αρκετές σκελίδες, χωρίς την ενοχλητική μυρωδιά του σκόρδου κάθε φορά. 





Υλικά: 


3 κεφάλια σκόρδου

 λίγο αλάτι 

λάδι 


Εκτέλεση:


Βγάζουμε τις σκελίδες από τα κεφάλια και χωρίς να τις καθαρίσουμε τις βράζουμε σε νερό για περίπου 10'.  

 Μετά βγάζουμε τις φλούδες που βγαίνουν πολύ εύκολα ακόμη και πατώντας τη σκελίδα. 

 Τις βάζουμε στο μούλτι μαζί με λίγο αλάτι....

 ....και 2 κ.σ. λάδι.

 Τις πολτοποιούμε στο μούλτι μέχρι να γίνουν κρέμα. 

 Τη βάζουμε σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο.

Αυτή την κρέμα τη φυλάμε στο ψυγείο. Καλύτερα ακόμη είναι να τη σκεπάσετε με αρκετό λάδι. Βάλτε απ' αυτή στις σάλτσες σας, στο τζατζίκι και σε διάφορα ντιπ, στα ψητά φούρνου, στους κεφτέδες και στα μπιφτέκια, στα σουτζουκάκια κι όπου αλλού χρειάζεται κάποια ποσότητα σκόρδου. Κάνει ακόμη και να την τσιγαρίσετε.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...