Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015
Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015
Πράσινη σαλάτα με γλυκοπατάτες
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Η γλυκοπατάτα είναι ένα πολύ βιταμινούχο τρόφιμο καθώς περιέχει καροτένιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνες C, D, B. Καιρός να την εντάξουμε συχνότερα στη διατροφή μας.
Υλικά:
1 γλυκοπατάτα
φύλλα από σπανάκι
φύλλα από βαλεριάνα
1 μικρό ματσάκι άνηθο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
3 - 4 κ.σ. ελιές Καλαμών
λάδι
αλάτι
ξύδι βαλσαμικό
Εκτέλεση:
Κόβουμε τη γλυκοπατάτα σε μεγάλα κομμάτια και τη βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 10' να μαλακώσει.
Κόβουμε και βάζουμε τα πράσινα φύλλα από το σπανάκι, τη βαλεριάνα, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον άνηθο. Κόβουμε σε χοντρές φετούλες την πατάτα και ρίχνουμε λάδι, αλάτι, ξύδι βαλσαμικό και τις ελιές.
Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015
Νηστίσιμα ροξάκια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Να που υπάρχει και η νηστίσιμη εκδοχή αυτού του γλυκού για τη Σαρακοστή. Καλά μη φανταστείτε ότι η γεύση είναι ίδια με τα αρτύσιμα, αλλά στην αναβροχή καλό είναι και το χαλάζι όπως λέει η παροιμία.
Υλικά:
1 ποτήρι χλιαρό νερό
2 κ. γ. μαγιά ξερή
1 ποτήρι λάδι
3 1/2 ποτήρια αλεύρι
1 κ.σ. κακάο
1/2 φλ. καρύδια τριμμένα
1/2 κ.γ. κανέλα
1/3 κ.γ. γαρύφαλλο
Για το σιρόπι
1 κ. ζάχαρη
3 1/2 φλ. νερό
το χυμό 1/2 λεμονιού
1 κομμάτι φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε ελαφρά το νερό και διαλύουμε τη μαγιά μέσα σ' αυτό.
Προσθέτουμε το λάδι κι ανακατεύουμε λίγο.
Βάζουμε μέσα το αλεύρι, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Ζυμώνουμε το μείγμα και χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη. Καλύτερα είναι το ένα να το κάνετε λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
Εγώ εκ των υστέρων θα προτιμούσα το λευκό μέρος της ζύμης να είναι λίγο πιο μεγάλο από το καφέ. Το λευκό λοιπόν, το αφήνουμε στην άκρη.
Στο δεύτερο κομμάτι της ζύμης προσθέτουμε το κακάο και τα καρύδια κοπανισμένα.
Το ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά και το κάνουμε κι αυτό μία μπάλα.
Αφήνουμε τις ζύμες να φουσκώσουν για 1 ώρα.
Χωρίζουμε την καφέ ζύμη σε δύο μέρη.
Την πλάθουμε σε δύο μπαστουνάκια χοντρά.
Χωρίζουμε και την άσπρη ζύμη σε δύο μέρη.
Την ανοίγουμε σε φύλλο περίπου 1/2 εκ.
Βάζουμε στο κέντρο της την καφέ ζύμη.
Τυλίγουμε την άσπρη ζύμη γύρω από την καφέ.
Κόβουμε το ρολό σε ροδέλες του 1 - 1 1/2 εκ. περίπου.
Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα το ένα δίπλα στο άλλο και τα αφήνουμε για άλλα 30' να φουσκώσουν.
Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25' μέχρις ότου να ροδίσουν.
Βάζουμε τη ζάχαρη, το χυμό και τη φλούδα του λεμονιού να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Ρίχνουμε σ' αυτό τα ροξάκια, που θα είναι ζεστά, όσα χωράει η κατσαρόλα κάθε φορά μέχρι να ρουφήξουν σιρόπι.
Τα βγάζουμε σε ένα ταψί και όσο σιρόπι περισσέψει το ρίχνουμε πάνω τους.
Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015
Άγρια χόρτα με ρύζι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Νόστιμο, απλό και πολύ οικονομικό φαγητό με λιτά και απλά υλικά.
Υλικά:
500 γρ. άγρια χόρτα ή αντίδια
1 φλ. ρύζι γλασέ
λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό
1/2 - 2/3 φλ. σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα χόρτα σε αλατισμένο νερό για περίπου 30' μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις γίνουν τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα σουρώνουμε.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στο λάδι.
Προσθέτουμε τη σάλτσα.
Βάζουμε και 3 φλ νερό ή αν θέλετε μπορείτε να βάλετε το ζουμί από τα χόρτα. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Ρίχνουμε τα χόρτα μέσα.
Και αφήνουμε το ρύζι να βράσει για 20'.
Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015
Χταποδάκι με πέννες
Τι νόστιμο και αρωματικό φαγητό!!!! Ό,τι πρέπει για να πάρει γεύση η Σαρακοστή σας.
Υλικά:
περίπου 1 κ. χταπόδι
3 σκ. σκόρδο
1/2 κρεμμύδι ξερό
150 γρ. κόκκινο κρασί (ένα στενο ποτήρι του νερού)
2 - 3 κ.σ. λάδι
1 μεγάλη ντομάτα
1 μικρό ποτηράκι λευκό κρασί
λίγο μπούκοβο ή μία μικρή καυτερή πιπερίτσα
1 σφηνάκι ούζο ή τσικουδιά
αλάτι
3/4 φλ. ελιές Καλαμών σε άρμη
λίγο μαϊντανό
λίγο άνηθο
Εκτέλεση:
Αφού καθαρίσουμε πολύ καλά το χταπόδι το βράζουμε ολόκληρο σε αρκετό νερό γύρω στα 30' - 45' ή μέχρι να μαλακώσει. Όταν θα είναι έτοιμο θα κρατήσουμε το νερό του.

Σε άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι τα σκόρδα κομμένα στη μέση και το κρεμμύδι σε χοντρές φετούλες. Μόλις τσιγαριστούν τα βγάζουμε σε ένα πιάτο.
Κόβουμε το χταποδάκι σε μικρά κομμάτια και το τσιγαρίζουμε 3' - 4' κι αυτό.
Το αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και ξαναρίχνουμε τα κρεμμύδια και σκόρδα μέσα.
Κόβουμε τη ντομάτα σε μικρά κομματάκια και την προσθέτουμε.
Ρίχνουμε το λευκό κρασί.
Προσθέτουμε το μπούκοβο.
Βάζουμε αλάτι. Πιπέρι μη βάλετε γιατί υπάρχει το μπούκοβο που είναι ήδη καυτερό.
Ρίχνουμε μέσα μια δυο κουτάλες από το ζουμί που έβρασε το χταπόδι για να συνεχίσουμε για 5' - 10' ακόμη το μαγείρεμα. Το αφήνουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
Στο υπόλοιπο ζουμί που έχει η κατσαρόλα που βράσαμε το χταπόδι θα βράσουμε τις πέννες σύμφωνα με τις οδηγίες τους.
Τις ξαναρίχνουμε σε κατσαρόλα και τις ανακατεύουμε με 1 - 2 κ.σ. λάδι να τις κάψουμε λίγο.
Βάζουμε τις κομμένες ελιές και ανακατεύουμε. Στο τέλος ρίχνουμε και το χταποδάκι στα ζυμαρικά κι ανακατεύουμε πολύ καλά να αναμειχθούν όλα τα υλικά.
Σερβίρουμε σε μια πιατέλα τις πέννες με το χταποδάκι κι από πάνω κόβουμε λίγο μαϊντανό και άνηθο.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)