Νηστίσιμα ροξάκια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Να που υπάρχει και η νηστίσιμη εκδοχή αυτού του γλυκού για τη Σαρακοστή. Καλά μη φανταστείτε ότι η γεύση είναι ίδια με τα αρτύσιμα, αλλά στην αναβροχή καλό είναι και το χαλάζι όπως λέει η παροιμία.
Υλικά:
1 ποτήρι χλιαρό νερό
2 κ. γ. μαγιά ξερή
1 ποτήρι λάδι
3 1/2 ποτήρια αλεύρι
1 κ.σ. κακάο
1/2 φλ. καρύδια τριμμένα
1/2 κ.γ. κανέλα
1/3 κ.γ. γαρύφαλλο
Για το σιρόπι
1 κ. ζάχαρη
3 1/2 φλ. νερό
το χυμό 1/2 λεμονιού
1 κομμάτι φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε ελαφρά το νερό και διαλύουμε τη μαγιά μέσα σ' αυτό.
Προσθέτουμε το λάδι κι ανακατεύουμε λίγο.
Βάζουμε μέσα το αλεύρι, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Ζυμώνουμε το μείγμα και χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη. Καλύτερα είναι το ένα να το κάνετε λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
Εγώ εκ των υστέρων θα προτιμούσα το λευκό μέρος της ζύμης να είναι λίγο πιο μεγάλο από το καφέ. Το λευκό λοιπόν, το αφήνουμε στην άκρη.
Στο δεύτερο κομμάτι της ζύμης προσθέτουμε το κακάο και τα καρύδια κοπανισμένα.
Το ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά και το κάνουμε κι αυτό μία μπάλα.
Αφήνουμε τις ζύμες να φουσκώσουν για 1 ώρα.
Χωρίζουμε την καφέ ζύμη σε δύο μέρη.
Την πλάθουμε σε δύο μπαστουνάκια χοντρά.
Χωρίζουμε και την άσπρη ζύμη σε δύο μέρη.
Την ανοίγουμε σε φύλλο περίπου 1/2 εκ.
Βάζουμε στο κέντρο της την καφέ ζύμη.
Τυλίγουμε την άσπρη ζύμη γύρω από την καφέ.
Κόβουμε το ρολό σε ροδέλες του 1 - 1 1/2 εκ. περίπου.
Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα το ένα δίπλα στο άλλο και τα αφήνουμε για άλλα 30' να φουσκώσουν.
Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25' μέχρις ότου να ροδίσουν.
Βάζουμε τη ζάχαρη, το χυμό και τη φλούδα του λεμονιού να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Ρίχνουμε σ' αυτό τα ροξάκια, που θα είναι ζεστά, όσα χωράει η κατσαρόλα κάθε φορά μέχρι να ρουφήξουν σιρόπι.
Τα βγάζουμε σε ένα ταψί και όσο σιρόπι περισσέψει το ρίχνουμε πάνω τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου