Χαλβάς με σιμιγδάλι, κουκουνάρια και δαμάσκηνα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Εύκολο και οικονομικό γλυκό με αρκετές παραλλαγές ως προς τους ξηρούς καρπούς που μπορούμε να βάλουμε ή όχι.
Υλικά:
1φλ λάδι (όχι γεμάτο)
2φλ σιμιγδάλι χοντρό
μία χούφτα κουκουνάρια
λίγες σταφίδες
5-6 αποξηραμένα δαμάσκηνα κομμένα σε κομματάκια
Για το σιρόπι:
3φλ ζάχαρη
4φλ νερό
λίγη κανέλα ή 1 ξύλο κανέλας
λίγη βανίλια
μία λωρίδα λεμονόφλουδας
1κ.σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Μετράμε ένα φλιτζάνι λάδι αλλά δεν το γεμίζουμε τελείως. Το βάζουμε στην κατσαρόλα να ζεσταθεί.
Ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι και το ανακατεύουμε συχνά για να μην καεί.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε 3φλ ζάχαρη και 4φλ νερό κανονικά γεμάτα. Προσθέτουμε τη λεμονόφλουδα, την κανέλα, τη βανίλια, το χυμό λεμονιού κι αφήνουμε να βράσει το σιρόπι.
Περιμένουμε το σιμιγδάλι να πάρει ένα καστανό χρώμα και το ανακατεύουμε συνέχεια αναποδογυρίζοντάς το, ώστε αυτό που ψήνεται στον πάτο της κατσαρόλας να έρθει στην επιφάνεια.
Μόλις φτάσει στο επιθυμητό χρώμα ρίχνουμε το σιρόπι (το οποίο έχει βράσει) με την κουτάλα της σούπας. Προσοχή, μην το ρίξετε από ύψος και απότομα γιατί πετάγεται το σιμιγδάλι ψηλά και προκαλεί έντονα εγκαύματα.
Κάθε φορά που ρίχνουμε μία κουτάλα ανακατεύουμε να απορροφηθεί. Στο τέλος, αν θέλουμε αφήνουμε για λίγο στην κατσαρόλα σε πάρα πάρα πολύ χαμηλή φωτιά το μείγμα για να εξατμιστεί κι άλλο το σιρόπι.
Κόβουμε τα δαμάσκηνα σε κομματάκια και τα προσθέτουμε μαζί με τις σταφίδες και τα κουκουνάρια. Ανακατεύουμε να πάνε παντού.
Βάζουμε το χαλβά σε φόρμα.
Βάζουμε πάνω στη φόρμα το πιάτο που θα βάλουμε το χαλβά και αναποδογυρίζουμε.
Πασπαλίζουμε από πάνω το χαλβά με κανέλα και σερβίρουμε.
Μικρές λεπτομέρειες:
Προσωπικά στο χαλβά με σιμιγδάλι προτιμώ το λάδι να είναι σπορέλαιο που δίνει πιο απαλή γεύση από το ελαιόλαδο. Βέβαια, το ελαιόλαδο ξέρουμε ότι είναι πιο υγιεινό. Η επιλογή είναι δική σας.
Εφόσον θα βάλετε αποξηραμένα δαμάσκηνα και σταφίδες ο χαλβάς από μόνος του θα γλυκίζει, έτσι καλό θα είναι να μετριάσετε λίγο τη ζάχαρη της συνταγής, εκτός αν το θέλετε πραγματικά πολύ γλυκό. Αν όμως δε βάλετε τα αποξηραμένα φρούτα τότε οι αναλογίες ζάχαρης - νερού είναι ιδανικές.
Στο εσωτερικό του χαλβά μπορούμε επίσης να βάλουμε και αποφλοιωμένα αμύγδαλα εκτός από κουκουνάρι, σταφίδες και δαμάσκηνα ή να τον αφήσουμε σκέτο χωρίς κανένα ξηρό καρπό και φρούτο. Πολύ ωραία ιδέα είναι να καβουρδίσουμε τους ξηρούς καρπούς όπως τα κουκουνάρια και τα αμύγδαλα.
Όταν φτιάχνουμε χαλβά όλη η προσοχή μας πρέπει να είναι στραμμένη σε δύο πράγματα. Πρώτον, να μην καεί το σιμιγδάλι, αλλά ούτε να μείνει και άψητο γιατί στην πρώτη περίπτωση δε θα μπορεί να απορροφήσει το σιρόπι και θα κάνει κριτς κρατς στο μάσημα, ενώ στη δεύτερη θα λασπώσει και θα έχει γεύση λαδιού.
Το δεύτερο που πρέπει να κοιτάξουμε είναι να μην πεταχτεί το μείγμα την ώρα που ρίχνουμε το σιρόπι. Καλό είναι την κουτάλα να την έχουμε πολύ χαμηλά πάνω στο σιμιγδάλι και να ρίχνουμε αργά και προσεκτικά το σιρόπι. Αυτό θα αφρίσει και θα βγάλει πολύ ατμό. Μετά θα εξατμιστεί σταδιακά και θα το πιει το σιρόπι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου