Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Νηστίσιμη πίτσα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Στη νηστεία πολλές φορές δε βρίσκουμε κάτι αρμυρό και δελεαστικό για να φάμε το απόγευμα ή το βραδάκι. Μία λύση είναι η νηστίσιμη πίτσα.




Υλικά:

για 2 ταψιά μετρίου μεγέθους


Για τη ζύμη 

4φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 1/2 - 2φλ νερό χλιαρό

1/2 κύβο νωπής μαγιάς ή 2κ.γ. ξερή

 1-2κ.γ. ζάχαρη

3κ.γ. κοφτά αλάτι

3κ.σ. λάδι

 

Για τη σάλτσα

1φλ σάλτσα πασάτα (το χάρτινο κουτί που συνήθως βάζουμε στο φαγητό)

λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι

λίγη ζάχαρη, λίγη κανέλα, λίγη πάπρικα

λίγη ρίγανη, λίγο λάδι

 

Για τη γέμιση

3-4 ντομάτες

μερικά μανιτάρια κομμένα σε φέτες

φέτες ξερού κρεμμυδιού

λάδι, ρίγανη


Εκτέλεση:


Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη. Μετράμε 1φλ. νερό και το ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 35'' ή στο μπρίκι τόσο που να είναι χλιαρό προς ζεστό, όχι καυτό.









 

Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό μαζί με τη ζάχαρη.














Ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά στο αλεύρι και ανακατεύουμε το μείγμα αρχικά.











  


 Μετά ρίχνουμε το αλάτι, αφού θα έχει καλυφθεί η μαγιά από το αλεύρι.

 

 

 





  

 

 

 

 

Προσθέτουμε και το λάδι και ανακατεύουμε λίγο.





  

 

 

 

 




Ζεσταίνουμε με τον  ίδιο τρόπο και το υπόλοιπο νερό το οποίο θα το βάλουμε σιγά-σιγά και μόνο αν χρειάζεται. Ξεκινάμε να ζυμώνουμε και καθώς το ζυμάρι παίρνει το αλεύρι από τα πλαϊνά, κοιτάμε αν χρειάζεται άλλο νερό.






  

 

 





Ο καλύτερος τρόπος είναι να ζυμώνουμε με τις γροθιές και να βάζουμε δύναμη. 











 

 

 

 

 

 

Το ζυμάρι πρέπει να είναι εύπλαστο και να βουλιάζει αρκετά όταν βάζετε τις γροθιές. Κάπως έτσι.










 

 

 



 

 Ζυμώνουμε περίπου για 10' και μετά σχηματίζουμε μια μπάλα με τη ζύμη.









 

 

 

 

 Προσωπικά το σταυρώνω για να έχω σίγουρα αποτελέσματα. Μετά το βάζουμε να φουσκώσει για 1 ώρα ή στο φούρνο στους 40ο βαθμούς ή πάνω στο καλοριφέρ με σκεπασμένη τη λεκάνη με μια πετσέτα κουζίνας ή αν υπάρχει ήλιος και ζέστη το βγάζουμε έξω ή στο παράθυρο πάλι σκεπασμένο και σε μέρος που θα το βλέπει ο ήλιος.

 



 

 

 

 

 

 Όταν φουσκώσει αρκετά θα δείχνει κάπως έτσι και θα είναι έτοιμο για το ταψί.









 

 

 Κατόπιν, λαδώνουμε τη λαμαρίνα ή ένα πυρέξ με λίγο λάδι. Αλευρώνουμε το τραπέζι κι ανοίγουμε με τον πλάστη το μισό ζυμάρι.








  

 

Το βάζουμε στο ταψί και το προσαρμόζουμε καλά στις γωνίες και στις άκρες.











  

 

 

Βάζουμε σε ένα μπολ τη σάλτσα, το αλάτι, τη ζάχαρη, το πιπέρι, την κανέλα, την πάπρικα, τη ρίγανη και το λάδι και ανακατεύουμε.








  

 

 

 

Την απλώνουμε πάνω στη ζύμη και τη στρώνουμε παντού αφήνοντας 1εκ. από τις άκρες για να μη χυθεί απ' έξω.







 

 

 Απλώνουμε παντού τις φέτες των κρεμμυδιών.








 

 

 

  Μετά στρώνουμε τις φέτες ντομάτας.








  

 

 


 Από πάνω βάζουμε τα μανιτάρια σε φετούλες.








  

 

 

 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 15' περίπου. Θα δούμε να έχει ψηθεί το ζυμάρι από την κάτω πλευρά ανασηκώνοντας μια άκρη και να έχουν ψηθεί λίγο και οι ντομάτες. 

 

 

 

 








Μικρές λεπτομέρειες:


Φυσικά μπορείτε να βάλετε κι άλλα υλικά σύμφωνα να με τις προτιμήσεις σας. Εγώ αυτά είχα στο σπίτι τη μέρα που την έφτιαξα αυτά έβαλα. Ταιριάζουν ωραιότατα οι ελιές, οι πιπεριές και οι ροδέλες από τηγανητές πατάτες. 

 

Άλλες μαγειρικές προτάσεις:


Σπανακόπιτα

Πρασόπιτα

Κρητικό ντάκο με ντομάτα, κρεμμύδι, κάππαρη, ρίγανη, λάδι, αλάτι

Πίτα για σουβλάκι με πατάτες, ντομάτα, λάχανο και καρότο λεπτοτριμμένα

Ελιόψωμο

Ντοματόψωμο (ψωμί με λιαστές ντομάτες)

Spring rolls με λαχανικά

Κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα (χωρίς αυγά και φέτα)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...