Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014
Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014
Κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες στην κατσαρόλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Το λεμονάτο κοτόπουλο είναι παραδοσιακή συνταγή όλο γεύση και νοστιμιά και ταυτόχρονα πολύ εύκολο και οικονομικό φαγητό.
Υλικά:
1 στήθος κοτόπουλου σε κομμάτια
πατάτες
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
το χυμό 1 λεμονιού
λάδι
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη
Εκτέλεση:
Βάζουμε τις πατάτες στο ζεστό λάδι να τις τσιγαρίσουμε ελαφρά χωρίς να πάρουν χρώμα. Μετά τις βγάζουμε σε μια πιατέλα για λίγη ώρα.
Στο ίδιο λάδι βάζουμε το κοτόπουλο και μόλις αλλάξει χρώμα από τη μία πλευρά το γυρίζουμε από την άλλη και και ρίχνουμε το κρεμμύδι να τσιγαριστούν μαζί.
Μόλις τσιγαριστεί το κοτόπουλο κι από την άλλη πλευρά προσθέτουμε το λεμόνι και το αφήνουμε για 5' - 7' να μαγειρευτεί για λίγο μ' αυτό με κλειστό καπάκι.
Μόλις το λεμόνι εξαφανιστεί σχεδόν τότε ρίχνουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα και το ανάλογο νερό.
Μόλις περάσουν περίπου 20' βάζουμε στο φαγητό αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι το φαγητό να μείνει μόνο με το λάδι του.
Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014
Ζυμαρικά με γιαούρτι και τηγανητά κρεμμύδια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Σήμερα ας φάμε απλά ζυμαρικά χωρίς πολλά υλικά, όμως όχι και χωρίς νοστιμιά.
Υλικά:
1/2 πακέτο ζυμαρικά μικρά σε μέγεθος (φιογκάκια, κοχυλάκι, πέννες κλπ)
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
πάπρικα
2 - 3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
λάδι
αλάτι
Εκτέλεση:
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί καλά και τηγανίζουμε τα κρεμμύδια να σκουρύνουν.
Μόλις πάρουν αρκετό χρώμα ρίχνουμε την πάπρικα.
Έχουμε ήδη βράσει σε αλατισμένο νερό και στραγγίσει τα ζυμαρικά. Τα ανακατεύουμε με το γιαούρτι.
Ρίχνουμε τα τηγανισμένα κρεμμύδια κι ανακατεύουμε να αναμειχθούν καλά.
Πασπαλίζουμε το πιάτο με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014
Γεμιστό ψαρονέφρι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αρχοντικό και πλούσιο πιάτο με το ψαρονέφρι να κλείνει μέσα του νόστιμα μυστικά.
Υλικά:
1 μεγάλο ψαρονέφρι
100 γρ. φέτα σε τρίμματα
ένα κομμάτι φρέσκια μοτσαρέλα σε φέτες
2 κ.γ. μουστάρδα
4 φέτες σαλαμάκι λεπτοκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό σε φέτες
2 σκ. σκόρδο σε φετούλες
1/2 ντομάτα σε φέτες
1/2 πιπεριά πράσινη σε χοντρές λωρίδες
λάδι
λίγο κρασί
μείγμα μπαχαρικών για ψητά
αλάτι
Εκτέλεση:
Με ένα μαχαίρι ανοίγουμε προσεκτικά το ψαρονέφρι ώστε να πλατύνει και να λεπτύνει. Το βάζουμε στη λαδόκολλα και μέσα στο ταψί.
Πάνω του βάζουμε τη φέτα, τις φέτες κρεμμυδιών, το σκόρδο, τη μοτσαρέλα, απλώνουμε σε διάφορα σημεία τη μουστάρδα, βάζουμε τις φέτες σαλαμιού κομμένες στη μέση.....
τη ντομάτα κομμένη σε χοντρές ροδέλες και την πιπεριά κομμένη σε χοντρές λωρίδες. Ρίχνουμε από πάνω λίγο κρασί και λάδι.
Τυλίγουμε με βαμβακερό σπάγκο το ψαρονέφρι σφίγγοντάς το να ενωθεί όσο γίνεται.
Μόλις το δέσουμε ρίχνουμε αλάτι και μείγμα μπαχαρικών απ' έξω.
Κλείνουμε καλά το κρέας στη λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 2 ώρες περίπου. Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες ή με άλλο συνοδευτικό της αρεσκείας σας.
Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014
Σπέσιαλ σαλάτα με βαλεριάνα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια σαλάτα πλούσια τόσο σε όγκο λόγω των πολλών υλικών, αλλά και σε γεύση και σε βιταμίνες και σε χρώμα.
Υλικά:
λάχανο ψιλοκομμένο
βαλεριάνα (είναι τα πράσινα φύλλα της εικόνας)
καρότο τριμμένο
πιπεριά σε λωρίδες
αβοκάντο σε κυβάκια
μήλο τριμμένο
λάδι
αλάτι
λεμόνι
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και περιχύνουμε με λάδι λεμόνι και αλάτι. Αν θέλετε ακόμη περισσότερη γεύση μπορείτε να προσθέσετε στο λαδολέμονο λίγη μουστάρδα και στη σαλάτα καρύδια σπασμένα.
Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014
Πίτσα του λεπτού
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πόσο μεγάλη ευκολία κι εξυπηρέτηση δίνουν κάποια υλικά όταν υπάρχουν έτοιμα!! Στην περίπτωση αυτή και ειδικά όταν ο χρόνος είναι χρήμα προτιμάμε να βγούμε από τον μεγάλο κόπο. Πόσο μάλλον όταν έρχεται κάποιος απρόσκλητος επισκέπτης ξαφνικά και δεν ξέρουμε με τι μεζεδάκι να του προσφέρουμε μια μπύρα.
Υλικά:
πίτες για σουβλάκι σε μεγάλο μέγεθος
τυρί γκούντα τριμμένο
μοτσαρέλα
αλλαντικά της αρεσκείας σας (εγώ έβαλα λεπτοκομμένο σαλάμι και γαλοπούλα βραστή)
Για τη σάλτσα:
1/2 φλ σάλτσα σε χάρτινο κουτί
λάδι
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη
λίγη ζάχαρη
κανέλα
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τα υλικά της σάλτσας. Βάζουμε τις πίτες στο ταψί, τις αλείφουμε με τη σάλτσα, ρίχνουμε από πάνω το γκούντα, βάζουμε τα αλλαντικά και τη μοτσαρέλα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 7' - 8' μέχρι να λιώσει το τυρί.
Τόσο γρήγορα και απλά έχουμε μια ατομική πίτσα.
Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014
Κρακεράκια με φύλλο κρούστας
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πρόκειται για ένα τραγανό και πανεύκολο σνακ που μπορεί να αντικαταστήσει τα κράκερς. Είναι πολύ ωραία και πρωτότυπη ιδέα για ένα παιδικό ή και για μεγάλους πάρτι.
Υλικά:
φύλλο κρούστας
τριμμένη παρμεζάνα
λάδι για άλειμμα
σουσάμι
Εκτέλεση:
Κόβουμε το φύλλο κρούστας σε φαρδιές μακρόστενες λωρίδες.
Τις αλείφουμε με λάδι.
Βάζουμε μια ποσότητα τυριού μόνο στο ήμισυ του φύλλου.
Το διπλώνουμε στη μέση να καλύψουμε το τυρί, ξαναλαδώνουμε, ρίχνουμε τυρί πάλι στη μισή επιφάνεια και ξαναδιπλώνουμε, να σχηματιστεί ένα τετράγωνο κομμάτι.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί ή μπορείτε εναλλακτικά να βάλετε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Τα βάζουμε στο ταψί, λαδώνουμε την τελευταία επιφάνεια και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20' ή μέχρι αν ροδίσει η επιφάνεια.
Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014
Ντοματούλες πασχαλίτσες
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Με τα πιο απλά και καθημερινά υλικά της κουζίνας μπορούμε να φτιάξουμε τα πιο ευφάνταστα ορεκτικά και πιάτα που θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σε ένα παιδικό πάρτι ή άλλου είδους συγκέντρωση.
Υλικά:
φέτες ψωμιού από μπαγκέτα
φέτες μοτσαρέλας
ντοματάκια τσέρι
μαύρες ελιές
φυλλαράκια πράσινα (από μαϊντανό, βαλεριάνα, ρόκα, δυόσμο ή οποιοδήποτε άλλο μικρό φύλλο που να τρώγεται και να είναι κάπως ίσιο για να στηρίζεται το ντοματάκι)
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις ελιές σταυρωτά σε 4 κομμάτια.
Κόβουμε φέτες τη μπαγκέτα και βάζουμε πάνω σε κάθε μία από μια φέτα μοτσαρέλας.
Πάνω στη μοτσαρέλα βάζουμε από ένα πράσινο φύλλο. Εγώ έβαλα σγουρό μαϊντανό που έτυχε να έχω.
Κόβουμε τα ντοματάκια στη μέση κι ακουμπάμε την κομμένη πλευρά στο πράσινο φύλλο.
Βάζουμε ένα κομμάτι ελιάς κολλητά στο ντοματάκι στο σημείο που αρχικά ήταν το κοτσάνι ώστε να σχηματιστεί το κεφάλι της πασχαλίτσας.
Από ένα κομματάκι ελιάς κόβουμε με το μαχαίρι τριμματάκια μικρά.
Με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας (ή και δύο μαζί) τοποθετούμε πάνω σε κάθε ντοματάκι από 5 περίπου τριμματάκια ελιάς για να σχηματίσουμε τις βούλες που έχει στην πλάτη της.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)