Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Μερεντόψωμο αστέρι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ήρθε και η δική μου σειρά να φτιάξω το ξακουστό μερεντόψωμο. Ένα πολύ εντυπωσιακό στην εμφάνιση γλυκό. Θυμίζει κάτι ανάμεσα στο κρουασάν και το τσουρέκι, αλλά δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Αν δεν το έχετε φτιάξει ακόμη φτιάξτε το να εντυπωσιάσετε τους φίλους και την οικογένειά σας.





Υλικά: 


Για τη ζύμη:

500 γρ. αλεύρι 3 κ.σ. ζάχαρη 

1/2 κύβο νωπή μαγιά 

1 πρέζα αλάτι 

180 γρ. ή 3/4 φλ. γάλα χλιαρό 

4 κ.σ. ή 80 γρ. βούτυρο 

2 αυγά 

1 βανίλια ή λίγη ζάχαρη βανίλιας 


Για το άλειμμα εσωτερικά: 

1 μεγάλο βάζο μερέντα


Για το άλειμμα εξωτερικά:  

γάλα ή 1 ασπράδι αυγού


Εκτέλεση:  


 Βάζουμε το αλεύρι στη λεκάνη.

 Ζεσταίνουμε το γάλα για 35'' στο φούρνο μικροκυμάτων να γίνει χλιαρό και μετά ανακατεύουμε μέσα τη μαγιά.

 Του προσθέτουμε και τη ζάχαρη ανακατεύοντας για να αναπτυχθεί η μαγιά.

Το ρίχνουμε στο αλεύρι. 

 Βάζουμε τη βανίλια.

 Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε στο αλεύρι. Ανακατεύουμε λίγο το μείγμα.

Προσθέτουμε μέσα τα αυγά και το αλάτι. 


Αρχίζουμε να ζυμώνουμε καλά. 

 Η ζύμη θα είναι αρκετά μαλακή, την κάνουμε μία μπάλα και την αφήνουμε στη λεκάνη για μία ώρα σκεπασμένη με μια πετσέτα σε ένα χλιαρό μέρος ή μέσα στο φούρνο στους 40 βαθμούς χωρίς πετσέτα.

Μετά από 1 ώρα η ζύμη έχει φουσκώσει. 

 Την κόβουμε σε τέσσερα ίσα μέρη.

 Αλευρώνουμε το τραπέζι και ανοίγουμε το ένα από τα τέσσερα κομμάτια της ζύμης σε φύλλο στρογγυλό.

 Βάζουμε σαν οδηγό ένα μεγάλο πιάτο ή πιατέλα πάνω στο φύλλο και το κόβουμε γύρω γύρω. Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα 3 κομμάτια ζύμης.  Το πρώτο μερεντόψωμο που έφτιαξα το έκανα με λεπτό φύλλο. (*)

 Βάζουμε το πρώτο στρογγυλό φύλλο που κόψαμε σε μια λαδόκολλα.

 Το αλείφουμε με μερέντα, αφήνοντας ένα περιθώριο 1 - 2 εκ. στις άκρες τις οποίες θα κολλήσουμε μεταξύ τους. Τη μερέντα θα μπορέσετε να την απλώσετε με ευκολία μόνο αν τη ζεστάνετε ή στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να ρευστοποιηθεί ή να βάλετε να ζεσταθεί καλά σε νερό ολόκληρο το βάζο κλειστό.

Στρώνουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο ξεκινώντας από κάποια άκρη του κύκλου και στρώνοντας προς το κέντρο για να πάει ίσια το πάνω με το κάτω. 

 Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τα άλλα δύο φύλλα. Μόλις βάλουμε το τελευταίο από πάνω του βάζουμε ένα ποτήρι στο κέντρο του ώστε να μην κόψουμε κάτω από το ποτήρι.

 Κόβουμε όλα τα φύλλα μέχρι κάτω σε σχήμα σταυρού στα τέσσερα σημεία μέχρι το ποτήρι.

 Κάθε τέταρτο που σχηματίστηκε το κόβουμε στη μέση. Τώρα έχουμε 8 κομμάτια.

 Κάθε κομμάτι από τα 8 το κόβουμε στη μέση κι έτσι συνολικά θα έχουμε 16 κομμάτια.

 Ξεκινάμε να σχηματίσουμε τα πόδια του αστεριού. Κάθε δύο κομμάτια θα σχηματίζουμε ένα ζευγαράκι. Το αριστερό από κάθε ζευγάρι θα το στρίψουμε μία φορά αριστερά....

 και τώρα άλλη μία πάλι αριστερά σαν μπούκλα και το αφήνουμε. Και κάθε φορά θα στρίβουμε δύο φορές αριστερά κάθε αριστερό ποδαράκι.

 Το δεξί ποδαράκι το στρίβουμε πάλι δύο φορές αλλά προς τα δεξιά αυτή τη φορά.

Το ίδιο συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα ποδαράκια. 

Ενώνουμε τις άκρες από κάθε ζευγάρι που το ένα πόδι το έχουμε στρίψει αριστερά και το άλλο δεξιά.  

Τις ενώνουμε ανασηκώνοντας τις οριζόντιες άκρες σαν να ενώνουμε δύο πατούσες μεταξύ τους. Τις πατάμε τσιμπώντας τες για να μην ανοίξουν. 

Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα ποδαράκια έτσι. Το αφήνουμε να φουσκώσει ξανά για 30'.

Μόλις φουσκώσει μεταφέρουμε με προσοχή τη λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα γλιστρώντας τη πάνω της. 


Αλείφουμε το ζυμάρι με ασπράδι αυγού ή γάλα. Σ' αυτό έβαλα ασπράδι αυγού.  


Το ψήνουμε στους 170 - 175 βαθμούς για περίπου 15' - 20'. Μόλις κρυώσει το μερεντόψωμο το βάζουμε σε μια πιατέλα. 










Εδώ με την ίδια ζύμη έφτιαξα κι ένα δεύτερο πιο μικρό σε μέγεθος και με λίγο πιο παχύ φύλλο.











Μετά το φούσκωμα το άλειψα με γάλα....

 και το έψησα στους 170 βαθμούς για περίπου 17'. 














Μικρές λεπτομέρειες: 


Με την ίδια ποσότητα ζύμης της συνταγής που δίνεται εγώ έφτιαξα δύο μερεντόψωμα. 

(*) Το πρώτο το έφτιαξα με λεπτό ζυμάρι και μπορώ να πω ότι ήταν καλύτερο από άποψη αναλογίας ψωμιού και μερέντας. Απλά διαπίστωσα ότι χρειαζόταν λιγότερο ψήσιμο και πιο χαμηλή θερμοκρασία (αρχικά ακολούθησα συνταγή που ανέφερε τους 180 βαθμούς για 30' ψήσιμο και παραλίγο να το κάψω εντελώς). 


Το δεύτερο το έφτιαξα πιο μικρό σε μέγεθος και με λίγο πιο παχύ φύλλο το οποίο δεν είχε μεγάλη διαφορά από το πρώτο αλλά σίγουρα είχε περισσότερο ψωμί. Γι' αυτό προσωπικά θεωρώ ότι αν έφτιαχνα μόνο ένα μερεντόψωμο με όλη αυτή τη ζύμη σε ένα λογικό μέγεθος θα ήταν αρκετά παχύ το κάθε φύλλο με αποτέλεσμα να δείχνει λίγη η μερέντα μέσα. 

Στο άλειμμα εμφανισιακά το πρώτο με το ασπράδι αυγού μοιάζει περισσότερο με το τσουρέκι ενώ το δεύτερο με κρουασάν. 

Η γεύση και το τελικό αποτέλεσμα είναι ίδιο σε σχέση με το αυγό και το γάλα, δεν αλλάζει και δεν επηρεάζει κάτι. Μόνο η εμφάνιση διαφοροποιείται.  


Η επιλογή για να το φτιάξετε παχύ ή λεπτό αλειμμένο με αυγό ή γάλα είναι δική σας. 


Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Κόκκινα μεξικάνικα φασόλια κοκκινιστά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τα κόκκινα μεξικάνικα φασόλια ή αλλιώς kidney beans όπως τα λένε στ' αγγλικά οι περισσότεροι τα γνωρίζουμε από τις έτοιμες κονσέρβες. Υπάρχουν βέβαια και σε διάφανο σακουλάκι που μπορούμε να τα φτιάξουμε στην κατσαρόλα.




Υλικά: 


1 φλ. φασόλια κόκκινα 

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 - 2 πατάτες μικρές κομμένες σε μικρά κομμάτια

λάδι 

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

λίγη ζάχαρη 

κανέλα 


Εκτέλεση:


Βράζουμε τα φασόλια μόνα τους στο νερό για περίπου 30' - 40' και μετά ρίχνουμε το κρεμμύδι.  

Προσθέτουμε τη σάλτσα και τη ζάχαρη. 

 Όταν καταλάβουμε ότι τα φασόλια έχουν αρχίσει να μαλακώνουν προσθέτουμε και τις πατάτες.

Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και κανέλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. 

Λίγη ώρα πριν σβήσουμε το μάτι ρίχνουμε το λάδι κι αφήνουμε το φαγητό να πιει κάπως το νερό αν θέλουμε να είναι πιο χυλωμένο το φαγητό. 


Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Σαλάτα λόλο ρόσσο με πράσινες ελιές

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μια σαλάτα με πολύ χρώμα και έντονες γεύσεις. Τα συστατικά της τόσο απλά όσο κι εντυπωσιακά.







Υλικά: 


λόλο ρόσσο (κόκκινο σγουρό μαρούλι) 

φρέσκο κρεμμυδάκι

λίγο άνηθο 

πράσινες ελιές γεμιστές με καρότο κομμένες σε ροδέλες

λιαστή ντομάτα σε μικρά κομματάκια 

λάδι 

λεμόνι 

(αλάτι προαιρετικά) 


Εκτέλεση: 


Κόβουμε τα λαχανικά και τις ελιές στη σαλατιέρα, χτυπάμε σε ένα βαζάκι λάδι, λεμόνι και μόνο προαιρετικά αλάτι με ένα μιξεράκι του φραπέ και περιχύνουμε τη σαλάτα. Προσωπικά δεν έβαλα καθόλου αλάτι λόγω της λιαστής ντομάτας και της ελιάς.

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Το μερεντόψωμο της μεγάλης μου κόρης

Αυτό είναι το μερεντόψωμο που έφτιαξε η μεγάλη μου η κόρη, μόνη της με τα χεράκια της και με πολλή φροντίδα.











Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Πασατέμπος από κολοκυθόσπορο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Με τόσα σποράκια που έβγαλε η κολοκύθα ήταν ευκαιρία να φτιάξω λίγο πασατέμπο. 



Υλικά: 


σπόρους κολοκύθας 

αλάτι 


Εκτέλεση:


 Κρατάμε τους σπόρους της κολοκύθας σε ένα πιάτο και βγάζουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ίνες (μαλλιά) από την ψίχα.

 Τα πλένουμε με λίγη πίεση νερού ώστε να φύγουν κι άλλες. 


 Τις βάζουμε σε μια λεκάνη γεμάτη με νερό και τις τρίβουμε πλέον με τα χέρια γιατί οι κλωστές της κολοκύθας δε φεύγουν εύκολα. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε λίγο ξύδι για να φύγει η γλίτσα. 

Τα στραγγίζουμε καλά, τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας να φύγουν τα νερά και τα σκουπίζουμε με άλλο ένα από πάνω. 


Τα βάζουμε στο ταψί και τα αλατίζουμε με πολύ αλάτι. 










Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να δούμε ότι είναι εντελώς στεγνά κι από τις δύο πλευρές. Ενδιάμεσα τα ανακατεύουμε αρκετές φορές για να στεγνώνει και η πλευρά που ακουμπάει στο ταψί.

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Κολοκυθόσουπα βελουτέ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αφού χτες αδειάσαμε την κολοκύθα από την ψίχα της πρέπει σήμερα να τη μαγειρέψουμε. Η κολοκύθα κάνει νόστιμη σούπα και μιας και είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και οι ιώσεις καλά κρατούν ας φτιάξουμε μία. Πολύ καλή ιδέα είναι να την σερβίρετε ως πρώτο πιάτο σε τραπέζια με τους καλεσμένους σας.





Υλικά: 


ψίχα από μια μικρή κολοκύθα 

1 μεγάλο καρότο ή 2 μέτρια 

1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο μετρίου μεγέθους 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

μοσχοκάρυδο 

κάρυ 

3/4 φλ. γάλα (ανάλογα με την ποσότητα της κολοκύθας που θα βάλετε μπορείτε να αυξήσετε και το γάλα) 


Εκτέλεση:  


Τσιγαρίζουμε το λάδι με το κρεμμύδι. 

Ρίχνουμε ταυτόχρονα το κολοκύθι κομμένο σε μικρά κομμάτια και το καρότο σε χοντρά κομμάτια. 

Μόλις τσιγαριστούν τα λαχανικά ρίχνουμε το γάλα.  

 Το ανακατεύουμε λίγο και χαμηλώνουμε το μάτι.

 Προσθέτουμε νερό και αφήνουμε τη σούπα σκεπασμένη να συνεχίσει να βράζει.

Βάζουμε το μοσχοκάρυδο λίγα λεπτά αργότερα για να κρατήσει το άρωμά του.... 

 το κάρυ, αλάτι και αρκετό πιπέρι.

Μόλις η σούπα βράσει την κόβουμε στο μούλτι να γίνει χυλός. 













Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Βάζο για λουλούδια από κολοκύθα

Αν έχετε αγοράσει μια μικρή κολοκύθα την οποία σκοπεύετε να μαγειρέψετε μην την κόψετε ακόμα. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε εξ' ολοκλήρου την κολοκύθα και το μέσα και το έξω. Νομίζω ότι θα είναι πολύ πρωτότυπο να φτιάξετε ένα βάζο για τα λουλούδια της κουζίνας από κάτι που τρώγεται.




Υλικά: 


1 μικρή κολοκύθα  


Εκτέλεση:


 Αυτή είναι η κολοκύθα που αγόρασα αρχικά της ποικιλίας Hokkaido. Αν και η ποικιλία δεν έχει σημασία αρκεί να μην είναι πολύ μεγάλη. 

 Στην προηγούμενη φωτογραφία φαίνεται ότι γέρνει. Επομένως το πρώτο βήμα είναι να κόψουμε από κάτω μια λεπτή φέτα για να φύγει ο αφαλός της και να στέκεται ίσια όταν την αφήνουμε.

 Στη συνέχεια κόβουμε μια φέτα πιο κάτω από το κοτσάνι υπολογίζοντας πόσο στενό θέλουμε το άνοιγμα. Όσο πιο στενό τόσο πιο λίγα λουλούδια θα χωράνε. Όμως και το αρκετά φαρδύ θα απαιτεί μεγάλο μπουκέτο με πολλά λουλούδια. Επιλέξτε κάτι ενδιάμεσο.

Με ένα μαχαίρι κόβουμε σαν ροδέλα το εσωτερικό της.

Βλέπετε πόσα σπόρια είναι γεμάτη; 

 Με ένα κουτάλι του παγωτού αδειάζουμε όλο το εσωτερικό της το οποίο φυσικά δεν το πετάμε. Αυτά τα σποράκια αν τα ψήσετε θα έχετε σπιτικό πασατέμπο.

Βγάζουμε όση περισσότερη ψίχα μπορούμε από τα πλαϊνά και τον πάτο της κολοκύθας μέχρι να μη βγαίνει άλλο, αλλά με προσοχή να μην την τρυπήσουμε.  

Βάζουμε το νερό και τα λουλούδια και είναι έτοιμο το βάζο. 

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Ζεστή σοκολάτα ρόφημα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Χειμώνας είναι, κάνει λίγο κρύο, τι άλλο να ζητήσεις κάποιος όταν είναι καθισμένος κάπου και θέλει να πιει κάτι ζεστό εκτός από μια γλυκιά, αρωματική, ζεστή σοκολάτα.





Υλικά: 

για 1 μεγάλο φλιτζάνι του γάλακτος 


1 φλ. γάλα 

1 1/2 - 2 κ.σ. ζάχαρη 

1 κ.σ. κακάο 

ελάχιστη βανίλια (αρκετά λιγότερη από μια πρέζα) 


Εκτέλεση:


 Στο μπρίκι βάζουμε το γάλα και το κακάο, το ανακατεύουμε πριν ζεσταθεί το γάλα για να διαλυθεί τελείως. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και τ' ανακατεύουμε μέχρι το γάλα να φουσκώσει. Τότε είναι έτοιμο.









Μικρές λεπτομέρειες: 


Αν θέλετε να προσαρμόσετε τη ζάχαρη στη δική σας διάθεση μπορείτε να μειώσετε ή να αυξήσετε την ποσότητα. 


Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Σαλάτα με κινόα και κόκκινο λάχανο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Η κινόα είναι ψευτοδημητριακό και ενώ μοιάζει με δημητριακό κανονικά ανήκει στην ίδια ομάδα με το παντζάρι, το σπανάκι, τον αμάραντο κλπ. Οι αρχαίοι Ίνκας τη θεωρούσαν ιερή τροφή. Ας πάρουμε κι εμείς λίγα από τα οφέλη της μ' αυτή τη σαλάτα.




Υλικά: 


1/2 φλ. κινόα κόκκινο λάχανο 

1 τριμμένο καρότο 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες 

λάδι 

λεμόνι 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


Βράζουμε αρχικά την κινόα σε αλατισμένο νερό για 20'. Τη στραγγίζουμε καλά. Στη σαλατιέρα βάζουμε τα λαχανικά, την κινόα, λάδι, αλάτι, πιπέρι και λεμόνι κι ανακατεύουμε καλά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...