Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015
Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015
Κόκκινα μεξικάνικα φασόλια κοκκινιστά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τα κόκκινα μεξικάνικα φασόλια ή αλλιώς kidney beans όπως τα λένε στ' αγγλικά οι περισσότεροι τα γνωρίζουμε από τις έτοιμες κονσέρβες. Υπάρχουν βέβαια και σε διάφανο σακουλάκι που μπορούμε να τα φτιάξουμε στην κατσαρόλα.
Υλικά:
1 φλ. φασόλια κόκκινα
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 - 2 πατάτες μικρές κομμένες σε μικρά κομμάτια
λάδι
1/2 φλ. σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
λίγη ζάχαρη
κανέλα
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα φασόλια μόνα τους στο νερό για περίπου 30' - 40' και μετά ρίχνουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τη σάλτσα και τη ζάχαρη.
Όταν καταλάβουμε ότι τα φασόλια έχουν αρχίσει να μαλακώνουν προσθέτουμε και τις πατάτες.
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και κανέλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
Λίγη ώρα πριν σβήσουμε το μάτι ρίχνουμε το λάδι κι αφήνουμε το φαγητό να πιει κάπως το νερό αν θέλουμε να είναι πιο χυλωμένο το φαγητό.
Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015
Σαλάτα λόλο ρόσσο με πράσινες ελιές
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια σαλάτα με πολύ χρώμα και έντονες γεύσεις. Τα συστατικά της τόσο απλά όσο κι εντυπωσιακά.
Υλικά:
λόλο ρόσσο (κόκκινο σγουρό μαρούλι)
φρέσκο κρεμμυδάκι
λίγο άνηθο
πράσινες ελιές γεμιστές με καρότο κομμένες σε ροδέλες
λιαστή ντομάτα σε μικρά κομματάκια
λάδι
λεμόνι
(αλάτι προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα λαχανικά και τις ελιές στη σαλατιέρα, χτυπάμε σε ένα βαζάκι λάδι, λεμόνι και μόνο προαιρετικά αλάτι με ένα μιξεράκι του φραπέ και περιχύνουμε τη σαλάτα. Προσωπικά δεν έβαλα καθόλου αλάτι λόγω της λιαστής ντομάτας και της ελιάς.
Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015
Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015
Πασατέμπος από κολοκυθόσπορο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Με τόσα σποράκια που έβγαλε η κολοκύθα ήταν ευκαιρία να φτιάξω λίγο πασατέμπο.
Υλικά:
σπόρους κολοκύθας
αλάτι
Εκτέλεση:
Κρατάμε τους σπόρους της κολοκύθας σε ένα πιάτο και βγάζουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ίνες (μαλλιά) από την ψίχα.
Τα πλένουμε με λίγη πίεση νερού ώστε να φύγουν κι άλλες.
Τις βάζουμε σε μια λεκάνη γεμάτη με νερό και τις τρίβουμε πλέον με τα χέρια γιατί οι κλωστές της κολοκύθας δε φεύγουν εύκολα. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε λίγο ξύδι για να φύγει η γλίτσα.
Τα στραγγίζουμε καλά, τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας να φύγουν τα νερά και τα σκουπίζουμε με άλλο ένα από πάνω.
Τα βάζουμε στο ταψί και τα αλατίζουμε με πολύ αλάτι.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να δούμε ότι είναι εντελώς στεγνά κι από τις δύο πλευρές. Ενδιάμεσα τα ανακατεύουμε αρκετές φορές για να στεγνώνει και η πλευρά που ακουμπάει στο ταψί.
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015
Κολοκυθόσουπα βελουτέ
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αφού χτες αδειάσαμε την κολοκύθα από την ψίχα της πρέπει σήμερα να τη μαγειρέψουμε. Η κολοκύθα κάνει νόστιμη σούπα και μιας και είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και οι ιώσεις καλά κρατούν ας φτιάξουμε μία. Πολύ καλή ιδέα είναι να την σερβίρετε ως πρώτο πιάτο σε τραπέζια με τους καλεσμένους σας.
Υλικά:
ψίχα από μια μικρή κολοκύθα
1 μεγάλο καρότο ή 2 μέτρια
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο μετρίου μεγέθους
λάδι
αλάτι, πιπέρι
μοσχοκάρυδο
κάρυ
3/4 φλ. γάλα (ανάλογα με την ποσότητα της κολοκύθας που θα βάλετε μπορείτε να αυξήσετε και το γάλα)
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε το λάδι με το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε ταυτόχρονα το κολοκύθι κομμένο σε μικρά κομμάτια και το καρότο σε χοντρά κομμάτια.
Μόλις τσιγαριστούν τα λαχανικά ρίχνουμε το γάλα.
Το ανακατεύουμε λίγο και χαμηλώνουμε το μάτι.
Προσθέτουμε νερό και αφήνουμε τη σούπα σκεπασμένη να συνεχίσει να βράζει.
Βάζουμε το μοσχοκάρυδο λίγα λεπτά αργότερα για να κρατήσει το άρωμά του....
το κάρυ, αλάτι και αρκετό πιπέρι.
Μόλις η σούπα βράσει την κόβουμε στο μούλτι να γίνει χυλός.
Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015
Βάζο για λουλούδια από κολοκύθα
Αν έχετε αγοράσει μια μικρή κολοκύθα την οποία σκοπεύετε να μαγειρέψετε μην την κόψετε ακόμα. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε εξ' ολοκλήρου την κολοκύθα και το μέσα και το έξω. Νομίζω ότι θα είναι πολύ πρωτότυπο να φτιάξετε ένα βάζο για τα λουλούδια της κουζίνας από κάτι που τρώγεται.
Υλικά:
1 μικρή κολοκύθα
Εκτέλεση:
Αυτή είναι η κολοκύθα που αγόρασα αρχικά της ποικιλίας Hokkaido. Αν και η ποικιλία δεν έχει σημασία αρκεί να μην είναι πολύ μεγάλη.
Στην προηγούμενη φωτογραφία φαίνεται ότι γέρνει. Επομένως το πρώτο βήμα είναι να κόψουμε από κάτω μια λεπτή φέτα για να φύγει ο αφαλός της και να στέκεται ίσια όταν την αφήνουμε.
Στη συνέχεια κόβουμε μια φέτα πιο κάτω από το κοτσάνι υπολογίζοντας πόσο στενό θέλουμε το άνοιγμα. Όσο πιο στενό τόσο πιο λίγα λουλούδια θα χωράνε. Όμως και το αρκετά φαρδύ θα απαιτεί μεγάλο μπουκέτο με πολλά λουλούδια. Επιλέξτε κάτι ενδιάμεσο.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε σαν ροδέλα το εσωτερικό της.
Βλέπετε πόσα σπόρια είναι γεμάτη;
Με ένα κουτάλι του παγωτού αδειάζουμε όλο το εσωτερικό της το οποίο φυσικά δεν το πετάμε. Αυτά τα σποράκια αν τα ψήσετε θα έχετε σπιτικό πασατέμπο.
Βγάζουμε όση περισσότερη ψίχα μπορούμε από τα πλαϊνά και τον πάτο της κολοκύθας μέχρι να μη βγαίνει άλλο, αλλά με προσοχή να μην την τρυπήσουμε.
Βάζουμε το νερό και τα λουλούδια και είναι έτοιμο το βάζο.
Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015
Ζεστή σοκολάτα ρόφημα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Χειμώνας είναι, κάνει λίγο κρύο, τι άλλο να ζητήσεις κάποιος όταν είναι καθισμένος κάπου και θέλει να πιει κάτι ζεστό εκτός από μια γλυκιά, αρωματική, ζεστή σοκολάτα.
Υλικά:
για 1 μεγάλο φλιτζάνι του γάλακτος
1 φλ. γάλα
1 1/2 - 2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. κακάο
ελάχιστη βανίλια (αρκετά λιγότερη από μια πρέζα)
Εκτέλεση:
Στο μπρίκι βάζουμε το γάλα και το κακάο, το ανακατεύουμε πριν ζεσταθεί το γάλα για να διαλυθεί τελείως. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και τ' ανακατεύουμε μέχρι το γάλα να φουσκώσει. Τότε είναι έτοιμο.
Μικρές λεπτομέρειες:
Αν θέλετε να προσαρμόσετε τη ζάχαρη στη δική σας διάθεση μπορείτε να μειώσετε ή να αυξήσετε την ποσότητα.
Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015
Σαλάτα με κινόα και κόκκινο λάχανο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Η κινόα είναι ψευτοδημητριακό και ενώ μοιάζει με δημητριακό κανονικά ανήκει στην ίδια ομάδα με το παντζάρι, το σπανάκι, τον αμάραντο κλπ. Οι αρχαίοι Ίνκας τη θεωρούσαν ιερή τροφή. Ας πάρουμε κι εμείς λίγα από τα οφέλη της μ' αυτή τη σαλάτα.
Υλικά:
1/2 φλ. κινόα κόκκινο λάχανο
1 τριμμένο καρότο
1 μικρό ματσάκι άνηθο
κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες
λάδι
λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζουμε αρχικά την κινόα σε αλατισμένο νερό για 20'. Τη στραγγίζουμε καλά. Στη σαλατιέρα βάζουμε τα λαχανικά, την κινόα, λάδι, αλάτι, πιπέρι και λεμόνι κι ανακατεύουμε καλά.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)