Μερεντόψωμο αστέρι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ήρθε και η δική μου σειρά να φτιάξω το ξακουστό μερεντόψωμο. Ένα πολύ εντυπωσιακό στην εμφάνιση γλυκό. Θυμίζει κάτι ανάμεσα στο κρουασάν και το τσουρέκι, αλλά δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Αν δεν το έχετε φτιάξει ακόμη φτιάξτε το να εντυπωσιάσετε τους φίλους και την οικογένειά σας.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
500 γρ. αλεύρι 3 κ.σ. ζάχαρη
1/2 κύβο νωπή μαγιά
1 πρέζα αλάτι
180 γρ. ή 3/4 φλ. γάλα χλιαρό
4 κ.σ. ή 80 γρ. βούτυρο
2 αυγά
1 βανίλια ή λίγη ζάχαρη βανίλιας
Για το άλειμμα εσωτερικά:
1 μεγάλο βάζο μερέντα
Για το άλειμμα εξωτερικά:
γάλα ή 1 ασπράδι αυγού
Εκτέλεση:
Βάζουμε το αλεύρι στη λεκάνη.
Ζεσταίνουμε το γάλα για 35'' στο φούρνο μικροκυμάτων να γίνει χλιαρό και μετά ανακατεύουμε μέσα τη μαγιά.
Του προσθέτουμε και τη ζάχαρη ανακατεύοντας για να αναπτυχθεί η μαγιά.
Το ρίχνουμε στο αλεύρι.
Βάζουμε τη βανίλια.
Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε στο αλεύρι. Ανακατεύουμε λίγο το μείγμα.
Προσθέτουμε μέσα τα αυγά και το αλάτι.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε καλά.
Η ζύμη θα είναι αρκετά μαλακή, την κάνουμε μία μπάλα και την αφήνουμε στη λεκάνη για μία ώρα σκεπασμένη με μια πετσέτα σε ένα χλιαρό μέρος ή μέσα στο φούρνο στους 40 βαθμούς χωρίς πετσέτα.
Μετά από 1 ώρα η ζύμη έχει φουσκώσει.
Την κόβουμε σε τέσσερα ίσα μέρη.
Αλευρώνουμε το τραπέζι και ανοίγουμε το ένα από τα τέσσερα κομμάτια της ζύμης σε φύλλο στρογγυλό.
Βάζουμε σαν οδηγό ένα μεγάλο πιάτο ή πιατέλα πάνω στο φύλλο και το κόβουμε γύρω γύρω. Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα 3 κομμάτια ζύμης. Το πρώτο μερεντόψωμο που έφτιαξα το έκανα με λεπτό φύλλο. (*)
Βάζουμε το πρώτο στρογγυλό φύλλο που κόψαμε σε μια λαδόκολλα.
Το αλείφουμε με μερέντα, αφήνοντας ένα περιθώριο 1 - 2 εκ. στις άκρες τις οποίες θα κολλήσουμε μεταξύ τους. Τη μερέντα θα μπορέσετε να την απλώσετε με ευκολία μόνο αν τη ζεστάνετε ή στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να ρευστοποιηθεί ή να βάλετε να ζεσταθεί καλά σε νερό ολόκληρο το βάζο κλειστό.
Στρώνουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο ξεκινώντας από κάποια άκρη του κύκλου και στρώνοντας προς το κέντρο για να πάει ίσια το πάνω με το κάτω.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τα άλλα δύο φύλλα. Μόλις βάλουμε το τελευταίο από πάνω του βάζουμε ένα ποτήρι στο κέντρο του ώστε να μην κόψουμε κάτω από το ποτήρι.
Κόβουμε όλα τα φύλλα μέχρι κάτω σε σχήμα σταυρού στα τέσσερα σημεία μέχρι το ποτήρι.
Κάθε τέταρτο που σχηματίστηκε το κόβουμε στη μέση. Τώρα έχουμε 8 κομμάτια.
Κάθε κομμάτι από τα 8 το κόβουμε στη μέση κι έτσι συνολικά θα έχουμε 16 κομμάτια.
Ξεκινάμε να σχηματίσουμε τα πόδια του αστεριού. Κάθε δύο κομμάτια θα σχηματίζουμε ένα ζευγαράκι. Το αριστερό από κάθε ζευγάρι θα το στρίψουμε μία φορά αριστερά....
και τώρα άλλη μία πάλι αριστερά σαν μπούκλα και το αφήνουμε. Και κάθε φορά θα στρίβουμε δύο φορές αριστερά κάθε αριστερό ποδαράκι.
Το δεξί ποδαράκι το στρίβουμε πάλι δύο φορές αλλά προς τα δεξιά αυτή τη φορά.
Το ίδιο συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα ποδαράκια.
Ενώνουμε τις άκρες από κάθε ζευγάρι που το ένα πόδι το έχουμε στρίψει αριστερά και το άλλο δεξιά.
Τις ενώνουμε ανασηκώνοντας τις οριζόντιες άκρες σαν να ενώνουμε δύο πατούσες μεταξύ τους. Τις πατάμε τσιμπώντας τες για να μην ανοίξουν.
Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα ποδαράκια έτσι. Το αφήνουμε να φουσκώσει ξανά για 30'.
Μόλις φουσκώσει μεταφέρουμε με προσοχή τη λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα γλιστρώντας τη πάνω της.
Αλείφουμε το ζυμάρι με ασπράδι αυγού ή γάλα. Σ' αυτό έβαλα ασπράδι αυγού.
Το ψήνουμε στους 170 - 175 βαθμούς για περίπου 15' - 20'. Μόλις κρυώσει το μερεντόψωμο το βάζουμε σε μια πιατέλα.
Εδώ με την ίδια ζύμη έφτιαξα κι ένα δεύτερο πιο μικρό σε μέγεθος και με λίγο πιο παχύ φύλλο.
Μετά το φούσκωμα το άλειψα με γάλα....
και το έψησα στους 170 βαθμούς για περίπου 17'.
Μικρές λεπτομέρειες:
Με την ίδια ποσότητα ζύμης της συνταγής που δίνεται εγώ έφτιαξα δύο μερεντόψωμα.
(*) Το πρώτο το έφτιαξα με λεπτό ζυμάρι και μπορώ να πω ότι ήταν καλύτερο από άποψη αναλογίας ψωμιού και μερέντας. Απλά διαπίστωσα ότι χρειαζόταν λιγότερο ψήσιμο και πιο χαμηλή θερμοκρασία (αρχικά ακολούθησα συνταγή που ανέφερε τους 180 βαθμούς για 30' ψήσιμο και παραλίγο να το κάψω εντελώς).
Το δεύτερο το έφτιαξα πιο μικρό σε μέγεθος και με λίγο πιο παχύ φύλλο το οποίο δεν είχε μεγάλη διαφορά από το πρώτο αλλά σίγουρα είχε περισσότερο ψωμί. Γι' αυτό προσωπικά θεωρώ ότι αν έφτιαχνα μόνο ένα μερεντόψωμο με όλη αυτή τη ζύμη σε ένα λογικό μέγεθος θα ήταν αρκετά παχύ το κάθε φύλλο με αποτέλεσμα να δείχνει λίγη η μερέντα μέσα.
Στο άλειμμα εμφανισιακά το πρώτο με το ασπράδι αυγού μοιάζει περισσότερο με το τσουρέκι ενώ το δεύτερο με κρουασάν.
Η γεύση και το τελικό αποτέλεσμα είναι ίδιο σε σχέση με το αυγό και το γάλα, δεν αλλάζει και δεν επηρεάζει κάτι. Μόνο η εμφάνιση διαφοροποιείται.
Η επιλογή για να το φτιάξετε παχύ ή λεπτό αλειμμένο με αυγό ή γάλα είναι δική σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου