Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015
Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015
Στεφάνι ψωμιού με τυριά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτό το ορεκτικό θεωρώ ότι θα είναι πολύ ωραίο για τα αποκριάτικα πάρτι την εβδομάδα της τυρινής που καταναλώνονται τυροκομικά (και ψάρι) καθώς και για τα φιλικά τραπέζια οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.
Υλικά:
1 έτοιμη ζύμη ψωμιού (στο σούπερ μάρκετ θα τη βρείτε σε πεπιεσμένες κυλινδρικές συσκευασίες)
150 - 200 γρ. τυρί τσένταρ σε φέτες
1 συσκευασία φρέσκια μοτσαρέλα
1 φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένο σε κομματάκια
Εκτέλεση:
Λαδώνουμε μια φόρμα του κέικ με σπορέλαιο.
Τοποθετούμε τη ζύμη στη φόρμα. Αν είναι σε κομμάτια όπως η δική μου θα βάλετε τις εγκοπές τη μία δίπλα στην άλλη. Με το ψήσιμο θα ενωθούν. Αν είναι ένα κομμάτι θα σχηματίσετε ένα κύκλο/δαχτυλίδι και θα το ενώσετε για να το βάλετε στη φόρμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 μέχρι να ροδίσει λίγο η επιφάνεια.
Γυρνάμε το ψωμάκι ανάποδα από τη μεριά που φαίνονται τα σχέδια της φόρμας. Κάνουμε εγκοπές στο στεφανάκι που σχηματίστηκε.
Βάζουμε σε κάθε εγκοπή ένα κομμάτι από το κάθε τυρί έτσι ώστε να περισσεύει απ' έξω στο ύψος για να λιώσει και να απλωθεί πάνω στο ψωμί με το ψήσιμο. Την κάθε φέτα του τσένταρ δεν τη βάζουμε ολόκληρη όπως είναι τετράγωνη αλλά την κόβουμε στη μέση.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και το σκορπάμε ανάμεσα στις εγκοπές και πάνω στην επιφάνεια του ψωμιού.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 5' μέχρι να λιώσει το τυρί.
Αν θέλετε να γίνει ακόμη πιο εντυπωσιακό και με περισσότερη γεύση μπορείτε να τηγανίσετε λίγο μπέικον ή ζαμπόν να το ψιλοκόψετε και να το σκορπίσετε μαζί με το κρεμμυδάκι πριν ψήσετε τα τυριά.
Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015
Εύκολο τσήζκεϊκ σε ποτήρι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πολύ εύκολο γλυκό, ειδικά για τη μέρα των ερωτευμένων αλλά και για κάθε άλλη μέρα. Δεν χρειάζεται ψήσιμο ή βράσιμο, γίνεται πολύ γρήγορα και είναι πολύ νόστιμο.
Υλικά:
200 γρ. τυρί κρέμα
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.σ. άχνη ζάχαρη
1/2 πακέτο μπισκότα digestive
3 κ.σ. μαρμελάδα φράουλα ή κεράσι
1 κ.σ. κονιάκ (ή νερό αν δεν έχετε κονιάκ)
Εκτέλεση:
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε την κρέμα τυριού και την άχνη. Τα ανακατεύουμε να γίνουν ομοιόμορφα.
Προσθέτουμε και το γιαούρτι.
Βάζουμε τη μαρμελάδα σε ένα μπολ μαζί με το κονιάκ και τα ανακατεύουμε για να γίνει και λίγο πιο αραιή η μαρμελάδα.
Χοντροκόβουμε τα μπισκότα, όχι σε σκόνη όπως τα έκοψα εγώ, αλλά σε μεγάλα τρίμματα.
Βάζουμε στον πάτο του ποτηριού περίπου 2 κ.σ. μπισκότο ή μέχρι να γεμίσει το 1/3 του ποτηριού.
Από πάνω σκεπάζουμε το μπισκότο με τη μισή μαρμελάδα.
Πάνω στη μαρμελάδα βάζουμε την κρέμα.
Και τώρα στολίζουμε σύμφωνα με τη φαντασία μας. Εγώ έφτιαξα μια καρδούλα από μαρμελάδα.
Κι έριξα προσεκτικά σκόνη μπισκότου στο περίγραμμά της.
Για να γίνει η καρδούλα δε θέλει ούτε εργαλεία ούτε τεχνική. Έπιασα μαρμελάδα στο κουταλάκι κι έριξα πρώτα αριστερά προσπαθώντας να την αφήσω στο πάνω μέρος έτσι ώστε να σχηματιστεί μια στρογγυλάδα και στο κάτω μέρος να είναι πιο στενή.
Μετά έπιασα λίγη ακόμη μαρμελάδα και την έριξα με τον ίδιο τρόπο δεξιά λοξά σχεδόν όπως ένα V.
Αυτό ήταν. Έτοιμη η καρδούλα.
Αν θέλετε λιγότερη μαρμελάδα στο ποτήρι αρχικά στρώστε το μπισκότο λοξά προς τα πάνω στη μισή πλευρά του ποτηριού, από πάνω βάλτε κρέμα ίσα με το ύψος του μπισκότου κι από πάνω τελειώστε το με μπισκότο για να στολίσετε με τη μαρμελάδα ή με μαρμελάδα για να στολίσετε με το μπισκότο. Η επιλογή δική σας.
Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015
Γαρίδες κοκτέιλ
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ψάχνετε ένα ορεκτικό εύκολο και γρήγορο χωρίς μαγείρεμα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου; Και βέβαια, γιατί όχι; Οι γαρίδες εκτός από κύριο γεύμα μπορούν άνετα να συνθέσουν ένα νόστιμο κι εμφανίσιμο ορεκτικό που απαιτεί ελάχιστο χρόνο στο στήσιμό του.
Υλικά:
Για 2 ποτήρια
1 σακουλάκι γαρίδες προβρασμένες
Για τη σάλτσα:
4 κ.σ. μαγιονέζα
4 κ.σ. κέτσαπ (αν δεν έχετε μπορείτε να την αντικαταστήσετε με σάλτσα από το χάρτινο κουτί)
1 κ.σ. κονιάκ
2 - 3 κ.σ. τυρί κρέμα
Διακόσμηση:
κάποιο φυλλαράκι σαλάτας (όπως σγουρό μαρούλι, σγουρό μαϊντανό κλπ)
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις γαρίδες σε αλατισμένο νερό μόνο για 1'-2' επειδή είναι ήδη προβρασμένες.
Τις στραγγίζουμε καλά. Διαλέγουμε από τις γαρίδες που βράσαμε τις μεγάλες με το πιο ωραίο σχήμα για τη διακόσμηση και τις κρατάμε χωριστά.
Για τη σάλτσα ανακατεύουμε τη μαγιονέζα, την κέτσαπ και το κονιάκ. (Αν δεν έχετε κέτσαπ βάλτε τη σάλτσα από το χάρτινο κουτί λίγη ζάχαρη και αλάτι).
Βάλτε την κρέμα τυριού σε ένα μπολ κι ανακατέψτε για λίγο ώστε να μαλακώσει και να αφρατέψει.
Τη μισή κρέμα τυριού τη βάζουμε στο πρώτο ποτήρι στρώνοντάς τη.
Σε ένα πιάτο κόβουμε σε κομματάκια τις υπόλοιπες γαρίδες αν είναι μεγαλούτσικες ή αν είναι οι πολύ μικρές τις αφήνουμε όπως είναι.
Ρίχνουμε τις κομμένες γαρίδες στη σάλτσα και τις ανακατεύουμε.
Βάζουμε στο ποτήρι πάνω από την κρέμα τυριού τη σάλτσα που περιέχει γαρίδες μέχρι να γεμίσει αρκετά.
Τέλος, χρησιμοποιούμε τις γαρίδες που κρατήσαμε και κάποια φυλλαράκια πράσινα ως διακόσμηση πάνω στο ποτήρι.
Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015
Κρασάτα λουκάνικα στο φούρνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Η Τσικνοπέμπτη θέλει ωραία μεζεδάκια, τσίκνα από ψητά, καλό κρασί και ωραία παρέα. Έχω να προτείνω ένα νόστιμο κα πανεύκολο μεζεδάκι χωρίς καθόλου κόπο για το κρασί σας.
Υλικά:
1 λουκάνικο χωριάτικο ή 2 μικρότερα
1 ποτήρι κρασί
Εκτέλεση:
Κόβουμε το λουκάνικο σε λοξές ροδέλες για να μοιάζουν μεγαλύτερες.
Τις βράζουμε στην κατσαρόλα με το κρασί μέχρι να το απορροφήσουν όλο.
Βάζουμε τα λουκάνικα στο φούρνο.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για λίγη ώρα μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015
Σαλάτα με πλατύφυλλο μαρούλι, ντοματάκι και μοτσαρέλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτή η σαλάτα θεωρώ ότι θα είναι ελαφριά και δροσερή για να συνοδεύσει τα ψητά της Τσικνοπέμπτης. Επειδή το κρέας έχει το λίπος του και οι πιο πολλοί προτιμούν τις τηγανητές πατάτες σαν συμπλήρωμα καλό θα είναι να υπάρχει στο τραπέζι και ένα ωμό πράσινο λαχανικό όπως αυτά που βάζουμε στις σαλάτες για να ελαφρύνει λίγο το γεύμα μας.
Υλικά:
πλατύφυλλο μαρούλι (ή και απλό)
1 κρεμμυδάκι φρέσκο κομμένο
1 ματσάκι άνηθο
6 - 7 ντοματάκια τσέρι κομμένα στη μέση
150 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα
λάδι
ξύδι μπαλσάμικο
αλάτι
Εκτέλεση:
Κόβουμε το μαρούλι σε πλατιά κομμάτια, κόβουμε τον άνηθο και το κρεμμυδάκι, τα ντοματάκια τα χωρίζουμε στη μέση ή και στα τρία αν είναι κάπως πιο μεγάλα. Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε μεγάλους κύβους. Βάζουμε λάδι, ξύδι μπαλσάμικο και αλάτι.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)