Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015
Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015
Λαγάνα σπιτική
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Καθαρά Δευτέρα μέρα γευστικά αφιερωμένη σε διάφορα εδέσματα με πρωταγωνιστή τη λαγάνα. Αν έχετε το χρόνο θα είναι πολύ ωραίο να φτιάξετε τη δική σας σπιτική λαγάνα. Σας εύχομαι Καλή Σαρακοστή.
Υλικά:
Τη δική μου λαγάνα τη φτιάχνω χωρίς λάδι για όσα μέλη της οικογένειας το νηστεύουν.
4 φλ. αλεύρι
1/2 κύβο νωπής μαγιάς
1 1/2 - 2 φλ. νερό
1 κ.γ. ζάχαρη
3 μικρά κοφτά κ.γ. αλάτι
1 χούφτα σουσάμι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το νερό να γίνει χλιαρό και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Στο φούρνο μικροκυμάτων ένα φλιτζάνι νερό χρειάζεται 35'' να γίνει χλιαρό.
Προσθέτουμε μέσα τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά η μαγιά.
Τη ρίχνουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε να μη φαίνεται ο χυλός της μαγιάς.
Τότε βάζουμε και το αλάτι. Ρίχνουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο νερό με προσοχή γιατί μπορεί να μην το πάρει όλο. Μόνο αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο χλιαρό νερό ή αν είναι πολύ υγρή η ζύμη ρίχνουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
Ξεκινάμε να ζυμώνουμε καλά τα υλικά ώστε να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια και στη λεκάνη. Θα χρειαστεί περίπου 10' ζύμωμα.
Το κάνουμε μία μπάλα και βάζουμε τη λεκάνη στο φούρνο στους 40 βαθμούς για 1 ώρα ή σε κάποιο ζεστό μέρος για να φουσκώσει.
Βάζουμε μια λαδόκολλα στο ταψί ή στη λαμαρίνα του φούρνου.
Μετά από 1 ώρα το ζυμάρι έχει φουσκώσει πάρα πολύ.
Το απλώνουμε στη λαδόκολλα του ταψιού και το ανοίγουμε με τα χέρια πατώντας το να πάρει το σχήμα της λαγάνας με πάχος περίπου 2 εκ. Το ξαναβάζουμε στους 40 βαθμούς για 30' να φουσκώσει.
Μόλις φουσκώσει το βρέχουμε με αρκετό νερό.
Ρίχνουμε το σουσάμι πάνω της και το πατάμε με τα χέρια να κολλήσει.
Στη συνέχεια κάνουμε λακκούβες με τα δάχτυλα σε όλη την επιφάνεια της λαγάνας.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015
Ζυμαρικά με καρύδια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια εναλλακτική πρόταση και για τα ίδια τα ζυμαρικά για να ξεφεύγουμε από τα συνηθισμένα και για τη νηστεία. Για το σαρακοστιανό τραπέζι και για όσους δε θέλουν να φάνε λάδι αυτό το πιάτο είναι ό,τι πρέπει.
Υλικά:
ζυμαρικά της αρεσκείας σας
1/2 φλ καρύδια
αλάτι
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε.
Κόβουμε τα καρύδια στο μούλτι. Μπορείτε να ψιλοκόψετε να γίνουν σκόνη ή να χοντροκόψετε να γίνουν χοντρά τρίμματα. Όπως σας αρέσει.
Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με τα καρύδια πασπαλισμένα από πάνω.
Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015
Ταραμοσαλάτα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή; Έτσι δε λείπει και η ταραμοσαλάτα από το σαρακοστιανό τραπέζι.
Υλικά:
3 - 4 πατάτες μετρίου μεγέθους
2 κ.σ. ταραμά
1/2 κρεμμύδι ξερό
περίπου 1/4 φλ. λάδι
χυμό 1/2 λεμονιού
Εκτέλεση:
Βάζουμε στο μούλτι τις πατάτες, τον ταραμά λίγο λάδι.....
Το κρεμμύδι και το λεμόνι. Το λάδι και το λεμόνι τα βάζουμε σιγά σιγά και δοκιμάζουμε να δούμε αν χρειάζεται κι άλλο ή αν αρκεί μικρότερη ποσότητα από την αναγραφόμενη.
Τα χτυπάμε στο μούλτι να γίνουν κρέμα. Αν τυχόν χρειαστεί μπορείτε να ρίξετε λίγο νερό από αυτό που έβρασαν οι πατάτες.
Σερβίρουμε σε ένα πιατάκι με λίγες ελιές
Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015
Μαργαρίτα σφολιάτας με μερέντα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Είναι πολύ μα πολύ εύκολο γλυκό και απαιτεί μόνο δύο υλικά: τη σφολιάτα και τη μερέντα. Μπορούν ακόμη και τα παιδιά να το φτιάξουν.
Υλικά:
1 πακέτο σφολιάτα
1 βαζάκι μερέντα περίπου 300 - 350 γρ.
Εκτέλεση:
Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας.
Ζεσταίνουμε τη μερέντα για να μπορούμε να την απλώσουμε πιο εύκολα. Αφήνουμε γύρω από τη σφολιάτα 1 εκ. περιθώριο και από τη μία άκρη 2 εκ. γιατί εκείνο θα είναι το σημείο που θα ενωθεί με το ρολό.
Βρέχουμε το περιθώριο των 2 εκ. με λίγο νερό.
Ξεκινάμε από τη φαρδιά πλευρά με το μικρό περιθώριο να το τυλίγουμε σε ρολό. Αν θέλετε τις μερίδες να γίνουν πιο μεγάλες τότε αφήστε περιθώριο 2 εκ. για το ένωμα στη στενή πλευρά της σφολιάτας και ξεκινήστε από την άλλη στενή πλευρά το τύλιγμα.
Μόλις το τυλίξουμε όλο πατάμε κάπως το ένωμα να κολλήσει καλά.
Με ένα καλό μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε φέτες πάχους περίπου 1,5 εκ.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και βάζουμε μία φέτα στο κέντρο και τις άλλες γύρω γύρω κρατώντας αποστάσεις μεταξύ τους γιατί με το ψήσιμο θα φουσκώσουν και θα ενωθούν.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25'.
Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015
Σαλάτα με κινέζικο λάχανο και μπέικον
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Συνδυασμός λαχανικών και αλλαντικού σε μια σαλάτα μαζί με τυριά που από μόνη της είναι ολοκληρωμένο γεύμα.
Υλικά:
κινέζικο λάχανο
κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες
1 καρότο τριμμένο
κίτρινο τυρί τύπου έμενταλ σε κύβους
2 λωρίδες μπέικον τηγανητό
λάδι
λεμόνι
αλάτι
Εκτέλεση:
Τηγανίζουμε το μπέικον με ελάχιστο λάδι στο τηγάνι ή σε αντικολλητικό σκεύος χωρίς λάδι. Μετά το σπάμε σο κομματάκια. Κόβουμε τα λαχανικά στη σαλατιέρα ρίχνουμε αλάτι, το τυρί και το μπέικον, ρίχνουμε από πάνω λάδι και λεμόνι.
Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015
Φέτες σολομού στο φούρνο με πατάτες
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αν σας αρέσει ο σολομός, στο φούρνο γίνεται εύκολα με εντελώς απλά υλικά και είναι και πολύ νόστιμος.
Υλικά:
κατεψυγμένο σολομό
πατάτες κομμένες σε χοντρές φέτες
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/3 - 1/2 φλ. λάδι
το χυμό 1/2 λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Στο ταψί βάζουμε το σολομό, τις κομμένες πατάτες και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Ρίχνουμε το λάδι στο ταψί...
το χυμό λεμονιού...
αλάτι, πιπέρι....
και λίγο νερό.
Ψήνουμε στους 180 μέχρι να γίνει ροζ ο σολομός και να ψηθούν οι πατάτες.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)