Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Λαγάνα σπιτική

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Καθαρά Δευτέρα μέρα γευστικά αφιερωμένη σε διάφορα εδέσματα με πρωταγωνιστή τη λαγάνα. Αν έχετε το χρόνο θα είναι πολύ ωραίο να φτιάξετε τη δική σας σπιτική λαγάνα. Σας εύχομαι Καλή Σαρακοστή.




Υλικά: 


Τη δική μου λαγάνα τη φτιάχνω χωρίς λάδι για όσα μέλη της οικογένειας το νηστεύουν.

4 φλ. αλεύρι 

1/2 κύβο νωπής μαγιάς 

1 1/2 - 2 φλ. νερό 

1 κ.γ. ζάχαρη 

3 μικρά κοφτά κ.γ. αλάτι  

1 χούφτα σουσάμι 


Εκτέλεση: 


 Ζεσταίνουμε το νερό να γίνει χλιαρό και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Στο φούρνο μικροκυμάτων ένα φλιτζάνι νερό χρειάζεται 35'' να γίνει χλιαρό.

Προσθέτουμε μέσα τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά η μαγιά. 

Τη ρίχνουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε να μη φαίνεται ο χυλός της μαγιάς. 

 Τότε βάζουμε και το αλάτι. Ρίχνουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο νερό με προσοχή γιατί μπορεί να μην το πάρει όλο. Μόνο αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο χλιαρό νερό ή αν είναι πολύ υγρή η ζύμη ρίχνουμε λίγο ακόμη αλεύρι.

 Ξεκινάμε να ζυμώνουμε καλά τα υλικά ώστε να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια και στη λεκάνη. Θα χρειαστεί περίπου 10' ζύμωμα.

Το κάνουμε μία μπάλα και βάζουμε τη λεκάνη  στο φούρνο στους 40 βαθμούς για 1 ώρα ή σε κάποιο ζεστό μέρος για να φουσκώσει.

 Βάζουμε μια λαδόκολλα στο ταψί ή στη λαμαρίνα του φούρνου.

 Μετά από 1 ώρα το ζυμάρι έχει φουσκώσει πάρα πολύ.

Το απλώνουμε στη λαδόκολλα του ταψιού και το ανοίγουμε με τα χέρια πατώντας το να πάρει το σχήμα της λαγάνας με πάχος περίπου 2 εκ. Το ξαναβάζουμε στους 40 βαθμούς για 30' να φουσκώσει. 

 Μόλις φουσκώσει το βρέχουμε με αρκετό νερό.

Ρίχνουμε το σουσάμι πάνω της και το πατάμε με τα χέρια να κολλήσει. 

Στη συνέχεια κάνουμε λακκούβες με τα δάχτυλα σε όλη την επιφάνεια της λαγάνας. 

Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...