Τρίτη 2 Ιουνίου 2015
Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015
Σαλάτα με φρέσκο σπανάκι και λουκάνικο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Με ένα μόνο υλικό ελαφρώς διαφορετικό η οποιαδήποτε σαλάτα αποκτά άλλη γεύση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση κάνει εντυπωσιακή είσοδο το λουκάνικο σε απλή και ταπεινή πράσινη σαλατούλα.
Υλικά:
φύλλα από σπανάκι
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
1 μικρό ματσάκι άνηθο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 μικρό χωριάτικο λουκάνικο
λάδι
λεμόνι
αλάτι
Εκτέλεση:
Τηγανίζουμε το λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες. Κόβουμε όλα τα πράσινα υλικά της σαλάτας στη σαλατιέρα. Ρίχνουμε λάδι και αλάτι. Από πάνω προσθέτουμε τα λουκάνικα και το λεμόνι κι ανακατεύουμε.
Κυριακή 31 Μαΐου 2015
Κριθαράκι με τόνο κονσέρβας
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτό το φαγητό θα σας ενθουσιάσει με την πλούσια γεύση του, τα χρώματά του και τα αρώματά του.
Υλικά:
250 γρ. κριθαράκι
1 πράσο
1 χοντρό κλωνάρι σέλινο (τα μεγάλα μακριά σέλινα)
3 μανιτάρια στρογγυλά
1 κρεμμύδι ξερό
1 κρεμμύδι φρέσκο
2 σκ. σκόρδο
2 ντομάτες
1 μικρή καυτερή πιπεριά
1/2 ποτήρι νερού κρασί άσπρο
1/3 φλ. λάδι
2 κονσέρβες τόνο σε νερό
1 ματσάκι μαϊντανό
πάπρικα
1 κ.γ. κύβο λαχανικών σε σκόνη διαλυμένο σε 2 φλ. ζεστό νερό
το χυμό 1/2 λεμονιού
2 κ.σ. τυρί κρέμα
(προαιρετικά τριμμένο τυρί για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση:
Βάζουμε στο τηγάνι το λάδι και τσιγαρίζουμε σ' αυτό τα δύο είδη κρεμμυδιών ψιλοκομμένα, το πράσο σε λεπτές ροδέλες, τα μανιτάρια σε φέτες, το σκόρδο, το μαϊντανό, το σέλινο και την καυτερή πιπεριά όλα ψιλοκομμένα.
Τα γυρίζουμε αρκετές στροφές για να τσιγαριστούν καλά.
Από τη ντομάτα αφαιρούμε τους σπόρους και ψιλοκόβουμε τη σάρκα. Έτσι δε θα έχουμε πολλά ζουμιά στο τηγάνι. Αν όμως θέλετε μπορείτε να βάλετε και τους σπόρους της.
Μόλις η ντομάτα ενσωματωθεί στα υπόλοιπα υλικά με το τσιγάρισμα ρίχνουμε και το κριθαράκι και το γυρίζουμε κι αυτό κάμποσες στροφές για να τσιγαριστεί μαζί με τα υπόλοιπα.
Όταν λαδωθεί καλά και το κριθαράκι ρίχνουμε το κρασί και το χυμό λεμονιού.
Παράλληλα ζεσταίνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τα 2 φλ. νερού και διαλύουμε μέσα το ζωμό λαχανικών. Τον προσθέτουμε σιγά σιγά στο φαγητό κι ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε λίγη πάπρικα και λίγο μόνο αλάτι επειδή βάλαμε το ζωμό που έχει αλάτι. Μπορείτε ακόμη και να το παραλείψετε το αλάτι. Αφήνουμε το κριθαράκι να γίνει για περίπου 15' - 20'.
Όταν θα είναι έτοιμο βάζουμε τον τόνο κι ανακατεύουμε. Αυτός δε χρειάζεται να βράσει με το φαγητό αλλά μόνο να ενωθεί με τις γεύσεις και τα άλλα υλικά.
Αφού τον ανακατέψουμε να πάει παντού κατεβάζουμε το τηγάνι από το μάτι και προσθέτουμε τις κουταλιές της κρέμας τυριού.
Πλέον είναι έτοιμο για σερβίρισμα σκέτο...
ή με τριμμένο τυρί από πάνω. Εμάς μας άρεσε και με τους δύο τρόπους, εσείς πριν βάλετε δοκιμάστε.
Σάββατο 30 Μαΐου 2015
Πατατόπιτα με λουκάνικο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια παραλλαγή της νηστίσιμης πατατόπιτας που είχαμε φτιάξει στο παρελθόν που τώρα με την προσθήκη του λουκάνικου αλλάζει και γίνεται πιο πικάντικη.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
2 φλ. αλεύρι
3/4 φλ. νερό
2 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
περίπου 1 κ. πατάτες βρασμένες και περασμένες από το πρες πουρέ
1 λουκάνικο χωριάτικο
2 πράσα σε ροδέλες
λίγο λάδι
αλάτι, πιπέρι
χωριστά λάδι για το ταψί, το άλειμμα και το τηγάνισμα του λουκάνικου με το πράσο
Εκτέλεση: Παρόμοια είναι η συνταγή Πατατόπιτα σαλιγκάρι
Κόβουμε το πράσο σε ροδέλες και το λουκάνικο σε μικρά κυβάκια. Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και τα τηγανίζουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Μετά τα στραγγίζουμε από τα τηγανητά λάδια.
Έχουμε ήδη περάσει τις βρασμένες σε αλατισμένο νερό πατάτες από το πρες πουρέ και τις ανακατεύουμε με το πράσο και το λουκάνικο.
Ρίχνουμε λίγο λάδι και λίγο αλάτι επειδή τις πατάτες τις βράσαμε σε αλατισμένο νερό και το λουκάνικο έχει το δικό του αλάτι.
Φτιάχνουμε τη ζύμη για το φύλλο Μόλις την αφήσουμε για μία ώρα να ξεκουραστεί την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο και το λαδώνουμε με το πινέλο.
Για να φτιάξουμε σχήμα φακέλου βάζουμε γέμιση στη μία άκρη του φύλλου και την απλώνουμε σε σχήμα τετράγωνο. Κόβουμε οριζόντια το φύλλο.
Το τυλίγουμε ξεκινώντας από τη μία άκρη διπλώνοντας μέσα και τα πλαϊνά. Την άλλη άκρη την βρέχουμε με λίγο νερό με το πινέλο.
Μετά το κλείνουμε κανονικά, πατώντας την άκρη που βρέξαμε για να κολλήσει καλά.
Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε τις πιτούλες μέσα. Τις αλείφουμε με λάδι.
Εδώ έφτιαξα κι άλλα σχήματα έτσι για ποικιλία.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 45' (ανάλογα με το φούρνο) ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Παρασκευή 29 Μαΐου 2015
Πράσινη σαλάτα με μανιτάρια και τυρί
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μία από τις σαλάτες που με λίγα και οικονομικά υλικά χαρακτηρίζονται πλήρη γεύματα.
Υλικά:
φύλλα από φρέσκο σπανάκι
ρόκα
φρέσκο κρεμμυδάκι
λάχανο τριμμένο
καρότο τριμμένο
μανιτάρια στρογγυλά τηγανισμένα
τυρί κασέρι ή άλλο κίτρινο σε κυβάκια
λάδι
αλάτι
ξύδι μπαλσάμικο
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και τα τηγανίζουμε.
Στη σαλατιέρα κόβουμε τα πράσινα φύλλα, το φρέσκο κρεμμυδάκι το λάχανο, τρίβουμε το καρότο προσθέτουμε τα μανιτάρια βάζουμε λάδι, ξύδι και αλάτι και τέλος κόβουμε το τυρί σε κυβάκια και το προσθέτουμε.
Πέμπτη 28 Μαΐου 2015
Προζύμι χωρίς μαγιά (2ος τρόπος)
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Την προηγούμενη φορά δείξαμε το εύκολο προζύμι με τη μαγιά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια μέρα. Αυτό το προζύμι φτιάχνεται μόνο από αλεύρι και νερό, αλλά θέλει χρόνο γιατί χρειάζεται τρία αναπιάσματα όπως λέγονται και τρεις μέρες για να γίνει. Αν όμως φουσκώσει νωρίτερα τότε μπορείτε να συντομεύσετε το χρόνο του.
Υλικά:
αλεύρι (στο σύνολό του για τις 3 μέρες περίπου 4 - 6 κ.σ.)
νερό χλιαρό
Εκτέλεση:
1η μέρα:
Σε ένα γυάλινο δοχείο, για να βλέπουμε πόσο φουσκώνει, βάζουμε 2 - 3 κ.σ. αλεύρι και λίγο νερό χλιαρό.
Ανακατεύουμε έτσι ώστε να σχηματιστεί μια αραιή ζύμη που να μοιάζει με λάσπη. Σκεπάζουμε με το καπάκι το δοχείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι την επόμενη μέρα.
2η μέρα:
Προσθέτουμε στην υπάρχουσα ζύμη πάλι δύο κουταλιές αλεύρι...
και λίγο χλιαρό νερό για να σχηματιστεί πάλι αραιή ζύμη.
Ανακατεύοντας βλέπουμε να σχηματίζονται σαν κλωστές στη ζύμη.
Έτσι θα δείχνει η αραιή ζύμη που θα φτιάξουμε.
3η μέρα: Την τρίτη μέρα θα δούμε να σχηματίζονται φουσκάλες.
Προσθέτουμε μία κουταλιά αλεύρι ακόμη. Αν δείτε προσεκτικά στο δοχείο της φωτογραφίας έχω κάνει δύο γραμμές με μαρκαδόρο. Η κάτω δείχνει την πρώτη μέρα που έβαλα τις πρώτες κουταλιές και η δεύτερη τη δεύτερη μέρα. Από εκεί φούσκωσε πολύ το προζύμι μου.
Βάζουμε και λίγο νερό ακόμη να κάνουμε πάλι αραιή ζύμη, η οποία μόλις φουσκώσει ή μόλις δούμε φουσκάλες είναι έτοιμο το προζύμι να το χρησιμοποιήσουμε.
Εδώ είναι στην τελική του φάση της τελευταίας μέρας. Έβγαλε φουσκάλες και το χρησιμοποίησα για να φτιάξω πρόσφορο. Εκτός από το πρόσφορο μπορείτε να φτιάξετε ψωμί ή τσουρέκια ή ό,τι άλλο σκεφτείτε που χρειάζεται προζύμι.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)