Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015
Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015
Γαρίδες κοκτέιλ
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ψάχνετε ένα ορεκτικό εύκολο και γρήγορο χωρίς μαγείρεμα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου; Και βέβαια, γιατί όχι; Οι γαρίδες εκτός από κύριο γεύμα μπορούν άνετα να συνθέσουν ένα νόστιμο κι εμφανίσιμο ορεκτικό που απαιτεί ελάχιστο χρόνο στο στήσιμό του.
Υλικά:
Για 2 ποτήρια
1 σακουλάκι γαρίδες προβρασμένες
Για τη σάλτσα:
4 κ.σ. μαγιονέζα
4 κ.σ. κέτσαπ (αν δεν έχετε μπορείτε να την αντικαταστήσετε με σάλτσα από το χάρτινο κουτί)
1 κ.σ. κονιάκ
2 - 3 κ.σ. τυρί κρέμα
Διακόσμηση:
κάποιο φυλλαράκι σαλάτας (όπως σγουρό μαρούλι, σγουρό μαϊντανό κλπ)
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις γαρίδες σε αλατισμένο νερό μόνο για 1'-2' επειδή είναι ήδη προβρασμένες.
Τις στραγγίζουμε καλά. Διαλέγουμε από τις γαρίδες που βράσαμε τις μεγάλες με το πιο ωραίο σχήμα για τη διακόσμηση και τις κρατάμε χωριστά.
Για τη σάλτσα ανακατεύουμε τη μαγιονέζα, την κέτσαπ και το κονιάκ. (Αν δεν έχετε κέτσαπ βάλτε τη σάλτσα από το χάρτινο κουτί λίγη ζάχαρη και αλάτι).
Βάλτε την κρέμα τυριού σε ένα μπολ κι ανακατέψτε για λίγο ώστε να μαλακώσει και να αφρατέψει.
Τη μισή κρέμα τυριού τη βάζουμε στο πρώτο ποτήρι στρώνοντάς τη.
Σε ένα πιάτο κόβουμε σε κομματάκια τις υπόλοιπες γαρίδες αν είναι μεγαλούτσικες ή αν είναι οι πολύ μικρές τις αφήνουμε όπως είναι.
Ρίχνουμε τις κομμένες γαρίδες στη σάλτσα και τις ανακατεύουμε.
Βάζουμε στο ποτήρι πάνω από την κρέμα τυριού τη σάλτσα που περιέχει γαρίδες μέχρι να γεμίσει αρκετά.
Τέλος, χρησιμοποιούμε τις γαρίδες που κρατήσαμε και κάποια φυλλαράκια πράσινα ως διακόσμηση πάνω στο ποτήρι.
Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015
Κρασάτα λουκάνικα στο φούρνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Η Τσικνοπέμπτη θέλει ωραία μεζεδάκια, τσίκνα από ψητά, καλό κρασί και ωραία παρέα. Έχω να προτείνω ένα νόστιμο κα πανεύκολο μεζεδάκι χωρίς καθόλου κόπο για το κρασί σας.
Υλικά:
1 λουκάνικο χωριάτικο ή 2 μικρότερα
1 ποτήρι κρασί
Εκτέλεση:
Κόβουμε το λουκάνικο σε λοξές ροδέλες για να μοιάζουν μεγαλύτερες.
Τις βράζουμε στην κατσαρόλα με το κρασί μέχρι να το απορροφήσουν όλο.
Βάζουμε τα λουκάνικα στο φούρνο.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για λίγη ώρα μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015
Σαλάτα με πλατύφυλλο μαρούλι, ντοματάκι και μοτσαρέλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτή η σαλάτα θεωρώ ότι θα είναι ελαφριά και δροσερή για να συνοδεύσει τα ψητά της Τσικνοπέμπτης. Επειδή το κρέας έχει το λίπος του και οι πιο πολλοί προτιμούν τις τηγανητές πατάτες σαν συμπλήρωμα καλό θα είναι να υπάρχει στο τραπέζι και ένα ωμό πράσινο λαχανικό όπως αυτά που βάζουμε στις σαλάτες για να ελαφρύνει λίγο το γεύμα μας.
Υλικά:
πλατύφυλλο μαρούλι (ή και απλό)
1 κρεμμυδάκι φρέσκο κομμένο
1 ματσάκι άνηθο
6 - 7 ντοματάκια τσέρι κομμένα στη μέση
150 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα
λάδι
ξύδι μπαλσάμικο
αλάτι
Εκτέλεση:
Κόβουμε το μαρούλι σε πλατιά κομμάτια, κόβουμε τον άνηθο και το κρεμμυδάκι, τα ντοματάκια τα χωρίζουμε στη μέση ή και στα τρία αν είναι κάπως πιο μεγάλα. Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε μεγάλους κύβους. Βάζουμε λάδι, ξύδι μπαλσάμικο και αλάτι.
Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015
Μείγμα για κρέπες
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Σπιτικές κρέπες, όταν δεν μπορούμε να βγούμε να τις φάμε σε κάποιο κατάστημα γιατί να μην τις απολαύσουμε στο σπίτι με τη γέμιση της αρεσκείας μας;
Υλικά:
2 φλ γάλα
1 φλ. αλεύρι
3 αυγά
1 κ.γ. ζάχαρη
Για το τηγάνι
1 - 2 κ.σ. μαργαρίνη
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, τα αυγά, τη ζάχαρη....
και το γάλα.
Χτυπάμε καλά το μείγμα με το σύρμα των αυγών και φροντίζουμε να μη μείνουν σβόλοι.
Λιώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε σε ένα πιατάκι. Με ένα χαρτί κουζίνας μπορούμε να βουτάμε σ' αυτό για ευκολία και να αλείφουμε το τηγάνι.
Βάζουμε το τηγάνι σε χαμηλή φωτιά (στο 1,5 με διαβάθμιση το 3) και το αλείφουμε με το βούτυρο και το χαρτί κουζίνας.
Βάζουμε το μείγμα με την κουτάλα της σούπας σαν δόση στο τηγάνι και το κουνάμε να πάρει ένα στρογγυλό σχήμα και να πάει παντού.
Πολλές φορές η πρώτη κρέπα που θα φτιάξουμε χαλάει. Μην απογοητευτείτε, το σχήμα θα χαλάσει η γεύση όμως όχι. Από τη δεύτερη και ύστερα θα γίνουν όλες όπως πρέπει. Κάθε φορά που θα βγάζουμε την προηγούμενη θα βουτυρώνουμε το τηγάνι για την επόμενη.

Με τη βοήθεια της φωτογραφίας θέλω να σας δείξω τις άκρες της κρέπας. Μόλις τις δείτε να ξεκολλάνε από το τηγάνι και να ανασηκώνονται ελαφρά τότε είναι ο σωστός χρόνος για να τις γυρίσετε.
Τη γυρίζουμε κι από την άλλη να ψηθεί καλά.
Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015
Σκαντζοχοιράκι με κεφτεδάκια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τα πιτσιρίκια στο παιδικό πάρτι θα ξετρελαθούν με αυτό το απλό φαγητό. Η εμφάνισή του στο μπουφέ θα σας κάνει να ακούσετε πολλά μπράβο και τα παιδάκια θα το ευχαριστηθούν. Το προτείνω ακόμη και για αποκριάτικα πάρτι για μεγαλύτερες ηλικίες.
Υλικά:
Για ένα μικρό σκαντζόχοιρο:
250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 σκ. σκόρδο
1 αυγό
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
λίγο λάδι
1 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
1 κ.γ. δυόσμο ξερό ή φρέσκο
αλάτι, πιπέρι
1 κ.σ. σάλτσα ή 1 τριμμένη ντομάτα
Για το τηγάνισμα
αλεύρι για το αλεύρωμα
αρκετό λάδι για το τηγάνισμα
Για την παρουσίαση
1 κομμάτι ψωμί από μπαγκέτα περίπου 15 εκ.
φύλλα μαρουλιού (όπως λόλο μπιάνκο ή ρόσο ή σγουρό μαϊντανό ή πλατύφυλλο μαρούλι ή σαλάτα)
2 σπυριά κάπαρη
1 πράσινη ελιά (γεμιστή με καρότο ή απλή)
Εκτέλεση:
Στο μπλέντερ κόβουμε το μαϊντανό, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το αυγό για να γίνουν λιώμα.
Βάζουμε τον κιμά σε μια λεκάνη και του προσθέτουμε το μείγμα που κόψαμε στο μπλέντερ, τη φρυγανιά, λίγο λάδι....
το δυόσμο...
αλάτι, πιπέρι...
και τη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και πλάθουμε σε μικρά κεφτεδάκια.
Βάζουμε το λάδι να κάψει και αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια.
Τα τηγανίζουμε σε αρκετό λάδι μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα.
Τα βγάζουμε σε μπολ με χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν τα πολλά λάδια.
Διαλέγουμε μια μπαγκέτα που να έχει όσο το δυνατόν πιο μυτερή την άκρη της. Την κόβουμε στο επιθυμητό μέγεθος σύμφωνα με τα κεφτεδάκια που φτιάξαμε.
Αφήνουμε ένα περιθώριο στη γωνία του ψωμιού για να σχηματίσουμε αργότερα το κεφάλι του σκαντζόχοιρου. Ξεκινάμε να καρφώνουμε τα κεφτεδάκια στο ψωμί και πάνω και στα πλάγια.
Τις οδοντογλυφίδες τις αφήνουμε να εξέχουν αρκετά από τα κεφτεδάκια για να μοιάζουν με τα αγκάθια του σκαντζόχοιρου.
Σκεπάζουμε όλο το ψωμί με τα κεφτεδάκια εκτός από τη γωνία του.
Στο σημείο που θα αποφασίσουμε να φτιάξουμε τα μάτια κόβουμε στη μέση μία οδοντογλυφίδα και καρφώνουμε τα δύο κομμάτια σε σχετικές αποστάσεις.
Καρφώνουμε στις δύο οδοντογλυφίδες την κάπαρη και βάζουμε άλλη μία οδοντογλυφίδα στο σημείο που θα σχηματίσουμε το στόμα και καρφώνουμε την ελιά.
Στρώνουμε τα πράσινα φύλλα στην πιατέλα που θα βάλουμε το ψωμί.
Βάζουμε και τον σκαντζόχοιρο και είναι έτοιμος για σερβίρισμα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)