Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Ashataliyeh

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πρόκειται για ένα αραβικό γλυκό με άρωμα ανατολής. Οι Άραβες στα γλυκά τους αγαπούν και χρησιμοποιούν πολύ το ροδόνερο αλλά και τη μαστίχα με τα οποία τα αρωματίζουν, καθώς και τους ξηρούς καρπούς όπως το φυστίκι Αιγίνης που το συναντάμε κατά κόρον σε γλυκά και φαγητά ανατολίτικα. Είναι πολύ εύκολο γλυκό και με υπέροχη γεύση.




Υλικά: 


Για 8 - 12 άτομα 

(έτσι λέει η αυθεντική αραβική συνταγή, αλλά εμένα στο σερβίρισμα μου βγήκαν 8 μερίδες γλυκού στις 4 φέτες ψωμιού κόβοντάς τες μακρόστενες δηλαδή κάθε φέτα ψωμιού στη μέση)


8 φέτες ψωμί του τοστ 


Για το σιρόπι: 

1 1/2 φλ ζάχαρη 

1 φλ. νερό 

1 κ.σ. χυμό λεμονιού 

1 κ.σ. ροδόνερο 


Για την κρέμα: 

4 φλ. γάλα 

4 κ.σ. ζάχαρη 

8 κ.σ. κορνφλάουρ 

3 κόκκους μαστίχας 

1 κ.σ. ροδόνερο 


Για την επιφάνεια 

1/2 φλ. χοντροτριμμένο φυστίκι Αιγίνης 


Εκτέλεση:


Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν. 

 Ρίχνουμε και το λεμόνι και το αφήνουμε να βράσει για 8'.

 Σβήνουμε το μάτι και ρίχνουμε το ροδόνερο. Μετά το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Στρώνουμε τις φέτες ψωμιού τη μία δίπλα στην άλλη σε μια μεγάλη πιατέλα. 

 Σιροπιάζουμε τις φέτες του ψωμιού πολύ καλά.

 Στο μούλτι βάζουμε λίγη από τη ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσουμε στην κρέμα και κόβουμε τη μαστίχα να γίνει σκόνη.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα 3 από τα 4 φλ. γάλα και τη ζάχαρη να βράσουν. 

 Στο μεταξύ στο τελευταίο φλιτζάνι γάλακτος διαλύουμε πολύ καλά το κορνφλάουρ.

 Μόλις το γάλα της κατσαρόλας βγάλει τους πρώτους ατμούς ρίχνουμε το διαλυμένο κορνφλάουρ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει.

Προσθέτουμε την τριμμένη μαστίχα... 

 και το ροδόνερο, ανακατεύουμε καλά και κατεβάζουμε από το μάτι.

 Αφήνουμε την κρέμα για μερικά λεπτά να κρυώσει και μετά τη στρώνουμε ομοιόμορφα πάνω στα ψωμιά κοιτώντας να πάει καλά και στις άκρες και στις γωνίες. 

Χοντροκόβουμε τα φυστίκια Αιγίνης και τα σκορπάμε στην επιφάνεια του γλυκού.














Μικρές λεπτομέρειες: 


Θα πρότεινα, αν είναι εφικτό, να το φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα για να το σερβίρετε την επόμενη. Ο λόγος είναι για να τραβήξουν τα ψωμάκια το σιρόπι καλύτερα και να ενσωματωθούν οι γεύσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...