Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και μπεσαμέλ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα καλοκαιρινό και Κυριακάτικο φαγητό με την οικογένεια σύσσωμη ή ακόμη και με φίλους καλεσμένους παρεούλα. Πιάτο που συνδυάζει πολύ ωραία το κρέας με το λαχανικό.




Υλικά: 


3 - 4 κολοκυθάκια χοντρά κατάλληλα για γέμισμα 

μερικές πατάτες για το πλαισίωμα (προαιρετικά) 

λάδι για το ταψί


Για τον κιμά: 

250 - 300 γρ. κιμά 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο 

1 μικρό ποτηράκι κρασί 

1/3 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

1 - 2 γαρύφαλλα 

1 φλ. του καφέ ρύζι γλασέ 

1 - 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη 


Για τη μπεσαμέλ: 

1 ποτήρι γάλα 

2 κ.σ. σιμιγδάλι 

αλάτι, πιπέρι 

μοσχοκάρυδο 

1/2 κ.σ. βούτυρο 

1 αυγό 


Εκτέλεση:


Στο λάδι τσιγαρίζουμε αρχικά τον κιμά. 

 Μόλις πάρει χρώμα ο κιμάς ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να τσιγαριστούν όλα μαζί.

Μόλις τσιγαριστούν τα σβήνουμε με το κρασί. 

 Βάζουμε τη σάλτσα.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι τα γαρύφαλλα και κανέλα. 

Προσθέτουμε λίγο νερό κι αφήνουμε τον κιμά να βράσει για περίπου 45' - 50'.  

Στα τελευταία λεπτά ρίχνουμε το ρύζι. Μόνο αν είναι πολύ απαραίτητο προσθέτουμε λίγο νερό. 

 Μόλις γίνει ο κιμάς βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι, ρίχνουμε την τριμμένη φρυγανιά κι ανακατεύουμε. Έτσι θα απορροφηθούν τα ζουμιά.

Για τη μπεσαμέλ: βάζουμε το γάλα στο κατσαρολάκι κι ανακατεύουμε μέσα το σιμιγδάλι. 

 Βάζουμε αλάτι και πιπέρι κι ανακατεύουμε.

 Προσθέτουμε το βούτυρο...















και το μοσχοκάρυδο κι ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και να γίνει κρέμα.

 Όταν πήξει την αποσύρουμε από το μάτι περιμένουμε λίγη ώρα να κρυώσει λίγο και ρίχνουμε ένα αυγό μέσα ελαφρά χτυπημένο.

 Αδειάζουμε τα κολοκυθάκια και τα βάζουμε σε ταψί.

 Τα γεμίζουμε με τον κιμά κι αφήνουμε λίγο κενό προς τα πάνω για να χωρέσει λίγο η μπεσαμέλ. Κόβουμε τις πατάτες και τις αραδιάζουμε γύρω από τα κολοκυθάκια.

Βάζουμε μπεσαμέλ πάνω από τον κιμά.

Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί τη μπεσαμέλ. Ρίχνουμε αλατοπίπερο στις πατάτες και λάδι γύρω γύρω στο ταψί. Προσθέτουμε και λίγο νερό. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σκεπασμένο με λαδόκολλα μέχρι να ψηθούν οι πατάτες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...